Autor: | 4. júla 2019|8 komentárov

Autor fotografie:

8 komentárov

  1. kolec 4. júla 2019 o 08:55

    Robko, dlho som si pozeral tuto fotku. Musím priznať , že spracovanie ti teda ide .
    Jedine co mi trosku vadi su tie male galaxie – keby tie boli ostrejšie tak by to bolo super. Ale to je zrejme dôsledok tej pieskovej búrky čo si spomínal.
    Palo

    P.S. Co ma prekvapilo to sú difrakčné kríže. Vitaj v klube :))

  2. novo 4. júla 2019 o 09:07

    Na to, že je to fotené refraktorom pôsobia tie „difrakčné“ kríže záhadne a tajuplne. Ale Martin to niekde dostatočne technicky vysvetlil.
    Sranda je že tie velké hviezdy sú normálne, jasné a gulaté. Ale keď ich zmenším , aby som ťa porešil, tak vytvoria toto. Takto si môžeš urobiť aspoň obraz o tom ,aká velká tá hviezda pred spracovaním bola. Obrovská:)))

  3. Drahoš 4. júla 2019 o 11:22

    Klobúk dole, je to nádhera. Škoda, že ak budeš robiť takéto fotky, diskusie k nim budú pomerne nudné – samé chvály 🙂 Mal by si zámerne na fotke spraviť aspoň jednu hviezdu zelenšou aby bolo o čom diskutovať 😀 Podobné fotky nás motivujú k lepším výsledkom. Niekedy nás to aj demotivuje zverejniť niečo čo je evidentne o dve triedy horšie, ale to je čisto naša chyba a nie tvoja.

  4. Matej 4. júla 2019 o 15:48

    Osobne si na rozdiel od Drahoša nemyslím ze diskusie budú nudné. Je to vidieť napríklad pri kolecových snímkach, nároky na týchto autorov stúpajú, a podľa toho sa vyvíja diskusia. Aj sebamenšie drobnosti, ktoré by napríklad mne prešli, sa u nich “tvrdo trestajú”.

    Teraz ku snímke: ako som už viac krát spomínal, pri galaxiách je Robo doma, a myslím si že u nás ich nikto lepšie nerobí. A aby sme teda len nechválili, tak idem kritizovať. Chcelo by to dlhšie ohnisko, tvoj dvojmeter by bol ideálny. To je asi tak všetko. 🙂 detaily sú samozrejme parádne. Farebne je to trochu divokejšie, čo mne osobne neprekáža. Trochu mi to pripomína moju prvú snímku M81-M82, ktorá bola ešte o niečo pestrejšia, a bol som za to primerane skritizovaný 🙂

  5. novo 4. júla 2019 o 17:07

    Kritika je dobrá vec a netreba ju zanedbávať. Vždy keď skladám nejakú fotku ,tak to robím iba tak, ako sme sa to spoločne naučili za tie roky . A Pali hrá v tejto skupinke zásadnú úlohu, pretože keď je niečo nové, hneď zistí podrobnosti a podelí sa o svoje nadobudnuté skúsenosti.
    Preto sa teším už na august, pretože sa dozviem určite niečo nové, hlavne z oblasti ako na tie hviezdy, aby boli malé a farebné. Viem že momentálne experimentuje s dĺžkami expozícii, ich následné skladanie tak ,aby bol nie len samotný DSO na hranici možností, ktoré nám umožňujú naše zostavy a obloha, ale hlavne aj tie hviezdy.
    Toto je aj prípad tejto galaxie. 2/3 hviezd nemá žiadnu farebnú informáciu a tie velké prepálené keby som násilím neopravil v PS, tak by sa na to nedalo vôbec pozerať.
    Matej a galaxiu som troška osolil, aby na tej pre mňa s týmto ohniskom /800 mm/ bolo na pomerne prázdnej ploche aspoň niečo farebné:)))
    Už sa teším na svoj 2meter:)))

  6. Lukas Nestak 4. júla 2019 o 21:18

    Nádhera, dlhšiu dobu som pozeral a porovnával tvoje galaxie, a veru si v CZ/SK TOP!
    No nič, keď vylezú galaxie „+ natiahnem ohnisko korektorom“ tak viem koho otravovať ako na ne 🙂

  7. novo 5. júla 2019 o 17:01

    Mozes kedy kolvek. Ale sklamem ta, lebo nemam o nic viac vedosti ako hocikto z tejto kumunity. Príď 31.8.do Stupavy a uviidis.

  8. Patrik Formanek 6. júla 2019 o 21:49

    Nadhera !!!! Velmi sa mi to paci, dokonca az tak, ze sa mi s tou mojou M63 nechce nic robit. Zavidim krasne RGB farby galaxie. Mne z toho vyliezla len hneda a to mam na kanal 30x300bin2x2. No hold este sa musim nieco doucit.

Napíšte autorovi: