Po týždňoch čakania na základňu pod novú montáž a ďalších na jasnú noc, som sa konečne dočkal. Graf ukazuje myslím celkom slušný pointačný priebeh. Pointované bolo cirkumpolárne, troj-sekundovými snímkami, po dobu piatich hodín. Montáž je ustavená driftom v PHD 2, pričom počas päť minútových driftov sa DEC v oboch polohách ustálila pod jednu arc-min. Celkom by ma zaujímalo, ako sa správajú lepšie montáže (napr. G53-ky) za daných okolností. Jo a pozdravujem Drahoša, skúsil som SG-Pro, funguje parádne, dokonca som zvládol nastaviť aj plate solving 🙂 Akurát mi tam chýba meradlo FWHM (alebo som ho len nenašiel), a možnosť len tak jedným klikom spraviť snímku. Maxim DL sa rozhodne ešte zíde, prinajmenšom na focusing (Focus MAX s SGPro nepracuje)

Autor: | 17. novembra 2017|4 komentáre

Autor fotografie:

4 komentáre

  1. novo 17. novembra 2017 o 23:48

    Matej gratulujem a prajem vela bezproblemových noci. Podla popisu ustavenia to zatial tak vyzerá.
    Som zvedavy na dielčie výsledky v podobe nap. H alfa. Nechce sa nam čakať na konečný výsledok 40. hodín HST.

  2. Drahoš 20. novembra 2017 o 13:21

    Na tento „príspevok“ som dlho čakal a som rád, že nie si sklamaný z EQ8, kedže po nej už dlhšie pokukujem, i keď ešte asi rok vydržím s tým čo mám, len si to musím celé doladiť.
    Otázky a odpovede:
    1. Použil si najnovší PHD2 s Predictive PEC Guide Algorithm?
    2. Meradlo FWHM neviem ci tam je, ale pre kazdy obrazok to pocita priemerny HFD a este to dava do grafu (vratane minulych noci) aby si videl ci sa zhorsuje alebo zlepsuje.
    3. Moznost jednym klikom spravit snimku tam je, treba si to vytiahnut na bok aby to bolo po ruke na jeden klik, i ked so to pouzil iba raz alebo dva krat.
    4. Tvoj focuser nema ASCOM? SGP ma fucusing v sebe, len potrebuje „absolutny“ focuser (aspon sa tak musi hlasit cez ASCOM).

    • Matej 20. novembra 2017 o 13:47

      K bodu 1: Používam asi rok starý PHD2, netuším či má spomínaný algoritmus
      K bodu 4: Focuser má ASCOM, v tom by problém nebol. Ale podľa toho čo som videl vo videu k SGPro na youtube (kde mali prednášku autori), je problematické ostrenie v úzkopásme. Napr. pri 3nm HAlphe sa mi osvedčilo ostriť na hviezdu s mag okolo 5,5 aby som dosiahol zhruba 6 sekundové sub-expozície, a taká vo fotenom poli zvyčajne nieje, a vo väčšine prípadov systém vyberie expozície viac ako 60s, čo už montáž nieje schopná sama ustáť, a nakoľko používam OAG, tak pri ostrení nefunguje pointácia. Čiže je to celé trochu problematické, avšak s funkčným plate solvingom nebude problém 1-2 krát za noc preostriť (predtým ma odrádzalo presúvanie montáže a následné triafanie sa naspať do kompozície)

    • Drahoš 20. novembra 2017 o 16:14

      Ad. 1 – daj si nový PHD2, až tam to je.
      Ad. 4 – pri OAG (čo ja nemám) je to komplikovanejšie, ale aj tam je na to tuším možnosť povedať mu súradnice kam sa má otočiť keď robí ostrenie (s SGP triafanie do kompozície už nie je problém)
      PS: Až teraz mi došlo, prečo je v SGP ten chechbox na zastavenie pointácie počas ostrenia (OAG).

Napíšte autorovi: