Autor: | 16. júna 2019|12 komentárov

Autor fotografie:

12 komentárov

  1. novo 16. júna 2019 o 17:49

    Trocha farby do tohto leta….

    • Matej 16. júna 2019 o 20:54

      Parádne detaily vo vodíkovej oblasti, a úžasné koľko kyslíku si tam dokázal zachytiť v RGB. Menil sa počas fotenia RGB nejak signifikantne seeing? Bo oranžové hviezdy robia trochu krúžok.

  2. novo 16. júna 2019 o 22:22

    Ja som vám to hovoril že ten seeing bol katastrófa. Tri noci som fotil len RGB pre všetky objekty a len preto ,aby som tam nesedel len tak naprázdno. FWHM sa menilo z 2.7 na 5 a opačne:-)))
    Niečo pre mňa. Na L som si počkal a dočkal som sa v dvoch nociach 2.2 – 2.6. Tiež nič moc. Ale aj tak to bolo 9 úžasných nocí za sebou, ktoré som velmi spokojne „prebdel“

  3. kolec 16. júna 2019 o 22:45

    Detaily super. Celkove farebne podanie mi nejako neladi .

    • novo 16. júna 2019 o 23:27

      Prosím niečo konkrétne ako len pocit, nech to môžem nejako opraviť.

      • Drahoš 17. júna 2019 o 11:16

        Pre mňa je tá červená M20-ka málo červená, ale možno to je skutočná farba, takže ak si to nejako zvlášť neupravoval, tak je to OK, aj keď nie keždému sa to musí páčiť. RGB obrázok by mal odzrkadlovať skutočnosť t.j. nie som za veľmi veľké zásahy do farebnosti na úkor skutočnosti. Inak obrázok je super.

  4. Lukas Nestak 17. júna 2019 o 11:41

    Veľmi podarená snímka, zaujímavé koľko je tam toho kyslíka.

  5. Peter Jurista 17. júna 2019 o 16:16

    Fotka parádna, tá modrá tam fakt dominuje a potláča červený vodík, podľa mňa by stačilo malinko ubrať na sýtosti. Ak si ale selektívne neposúval modru, tak by som ju mierne stiahol.Ale naozaj pekný kúsok do portfolia 🙂

  6. novo 17. júna 2019 o 16:55

    Škoda že ten Palko nepovedal, že čo mu vlastne vadí. Boli by sme múdrejší, ale skúsim reagovať na ostatné podnety.
    Drahoš, červená možno niekomu chýba, ale ako si správne poznamenal, je to LRGB, takže farby nijako zvlášť neupravované, riadne kalibrovanie cez fotometriu, pridaná málinko saturácia.
    Ani ten Arcsinstretch som nerobil, lebo to bolo strašne farebné. Pozor nepleťme si trifid nasnímaný cez HA filter, tam by som videl priestor na nejakú tú červenú.
    Peťo, všetko je pôvodné. aj tá modrá, ale stiahol som teda trocha z jej saturácie.
    Neviem, ja som to zložil ako som najlepšie vedel, ale samozrejme opravím ,keď budem vedieť čo.
    A vystavujem aj L-ko aby ste mali predstavu, že čo všetko je tam zachytené a ako.

  7. kolec 18. júna 2019 o 15:38

    Nerad sa vyjadrujem k cudziemu vkusu a vnucujem svoj , ale ta modra sa mi zda hodne vypeckovaná. Pacila by sa mi taka decentnejsia, nie taka silna a kriklava , ze pri nej v podstarte zanika i cervená. Ale ako pisem je to vec vkusu kazdeho jednotlivca.

    Reealne si myslim , ze je to dobra fotka danou sustavou a za danych podmienok. Ja ale zacinam skor uvazovat o skracovani expozicií z dovodu extremne presaturovanych hviezd. To je asi cesta akou sa dostat k mensim a neprapaleným hviezdam.

  8. novo 18. júna 2019 o 16:31

    To by sme ale potom nesmeli nikto komentovať žiadne iné obrázky ako len svoje, keby sme sa nechceli nikomu vnucovať do jeho vkusu. Veď toto je podstata, povedať niekomu svoj názor.
    Som rád že ja teraz poznám ten tvoj a musím sa s ním teraz naučiť žiť:)))
    To však neznamená, že už nikdy nepôjdeme s tebou na pivo. Práve naopak , priprav sa na september u Drahoša.

    Čo sa týka velkosti hviezd, tam sme asi všetci za jedno, že hviezdy sú velké a prepálené. Ale keď chcem aj jemné hmloviny a mám k dispozícii F6.4, hold, musím robiť dlhé expozície.
    Čo sa týka tej modrej, tam sme podla mňa nikto nebol pripravený na takéto super dáta z excelentnej oblohy. Z tej našej zaprdenej oblohy u nás doma máme pocit, že nám na tomto obrázku niečo nesedí.Veď vidíš predsa to L-ko. Ale nerozumiem ako môže saturácia a nebola naozaj nejako velká potlačiť červenú. Veď keď saturujem celú hmlovinu ako môže jeden kanál prekryť ten druhý?

    V každom prípade, u Drahoša rozdáme dáta a urobíme to všetci spoločne.

  9. MatusMotlo 18. júna 2019 o 21:49

    Parádna fotka, ako od Vás každá. Fakt krása.

Napíšte autorovi: