Takže v skratke popíšem poznatky k tomuto defektu, ktorý som pred časom riešil. Kameru som poslal Moravákom na servis. Na čipe objavili dve nožičky, ktoré boli mierne skorodované + po-odlepené krycie sklo. Nožičky sa podarilo vyčistiť, avšak pri testovaní sa nepodarilo zistiť problém, a vylučovacou metódou sa prišlo na to, že zrejme je problém v čipe samotnom. Tento je žiaľ viac menej cena kamery, takže kamera je na odpis. Tipujem že chyba bude vo mne, nakoľko som raz zabudol na vysušenie silikátu, a na čipe sa vyzrážala vlhkosť. Takže ponaučenie ktoré z toho vyplýva je, že údržbu netreba zanedbávať.

Autor: | 3. októbra 2019|11 komentárov

Autor fotografie:

11 komentárov

  1. Drahoš 3. októbra 2019 o 18:07

    Smutná to správa 🙁
    PS: Teraz uvažujem, že čo mám Atika ešte som žiadnu údržbu nerobil a silikátu som sa ešte tiež nechytal …

  2. kolec 3. októbra 2019 o 19:29

    Ja osobne som presvedceny ze to tak nie je

    1. Silikagel ma za ulohu eliminovat vlhkost ktora je uzavreta vnutri v kamere
    2. Z bodu 1 vyplyva , ze ak silikagel je treba raz za cas vysusit tak kamera nie je dobre hermeticky uzavreta
    3. Ak kamera nie je hermeticky uzavreta tak je vadna z vyroby .
    treba si pozriet navod ohladne silikagelu

    Zhrnutie: silikagel vysusuje iba vlhkost ktora je do vnutra zavlecena pri vyrobe a uzavrei kamery
    Fli to riesi natlakovanim inertnym plynom , ktory je suchy.
    Ja by som napisal MMs ci je mozne aby to co udavas bol dovod na znicenie kamery.

    Palo

  3. novo 3. októbra 2019 o 22:57

    Asi ťažko môžem niečo tvrdiť na 100%, ale Matej ,podla mňa to vôbec nebola tvoja chyba.
    Kto mal niekedy Sbig tak vie, že silikátová kapsula je umiestnená priamo v hermetickej komore ,asi 15 mm od senzoru. To bol génius čo to vymyslel. Pretože už asi štyri krát som musel rozobrať kameru, otvoriť komoru a v rúre vysušiť granulát. To, že je v komore asi vlhkosť som zistil jednoducho. Po vychaladení kamery zamrzlo nie sklíčko, ale samotná plocha senzora. Prvý krát som to sušil v rúre spolu s vreckom v ktorom bol granulát a celé som to zapiekol ako mozarelu na pizu. Kolec ma totižto neupozornil, že vrecko je niečo ako poplastovaný papier. A už vôbec na silikonové tesnenie, ktoré som osadil zle a tak som zabránil pohybu mechanickej uzávierky. Takže nasledovala imrovizácia aby som mohol fotiť ďalej a tak som použil nový silikát a to vrecúško z testeru na zisťovanie PH bazénovej vody. To však bolo velké a tak som ho skrátil, okraj preložil a spojil kancelárskou zošívačkou.
    To vrecúško je tam dodnes. Občas sa uvolnia nejaké nečistoty a pristanú priamo na čipe a tak to rozoberiem ,utriem senzor jednoducho handrou a fotím ďalej:))))) aký problém.

    https://astrobook.sk/2019/10/03/silikat/

    Takto som to rozobral naposledy pred odchodom na La Palmu, aby som mal čisté všetky plochy a neprekvapila ma vlhkosť.

    PS: samozrejme som sa vôbec nepoučil z prvého príkladu a ďalšie sušenie a rozobratie komory nastalo až keď mi znova vznikla “ námraza “ na senzore:)))

  4. Lukas Nestak 4. októbra 2019 o 00:22

    To fakt naštve. Ale aspoň že mala plodný život 🙂 Možno na súčiastky okolo snímača to niekto zoberie za pár éčiek.
    Niekedy sa to proste serie, napríklad ja som minimálne na mesiac ko s montážou „mojou neskúsenosťou“.
    Teraz máš čo v pláne?
    Napadli ma 2 celkom zaujímavé možnosti „hmmm alebo blbost?i“.
    – požičal by som ti 1600mm kým si opravím montáž „nakoniec som kúpil tú z DE fóra, mala by prísť budúci týždeň“ aspoň si otestuješ CMOS
    alebo
    – rozobrať Kolcovu 8300, 8300ku pre teba a filtre + koleso pre mňa 🙂 to je úvaha čo? 😀 … „samozrejme pekne poprosiť o odkúpenie“
    Čisto TEORETICKY by sme mohli byť všetci traja šťastný, či sa mýlim?

  5. kolec 4. októbra 2019 o 07:01

    Lukaš samozrejme ze mozem Mtejovi pozicat 8300 ak by mal zaujem. Ale je fakt , ze sa mi moc nechce predavat kamera i s filtrami, vzhladom na fakt , ze je osadena 3 nm astrodonami , ktora stoja momentalne cca 3000 Euro (Ha,OIII,SII + RGBL) , pretoze uvazujem v buducnosti o dalsom dalekohlade kde by som tuto , alebo podobnu kameru vyuzil

    Palo

    P.S iba poznamka . Astrodony 3nm 50x50mm mam tak isto vo FLI a ked teraz pozeram co stoja tak mi je tak nejako divne

    https://www.astroshop.eu/filters/nebulae-filters/h-alpha-filters/15_15_30_25/m,Astrodon?sort=0&size=2

  6. Matej 4. októbra 2019 o 08:39

    Robo, Palo – Neviem odborne posúdiť či to mohlo byť problémom. Uviedol som to len ako možnosť, nakoľko ma nič iné nenapadá. Fakt je ten, že k vyzrážaniu vlhkosti došlo minulý rok, a do teraz kamera fungovala bez problémov. Každopádne verím tomu že keď moraváci povedali že je na odpis, tak to tak bude. Škoda no, a ešte si zaplatím za diagnostiku. To bude moje obligátne šťastíčko, bo mám pocit že som za tie roky čo robím astrofoto ešte nepočul že niekomu takto neopraviteľne klakla kamera.

    Lukáš – V pláne momentálne nemám nič, ale určite si nebudem od nikoho požičiavať techniku. Čo sa 1600-ky týka, mylím si že kúpiť si takú, by pre mňa bol krok späť. Nehovoriac o tom, že na ten čip by my nesedeli filtre.

  7. Lukas Nestak 4. októbra 2019 o 13:29

    Matej: Ako myslíš, len som ti ponúkol možnosť, mne bude 1600ka iba ležať poličke kým neopravím montáž.
    kolec: Nemyslel som požičať, ale predať. Inak výborná investícia, za tie roky sa asi nič tak extrémne neznodnotilo ako práve Astrodon filtre.
    PS: Nemrdí tu niečo? 😀

    Mám celkom dosť času na to aby som si doriešil FW + filtre, úprimne sa mi momentálne zdaju Astrodon filtre extrémne predražené vzhľadom na pomer cena/výkon. Uvidím ako dopadnú testy nových filtrov od Baaderu čo má MMys, aspoň o OIII mám záujem. Pri Ha a SII už píšu f3,5 takže nič pre mňa.

  8. kolec 5. októbra 2019 o 09:32

    Myslim si ze dopadnu dobre, a budu mat vlastnosti podobne astrodonom. Podotykam , ze som tie filtre kupil za min. polovicu ich dnesnej ceny.
    Taky obrovsky cenovy narast nastal az ked astrodon ako firma celusvoju produkciu predava nie napriamo , ale cez obchodnikov.

    K tomu zhodnoteniu cenovemu , to je uznas nahoda.

    Aj tak kameru SBIG 8300 + filtrove kolo + filtre by som tazko predal za viac ako 1500 – 2000 E aa to je v podstate na nove bader filtre a zostane mi mozno 300-500 e

    • Drahoš 5. októbra 2019 o 11:20

      Palo, uvažuješ celkom dobre, ale ja na tvojom mieste by som sa zbavil tej kamery (len kamery). Optika a filtre nezastarajú, ale kamera áno. Sám mám doma jednu chladenú farebnú planetárnu kameru, ktorá je už veľmi zastaralá a premeškal som príležitosť ju predať keď sa to ešte dalo (naštastie nebola dráha ani v čase ked som ju kopoval :)). Už teraz sú na trhu nové kamery a uvidíš, že SBIG 8300 ti o rok-dva nebude vyhovovať. Nehovoriac o tom, že ak by sa jej nieco stalo, uz ti ju nikto neopraví a časom sa táto pravdepodobnosť bude len zvysovať.

  9. Lukas Nestak 5. októbra 2019 o 17:38

    Kolec: Jj bola to náhoda. Ale ak to je takto, tak sa stále dá napísať priamo do Astrodonu či by ich nepredali na priamo.

    PS: Zaujímalo by ma aké percento ľudí si teraz kúpi 8300ku vs 1600ku.

  10. Lukas Nestak 7. októbra 2019 o 09:39

    Ak by ste niekto chceli vyskúšať ASI 1600MM, tak ju s radosťou požičiam, aspoň ju vyskúšate. Ja ju tak skoro nepoužijem, musím opraviť montáž + kúpiť filtre a FW.

Napíšte autorovi: