Otvorené hviezdokopy NGC 1528 a NGC1545, proste zopár hviezdičiek 🙂 Skúška filtru IDAS LPS-P2.

Autor: | 4. januára 2020|2 komentáre

Autor fotografie:

2 komentáre

  1. kolec 4. januára 2020 o 19:48

    Problém tejto kompozície , že na fotke v podstate nič nie je. Teda nič čo by ju robilo výnimočnou, zaujímavou. Až na tie tri veľke mladé modré hviezdy. Ja som raz videl fotku, kde bola nafotená tato NGC1528 s nejakou červenou hmlovinou (číslo si žial nepamätám) a ta kombinácia mi pripadala skvostná. A tá hmlovina je pomerne blizko , teda určite bližšie ako 1545 .
    Zrejme sa ti podarilo ju nejako zázračne nedostať do snímaného pola. Ešte že to je iba skuška! Kua, ty na skušku fotíš 47x300s? .

    Palo

    P.S. Z technickeho hľadiska mi vadia odlesky(tie tam máš stále) a tie „pičkate“ hviezdy. Ale to je vec vkusu, zvyku a pavúka. Je ale zrejme , že ja by som s tykýmto pavúkom nefotil hviezdokopy

    • Lukas Nestak 4. januára 2020 o 23:47

      Pôvodný plán bol nafotiť konskú hlavu + skúsiť filter na jasnejších hviezdach. Konskú hlavu môžem „rozumne“ snímať max 3h, preto som hladal vhodné objekty, ktoré fotiť pred a po koňacine. Takže kompozíciu aj časy iných objektov som podriadil konskej hlave.
      O tej hmlovine som vedel, ale aby som ju nasnímal, tak by som musel otočiť o 90st foťák čo by pokazilo kompozíciu konskej hlavy. Navyše by vypadli aj jasné hviezdy, pre ktoré som vôbec robil ten test. 🙂
      Aspoň viem že ORION robí odlesky na oranžových hviezdach a IDAS na modrých cca od mag. 6. + som si zopakoval spracovanie hviezd.

      PS: Neviem čo sú pičkaté hviezdy 🙂 ale pavúk je výborný aj na hviezdokopy. Jediná „pičkatosť“ 😀 tam je z šachty 6Dčka – zvislé difrakčné paprsky. To sa porieši výmenou za astro kamerou.

      OTÁZKA „ideálne pre všetkých“:
      Ktorý filter použiť ako Lko: ORION alebo IDAS P2 alebo BAADER UV/IR alebo skladať z RGB?

Napíšte autorovi: