Moja oblubena oblast na oblohe, ktoru som vzdy chcel nafotit 🙂 Chcelo by to nafotit este aspon par hodin expozicie ale aj s touto jednou hodinkou som spokojny kedze to bol prvy pokus o tuto oblast. Je to skor taka chutovka 🙂 Snazil som sa prilis neprehanat upravy, tak hadam sa da nato pozerat…tu je link pre plne rozlisenie: http://imageshack.cz/images/2017/06/03/FinalJPGFull.jpg PS: Celkom ma stve to neprijemne halo okolo hviezd, ktore vzniklo pri modifikacii fotaku :X

Autor: | 3. júna 2017|7 komentárov

Autor fotografie:

7 komentárov

  1. Peter Jurista 4. júna 2017 o 16:02

    Ahoj, moc pekný snímok, škoda len tej chyby na jasných hviezdach. niečo ti zasahuje do cesty svetla.

  2. Drahoš 5. júna 2017 o 08:59

    V tomto rozlíšení sa mi to páči, hlanve farebne a celkovou „náladou“ obrázku. V plnom rozlíšení mi viac vadí koma ako tie chyby. Tie chyby na tých jasných hviezdach by sa asi dali „opraviť“ v PS tým, že by sa vždy dobrý výsek otočil o 90 stupňov a preložil cez tu chybu a mierne by sa vyretusovali tie tmavsie výseky. Keďže tá chyba je stredovo symetrická, bude to asi prechodom svetla cez nejaky filter. Ale to je len môj tip, v skutočnosti netuším čo by to mohlo byť.

  3. Peter Jurista 5. júna 2017 o 17:32

    Filter isto nie,skôr nejaký šróbik ti niekde prečnieva do systému.mal som niečo podobné na edečku.

  4. Ondrej_Kralik 7. júna 2017 o 09:51

    V PS by sa to urcite dalo nejak zamaskovat, ale to nieje zrovna riesenie, ktore by som bral :/
    Filter by to praveze mohol byt…pri modifikacii som original IR block filter nahradil BCF filtrom, ktory pri kazdom jasnom objekte vytvara taketo neprijemne halo.
    Skusim sa nato spytat na astrofore a pripadne dam vediet ak sa dozviem nieco nove.

  5. Funtomas 7. júna 2017 o 11:36

    Predpokladám, že filter je hranatý. V takom prípade môže ísť teória o filtri alebo šróbe do „kytek“. Ak si pozriete na veľkom obrázku tvar toho difrakčného obrazca, tak sa prekne otáča okolo stredu zorného poľa. Filter by vytváral pravouhlé zárezy. Rovnako aj zasahujúci šrób (nemám ani páru ako by sa do takéhoto objektívu dostal, toto nie je lacný čínsky refraktor). Podľa mňa vzniká iným mechanizmom. Pravdepodobne na kruhovom tvare, resp. na clone v objektíve. Ale toto je len moja úvaha, tiež nemusí byť presná. Rozhodne však prvé dve možnosti vylučujem.

  6. kolec 12. júna 2017 o 07:30

    Ja by som este doporucil urobit
    1: DBE –
    2. Pomocou masky zvyraznit hmlovinu a potlacit pozadia
    3: pomocou star masky podlacit male hviezdy aby sa zvyraznila hmlovina

Napíšte autorovi: