Spojenie snímok do mozaiky bolo v celku problematické. Výrazná kóma v rohoch + vinetácia + husté pole hviezd + trochu rozdielna kvalita snímok spravili svoje. Takže mozaiku som spravil čisto ručne – žiadne SW prekytie „Pixi alebo Maxim omietali spojiť snímky“. Komplet celý proces spracovania trval cca celú nedelu. Celá snímka po oreze v bin mala 36Mp. NGC 6992 vyšla v celkom slušnej kvalite, takže neskôr sa ju pokúsim spracovať samostatne.

Autor: | 1. júla 2019|7 komentárov

Autor fotografie:

7 komentárov

  1. novo 1. júla 2019 o 23:09

    Náhodou je to dobré, že sa stále o niečo pokúšaš. Tvoje nasadenie a chuť zbierať nové dáta je značná. Ale pomaly skús popracovať na odstraňovaní tých malých nedostatkov aby si nemusel potom s tým dlho bojovať, keď to opravuješ. Mám na mysli tú komu a vinetáciu.
    A keď sa ti neskôr podarí zrovnať pozadie, zmenšíť hviezdy a zamaskovať prechod ,tak to bude slušná fotka. Držím ti palce.

    • Lukas Nestak 2. júla 2019 o 01:09

      Myslím že najlepšia možnosť ako sa zbaviť kómy je výmena korektoru, alebo kamery za menší snímač „max 16200ka čo dokáže korektor rozumne vykresliť“. Vinetácia by sa dala vyriešiť výmenou sekundáru z 74mm na 90-95mm, alebo výmena korektoru, ktorý predĺži ohnisko „ten by z časti vylepšil aj kómu“.
      Pozadie a hviezdy je už zväčša na SW. Prechod je pravdepodobne závislí nie len na SW úprave, ale asi aj na kóme a vinetácii.
      Ďakujem za podporu

  2. Drahoš 2. júla 2019 o 08:35

    Spojenie mazaiky je veľmi dobré (drobné nedostatky sa nájdu na každej fotke). Páči sa mi to farebné podanie, takže za mňa palec hore.

  3. Peter Jurista 2. júla 2019 o 17:53

    Treba to dotiahnuť a bude to naozaj pekný snímok. Za mňa: jednoznačne sa pokús malým percentom potlačiť hviezdy. čo mi najviac udrelo do očí je že sa mi zdá že máš pravú časť viac modrú a ľavú zase malinko do zelena.To by som sa pokúsil zrovnať.
    Inak ako píše Drahoš palec hore. 🙂

  4. kolec 3. júla 2019 o 07:12

    Ako bez problemov sparcovat mozaiku som predvadzal na poslednom minihafe v Hlohovci. Mam pocit , ze Karol to nahraval a je mozne , ze to ma.
    K samotnemu obrazku. Je viditelne markantne zlepsenie (a obrovska chut) . Ma to samozrejme nejake nedostatky . Mne hlavne vadi, ze je to tak natlacene ku krajom. Mozno by to chcelo trosku inak prekopat navrh mozaiky

  5. Lukas Nestak 3. júla 2019 o 09:59

    Drahoš:
    Ďakujem

    Peter Jurista:
    Nakoniec sa mi podarilo zmenšiť hviezdy pomocou StarMask + MorphologicalTransformation „lepšie ako Deconvolution“, ale potom veľmi vyliezol rozdiel farby pozadia na ľavej a pravej časti. To som skúšal vyvážiť asi 4h bez najmenšieho úspechu. Môže to byť tým, že som to skúšal v nelineárom stave?

    Kolec:
    Ono je to veľmi veľký objekt, takže ani 6Dčkom na 850mm ohnisku „pri 2 snímkoch“ som nemal nevaľa možnosti ako zmeniť kompozíciu. Od začiatku mám aj druhú verziu – pootočený výrez o cca 8-10st. Ale pri otáčaní snímku som sa obával straty kvality, ale na druhú stranu som sa vyhol okrajom snímkov „čiže aj vinetácia + kóma sú miernejšie“.
    Na minihafe som bol, ale čo si pamätám tak to bolo robené s programom Astro Pixel Procesor. Ťažko pevadať ako by si s tým poradil APP, keď keď PI a Maxim to nevedeli spojiť.

    Ak by mal niekto záujem o snímky „možno sa niekomu hodia ako RGB“:
    Sú v nelineárnom stave, možno len ABE bolo aplikované na snímkach.
    https://uloz.to/tam/_SSAOuiWOl7xf

    • kolec 3. júla 2019 o 13:45

      Lukas

      ja som vtedy skusal spojit pre mna dovtedy v inom programe nespojitelné veci a šlo to bez problémov. Ja ale mozaiky zatial nerobim,
      vzhladom na velkost senzoru, ale v buducnosti chcem nejake mozaiky skusit.

      Urcite by som pri tak silnej kome skusil nasledovne:

      V pixi by som registoval kazde pole zvlašť tak , ze by som si cez Catalog star generator vygeneroval nedeformovane pole. Čiastocne by som odstranil deformaciu jednotlivych poli . Az potom by som sa snažil zošit dokopy mozaiku.
      I toto som tiež ukazoval na nejakom minihafe , ale neviem uz kedy.

      Ak nevies postup tak napis.

      Ja som vtedy doporucil aby si kazdý najprv vyrobil hviezdne pole pre svoj konkrétne snímaný obrázok a potom podla neho registroval.

      ma to dve vyhody: – 1 odstraňuje sa deformácia sústavy a v prípade mozaiky to je jednoduchšie
      2. hviezdy sú presne definovane a neprepálene a tym registrácia je presnejšia

      kolec

      P:S Upozornujem , ze treba mat začiarknute „generate noise“ pri tvorbe hviezdneho pola (alebo dodatocne tam nejaky gausovsky šum zaviesť) pretoze sa nebude dat registrovat

Napíšte autorovi: