Skúšam ďalej 🙂 budem vďačný za akékoľvek komentáre a rady.

Autor: | 12. mája 2018|3 komentáre

Autor fotografie:

3 komentáre

  1. novo 13. mája 2018 o 13:57

    To je dobre že skúšaš ďalej, ale treba už pomaly myslieť už aj na to, ako celý efekt výslednej fotky zlepšiť.
    Zbieranie dát a ich spracovanie na začiatočníka si zvládol pomerne fajn.
    Zameraj sa teda na odstránenie problémov s hviezdami v rohoch vhodným rovnačom pola pre tvoj Meade. Alebo fotku orež tak aby to nerušilo.
    Fotiť cez „mierne mraky“ a ešte z Jaroviec v Petržalke je tiež celkom fájn a odvaha ,ale chápem ťa, už keď si vonku je nezmysel to zbaliť. Lepšie mať niečo a radosť z nočnej oblohy ako nemať nič. Že fotíš z Bratislavy RGB ti dôjde v momente, keď budeš chcieť od fotky niečo viac ako je tento triplet, ktorý sa mi zdá byť celkom dobre vzhladom na vybavenie a polohu spracovaný.
    Určite asi ideš na HAF -BAF, takže sa o svojich schopnostiach a ďalších možnostiach dozvieš práve tam.

  2. Drahoš 13. mája 2018 o 20:54

    Fero, za mňa veľká pochvala. Oproti minulej fotke si dostal do hviezd farbu a celkovo spracovanie je na dobrej úrovni ale ako píše aj Robo, je čo vylepšovať (vždy je čo vylepšovať). Ja na HAFe budem a predpokladám, že sa tam opäť stretneme ako minulý rok 🙂
    PS: C14-ka je už v poriadku?

  3. Franky 13. mája 2018 o 21:58

    Dobry vecer pani, moc dakujem za povzbudenie a konstruktivne pripomienky. Rovnac urcite zabezpecim, uz dlho si ho zelam „pod stromcek“, ale nebol budget.

    O farbu vo hviezdach som sa snazil cielene, prave vdaka vasim minulym commentom 😉 Aj tak sa mi ale dajako stratila modra.

    Snimky cez oblaky som nechcel povodne pouzit, ratal som ze nafotim dalsie data, ale odvtedy bolo stale nieco – bud mraky, bud mesiac, alebo som ja nemohol. Takze nakoniec som sa rozhodol pouzit aj tie primracene. Porovnal som zlozeninu 62 bezoblacnych snimkov a 82 snimkov, kde boli aj tie primracene. Neviem ako spravne objektivne porovnat dva snimky, ale robil som to cez script->image analysis->noise evaluation, a zlozenina 82 snimkov mala nizsi noise. Tak som pouzil tu.

    Teraz som to hodil do subframe selectoru, a nerozmiem. 82jka ma sice nizsi noise, ale vyssi SNRweight ma 65tka

    Zlozenina 65 / Zlozenina 82
    Noise = 0.2826 / 0.1238 (82 ma nizsi noise)
    SNRWeight = 32 / 23.33 (ale 65 ma vyssi SNR weight)
    MeanDeviation = 1.599 / 0.5980
    FWMH = 6.091 / 6.309
    ECCENTRICITY = 0.6741 / 0.6707
    Median = 30.50 / 13.74

    Pozrel som si ako sa vypocitava SNRweight, a je to MeanDeviation^2 / Noise^2, takze cim vyssia MeanDeviation, tym vyssie SNR, hoci nerozumiem preco, spytam sa na HAFe.

    Takze nakoniec to vyzera, ze som vybral nespravnu zlozeninu a bez tych oblakov by byvalo lepsie 🙂 Na HAFe sa musim dozvediet, ako robit taketo porovnavania, nech to nabuduce nezmrvim.

    C14 sa ma stale rovnako, od HAF 2017 som ju nevytiahol. Od HAF2017 sa ucim toto sialene astrofoto hobby, a pochopitelne zacinam s malym Meadom, nie s tym 14″ hoviadkom.

    PS: Dakujem Petovi Juristovi, ze ma po HAFe velmi intenzivne odhovaral od toho ist cestou C14+AO, alebo C14+hyperstar a nasmeroval ma k Meadu. Priznam sa, ze aj s nim mam co robit a sialene zapasim. Keby som isiel do C14+AO, tak sa ako uplny zaciatocnik tak vyfrustrujem, ze to cele predam. Dlzim Petovi pivo.

    f.

Napíšte autorovi: