Autor: | 17. júna 2019|8 komentárov

Autor fotografie:

8 komentárov

  1. novo 17. júna 2019 o 17:05

    Je to čisté L-ko

    • Matej 17. júna 2019 o 20:10

      Jo, tak toto je paráda. Podla mňa tým riedkym hmlovinám naokolo farby len uškodia. Niekedy je mono proste výhra, a tu to jednoducho platí.

      • novo 17. júna 2019 o 23:45

        Já jsem ti to říkal „Bohumile“. Prvá moja verzia RGB bola práve s týmto L-kom, ale výsledok bol fakt divný. Na celej ploche obrázku bola nejaká farba a samotný Trifid bol ako keby utopený na tom pozadí. Zámerne som musel stiahnuť pozadie, aby vynikla hmlovina a pozadie len dotváralo atmosféru.
        Neviem, ale niektorí majstri by to vedeli urobiť asi lepšie. V každom prípade to berte ako pozvánku na september, bude sa konať miny HAF, lepšie povedané SAF u Drahoša na jeho hvezdárni a poskytnuté dáta hmloviny budú predmetom skúmania a následného spracovania pod odborným dozorom. Výsledkom bude všeobecne prijatá a nadpolovičnou väčšinou uznaná farebná škála, ktorá bude následne zcertifikovaná a bude slúžiť všetkým pozostalým.

  2. Pavol Kalisky 17. júna 2019 o 18:46

    Robo dokonale a s takym malym dalekohladom a take uzasne detaily

  3. kolec 18. júna 2019 o 15:54

    No ved ty si to RGB prelozil niecim inym. Tu su mensie hviezdy , vsetko vyzera nejako lepsie i bez tej farby

    A termin SAFu? A vie o nom Drahos?

  4. novo 18. júna 2019 o 16:40

    Palko, ale veď tu sú nechutne zmenšené hviezdy. Na toto položiť RGB s hviezdami ako langoše sa rovná katastrofa.

    Termín ešte nie ja pevne daný. Musím váš všetkých obvolať a dohodnúť sa na nejakom termínovom kompromise. Majster zo stavby mi však hlásil, že prednášková miestnosť sa už špáruje a stierkuje. Takže ešte pred riadnymi parlamentnými volbami bude všetko dokončené a slávnostne odovzdané.

    • Drahoš 18. júna 2019 o 21:57

      Potvrdzujem, že prípravný výbor SAF už pracuje na plné obrátky a v septembri sa uvidíme v Stupave v termíne na ktorom sa dohodnete s Robom. Okrem prehliadky „observatória“ a možnosti realizácie workshopu hneď pod kupolou, pri väčšom počte účastníkov, alebo v prípade ak by sme chceli niečo aj precvičiť prakticky na prinesených ďalekohľadoch je tu možnosť presunúť sa na chatu kúsok za Stupavou (cca 3 min. autom z centra) s ohradeným pozemkom cca 14 árov. Na chate je aj možnosť ubytovania v podmienkach ako na hvezdárni v Hlohovci (sú tam dve postele a ešte jedna izba bez postelí), resp. pre tých ktorí požadujú vyšší komfort odporúčam Hotel Eminent alebo Penzión Ulička (oba v centre za cca 45-60 Eur/noc) alebo InterSporthotel (cca 10min. peši z centra). Ubytovanie si treba zarezervovať hned ako bude stanovený termín SAF. Jednu izbu na prespatie ponúkam aj u mňa v hostovskej izbe hneď pod kupolou (rozkladacia sedačka). Dopravu počas SAF odporúčam realizovať cez miestnu taxisluzbu (http://www.taxistupava.sk/cennik/) v cene 2.5 Eur/jedna cesta. Na chate je možnosť uvariť si kotlíkový guláš alebo si objenať pizzu. Dalšie podrobnosni neskôr.

      • Matej 18. júna 2019 o 22:14

        Toto celé začína naberať veľmi profesionálny smer, ďakujem za vyčerpávajúce info 🙂 Osobne sa veľmi teším, obzvlášť na tour de profi hvezdáreň (v porovnaní s mojou chajdou) 🙂

Napíšte autorovi: