Autor: | 17. mája 2019|15 komentárov

Autor fotografie:

15 komentárov

  1. kolec 17. mája 2019 o 00:15

    Tak som snáď dokončil tuto „Rozetovskú“ ságu.I keď teraz vidím pomerne veľký priestor(dôvody) pre zmeny. Dopredu ďakujem za pripomienky a komentáre

    kolec

  2. Peter Jurista 17. mája 2019 o 06:35

    Prve co som si všimol, že si pekne zredukoval hviezdy.fakt super je to pekne priestorove.Farba mne osobne vyhovuje, ja tiez dost inklinujem do teplych farieb.Mozno by som malinko pridal jasu na centralnu časť.Inak gratuľujem k ďalšiemu úlovku do tvojej galerie.
    Peter

    • kolec 17. mája 2019 o 06:44

      Peter. Postup pre hviezdy som volil nasledovný
      :
      – odstránil som hviezdy z OIII a SII a urobil som HST s hviezdami veľkosti v podstate Ha
      – následne som odfarbil hviezdy a preložil hviezdami z RGB .
      Vzhľadom na fakt , že rgb obrázkov mam pomerne malo , tak som tú farbu hviezd nedokázal viac zvýrazniť (tam možnosť opravy budúci rok)

  3. Funtomas 17. mája 2019 o 08:32

    Tie štruktúry sú fantastické, ale paradoxne mi tie potlačené hviezdy dosť chýbajú. Nejde o to, že by boli malé, alebo ich je tam málo, ale sú tak slabé… Ale tie detaily v hmlovine sú neskutočné. No nič. Ďalší objekt si škrtám zo zoznamu. Ani len takto, nieto ešte lepšie, ho nenafotím, takže by to bola len strata času. 😉

  4. Matej 17. mája 2019 o 10:19

    Takto to vyzerá, keď sa snúbi odhodlanie, technické dovednosti, a slogan Audi v nemeckej reklame „Vorsprung durch Technik“. Jediné čo mne subjektívne nesedí, sú hviezdy. Proste v HST si predstavujem snehobiele, čož je ale zrejme len moja úchylka. Ostatné nekomentujem, je to iná liga.

  5. Drahoš 17. mája 2019 o 10:55

    Mne to vyrazilo dych. Super po všetkych stránkach. Nemám k tomu nič!
    PS: Ja to mám tiež nafotené, ale spracujem to až keď sa na toto zabudne.

  6. novo 17. mája 2019 o 23:12

    Pali, je to krásne , oku lahodiace, detailné , skrátka, Asm.
    But, ja som zástanca klasického HST. Tu však naozaj nemôžem nič namietať, pretože je to vždy len na autorovi a jeho fantázii. Škoda že tie RGB hviezdy nie sú naozaj RGB. Tiež by som sa prikláňal nejako zachovať tie hviezdy luminiscencie, pretože pri tomto Ha je ich málo a sú naozaj slabé , matné a bez farebnej informácie. Viem, málo RGB.
    Uvedomujúc si konštatovanie, že proti gustu žiadny dišputát, gratulujem ku krásnej fotke. Avšak HST je HST:)))

  7. kolec 19. mája 2019 o 15:45

    Dakujem za komentare.

    Vyhrady ako vzdy ma nutia zamyslat sa či a preco som sa rozhodol ako som sa rozhodol. V tomto pripade mi technicky i esteticky pripadaju lepsie hviezdy RGB (ocividne sa mi to asi nepodarilo- sudim podla ohlasov podla ohlasov)

    Kolec

  8. novo 19. mája 2019 o 20:22

    Pali, Rozeta je stále naozaj velmi krásna, detailná, skrátka úžasná. Ale tie RGB hviezdy keď raz ja budem velký, by som chcel vediať takto vložiť do NB obrázku: http://hvbo.cz/data/uploads/galerie/mlhoviny/NGC6888_RGB_Ha_OIII_full.jpg, u Martina však neriešim tvar jeho hviezd ale farbu a intenzitu.
    U teba napríklad majú jasné hviezdy v hornej polovici obrázku rovnakú intenzitu ako samotná hmlovina, čo by jaksi nešlo:)

  9. kolec 20. mája 2019 o 10:53

    Este raz ti dakujem za pochvalu.

    K tym hviezdam technicky:

    1.Citujem „U teba napríklad majú jasné hviezdy v hornej polovici obrázku rovnakú intenzitu ako samotná hmlovina, čo by jaksi nešlo:)“ A to ma byt kriterium?

    Skus si pozriet tvoju 4449 a kliknut na hviezdy . . Intenzita hviezd v hornom okraji je mensia ako centralna cast hmloviny.

    Treba si uvedomit že mi strecujeme obrazok . Peknu jasnu hviezdu dostaneš iba výrazom farby ! Vzdy bude biela hviezda (prepalená) jasnejsia ako okolita hmlovina.

    Cielom bude zrejme kompromis – nevypalovat tak hmlovinu a nepotlacovat tak hviezdy. Ale ten iba hladam.

    Tak ti dakujem za pomoc pri hladani

    Čím je farba bledšia , tým je (pocitovo) hviezda jasnejšia . Akonáhle do hviezd dostaneš farbu , tak je to dan svetelnosti (svetelnost 1:1:1: je prepálená hviezda)

    Cielom je aby farby hviezdy bola jasnejsia ako hmloviny –

    Palo

    P.S. To čo urobil MMS by som urobil i nasledovne .

    1. Urobiš RGB obrazok nestrecnutý
    2. Do kanala R vložiš 20% Ha
    3. Do kanala G vložiš 20%OIII
    4 Do kanala B vložíš 20% OIII

    5. Strecnes obrazok
    6. Detajly doladis aste s HA

    Problem je , ze by to chcelo mat nafotené akuratne RGB tak aby hviezdy boli este malinke a hmlovina uz viditelna. (teda zladit pozadia ).
    A to je cesta k peknym hviezdam , ale treba premyslene volit casy vsetkych kanalov. Nie iba tak 20minut, 5 minut

    Stiahni si moj obrazok , zacni ho pomaly strecovat a hviezdy budu blednut a vystupovat z obrazku.

  10. novo 20. mája 2019 o 20:28

    Pali všetko čo píšeš je určite pravda a ja som ten posledný čo by toto mohol nejako spochybniť, ale pre mňa je jediným kritériom dobrej fotky „vizuálny dojem“ a nie zoznam operácii.
    Nechcem si nič sťahovať a upravovať. Tvoji fanúšikovia požadujú len jedno. Dokonalú fotku, tak sa troška posnaž a potom nás to všetkých naučíš :)))
    PS: neviem či som ti to už hovoril, ale fotka je to úžasná. Až na tie RGB hviezdy a ani vôbec mi nevadí, že to nie je HST paleta.

  11. myxall 24. mája 2019 o 08:40

    Tak toto je vydarena Rozeta, neviem sa vynadivat tych detailov. Parada!

  12. Patrik Formanek 14. júna 2019 o 00:03

    SUPER fotka :-O Nie na nej nic co by sa mi nepacilo, Spica 🙂

Napíšte autorovi: