Fotené počas štyroch nocí, v SS som povolil FWHM aj Ecce do 0,6. Radšej som zatiaľ vôbec neodšumoval. Kamera bola chladená o 10 stupňov, zatiaľ všetko v poriadku, tak hádam to vydrží. Skúšal som tmavšie aj svetlejšie pozadie, nakoniec som nechal túto variantu. Určite v rámci skúšania odskúšam odšumiť a presvetliť ramená, niektoré časti sú aj menej farebne výrazné, myslím modrú v ramenách – porovnával som hlavne verzie od Nova, a tam niekam som sa chcel farebne dostať.

Autor: | 19. mája 2020|6 komentárov

Autor fotografie:

6 komentárov

  1. Matej 20. mája 2020 o 20:31

    Tam už je vidno horšie FWHM. Ono, to ohnisko je na tieto svetelné/geografické podmienky dosť divoké, pokiaľ to nekompenzuješ aktívnou optikou, ako Robo. A on má k tomu podstatne lepšie podmienky. K tomu dvoj-minútové expozície sú málo, okrajové časti ramien sú len ťažko viditeľné. Držím ti palce, ale myslím si že to budeš mať veľmi ťažké.

  2. Peter_Svajda 20. mája 2020 o 21:45

    Ďakujem Matej, budem skúšať ďalej.

  3. Lukas Nestak 20. mája 2020 o 22:50

    Myslím že to má potenciál. V2 je trochu lepšia v v pozadí, ale sú tam trochu väčšie hviezdy a farba galaxie je lepšia vo V1, aspoň to je môj subjektívny názor. Z „mestských podmienok si človek pomôže azda iba celkovým dlhým expozičným časom + svetelnosťou.
    Rozmýšlal si nad reduktorom?

  4. Peter_Svajda 21. mája 2020 o 00:03

    Tá pôvodná verzia je farebne lepšia Lukáš, aj celkovo na mňa pôsobí príjemnejšie, takže to nemáš „subjektívny“ názor. K tomu čo písal Matej, FWHM mi chodilo od 2,2 do 4,8, priemer 3,6 a ECCE 0,35 – 0,6 . Excentricita je mi jasná, tá sa hádam zlepší pointovaním, keď mi konečne príde to servo , ale FWHM viac ovplyvňuje Gain a čas, či ? Skúšam dneska fotiť 4min expo na HDR nastavení Gain 0, O2 , javí sa mi to lepšie. Čo sa týka redukcií, pokukával som po Optolongu, no na druhú stranu, ešte s menším ohniskom bude väčšina galaxií ešte menšia ako teraz, tak som taký nerozhodný.

  5. Drahoš 21. mája 2020 o 21:25

    Gratulujem, spravil si velký pokrok! V detailoch to ešte nie je celkom ono, ale potenciál to má. Keď opravíš montáž a doladíš pointáciu, bude to ovela lepšie. Farebne je jednoznačne lepšia táto verzia.

Napíšte autorovi: