Prvá kvázi hotová snímka s novou kamerou. Zobrazenie je 1:1, pre reálny náhľad prosím kliknúť na „zobraziť fotku v plnom rozlíšení“. Prehliadač to tu trochu rozťahuje. — edit: je to rovnaké, tiež to rozťahuje, takže je to jedno —. Objekt to nieje najšťastnejšie zvolený, navyše pri Alphe som zápasil s ostrením, tak je to také aké je. Takže fotiť sa s tým dá, ale je to o niečo pracnejšie. Ha a SII boli bez problémov. Ako som pri OIII okomentoval, nakoľko ju zvyčajne silno vyťahujem, začala sa prejavovať elektro-luminiscencia. Tu to problém nebol, horšie to bude u plošnejších objektov. Šum sa mi zdá dosť veľký, ale zase to bude treba odsledovať na nejakom väčšom objekte.

Autor: | 19. augusta 2020|14 komentárov

Autor fotografie:

14 komentárov

  1. Lukas Nestak 19. augusta 2020 o 22:10

    Myslím že objekt bol výborne zvolený „aspoň si si ho porovnal s MMys“ :). Detaily fajnové + hviezdyčky tvarovo krásne, až ukážkové. Neplánuješ skúsiť zvýšiť GAIN + skrátiť expozíciu? Aj keď je tam trochu šumu tak je to veľmi solídny výsledok!
    Gratulujem k prvému snímku s novou mašinkou.

  2. Drahoš 20. augusta 2020 o 08:38

    Súhlasím s Lukášom. Detaily sú naozaj výborné, spracovanie si nezabudol, pocitovo viac šumu, ale to bude tým plným rozlíšením.
    PS: Aj keď si nikam neodišiel, vitaj naspäť v plnej zbroji 🙂

  3. Matej 20. augusta 2020 o 10:29

    Ďakujem ďakujem 🙂

    Hviezdy sú zdanlivo fajn, nakoľko je to silno orezané. Po okrajoch je to horšie, bude treba popracovať na kolimácii. A áno, objekt som si vybral podľa Myslivca, pre porovnanie keďže to fotil s tou istou kamerou. Samozrejme tie systémy máme neporovnateľné, a jeho výsledok je pre mňa nedosiahnuteľný. Čo sa Gainu týka, z toho mám trochu strach. Posledne keď som to skúsil dvihnúť dosť to šumelo, a glow sa mi zdal silnejší. No a čo sa šumu v snímke týka, som známy neodšumovač 🙂

  4. novo 20. augusta 2020 o 12:33

    Matej aj sa teším že môžeš zase zmysluplne ponocovať 🤩
    Fotka je to vyborná a detaily ku zvyšovaniu kvality fotky s novou kamerou určite poriešiš skúsenosťami.
    Len pri NB by som urcite nešiel cestou zvyšovania gainu a skracovania dlzky expozicie. Načo?Len preto že kamera ma taku moznost?

    • Lukas Nestak 20. augusta 2020 o 17:43

      Trochu klesne vyčítací šum. Kratšie expozície spravia menej odpadu, napríklad keď prebehne mrak alebo zablbne montáž. Síce trochu klesne FW + dynamický rozsah + viacej dát. Možno je to +- narovnako.
      To množstvo dát nie až taký problém, kým nemá človek kameru zo snímačom IMX455, tam by som už ťahal čo najdlhšie.

  5. Peter Jurista 20. augusta 2020 o 20:15

    Mam z toho zmiešane pocity, ale verim že to vyladiš k spokojnosti. Fotka na prvy pohlad je dobra vzhladom nato ze je to prve svetlo, ďalsie budu isto ešte lepsie.treba isto viac skusenosti s novou kamerou. Drzim palce.

  6. kolec 20. augusta 2020 o 21:19

    Teším sa z tvojej novej fotky. Vsetko podstatné povedali predrečníci.
    K tomu šumu, to nevidím ako problém: Dá sa efektivne znížiť Muredenoisom , ale treba pred tým dobre nastaviť parametre.
    (Ak chceš tak ti urobím na tom Mure denose (potrebujem Ha,OIII, SII, + 2x bias +2x flat)

    Skôr mam pocit nejakej tvojej nespokojnosti . Ale podľa mna to chce čas a fotiť a neskôr to bude treba triezvo vyhodnotit

    • Matej 21. augusta 2020 o 09:32

      Ono to ani neni tak o nespokojnosti, ako skôr o pocite zúfalstva 😀 Darky tak úplne ten glow neodstránia. V priebehu noci sa podľa polohy systém zjavne trochu ohne, čo sa prejaví v rozkolimovaní, ktoré brutálne domrví hviezdy v pravej hornej časti. Kým v strede sú hviezdy len trochu natiahnuté, v okrajovej zóne sú rozostrené až tak, že je vidieť centrálne zatienenie. Objednal som Farpoint autocollimator + kvalitný laser, tak skúsim na tom popracovať.

      http://leteckaposta.cz/170304867 – takto to vyzerá

      • Lukas Nestak 13. septembra 2020 o 16:31

        Už ti prišiel Farpoint autocollimator?Ktorý laser si k nemu objednal a kde si tie veci vôbec objednával?
        Ak už to máš tak to pomohlo?

        • Matej 13. septembra 2020 o 16:41

          Ahoj Lukáš. Prišiel, vzal som k tomu Farpoint 2” laser. Objednal som to z británie z 365astronomy, alebo tak nejak. Laser je perfektne ustavený, rotoval som ho vo focuseri a bodka sa ani nepohla.

          Horšie je to už s Autocolimatorom. 4 centrálne markeri tam nevidím ani náhodou. Je pravda že mám dosť zasvinené zrkadlo, ale neviem či to može ovplyvniť viditeľnosť. Skúsim ho vyčistiť. A priznám sa že trochu tápam v postupe. Je pravda že som dosiahol výsledok keď sa všetky markeri spojili, a okolie stmavlo, ale kolimácia nebola dobrá. Ono stačí s ním vo výťahu trochu pohnúť a už sa to rozhodí. Tieto senzory s malými pixelmi sú asi fakt prúser.

  7. Peter Jurista 22. augusta 2020 o 15:21

    Matej, skus kolimaciu ako my.
    1.sprav si presný stred (bodku) na sekundárnom zrkadle fixkou na sústruhu
    2. daj tam kvalitný laser (Howie Glatter-ten použivame) a nastav laser do tej bodky a od nej nastav luč do stredu primárneho zrkadla
    3. chod k Palovi(máš ho blízko) a požičaj si Takahashi Collimation a s ným nastav primárne zrkadlo (Palo ,či ja povieme ako, ale mal som to i na tej prednáške)
    4. Hotovo

    Ja kolimujem už iba takto a funguje to a mam pokoj. Poznáš ma že mám diagnózu na guľaté hviezdy 🙂

  8. kolec 22. augusta 2020 o 16:59

    Peter. samozrejme , že mu pozičiam vsetky kolimátory , ktoré mam :
    1.cat eyes
    2.Howie gletter s colimator
    3.Takahashi

    Problém je , že ak ma mäkký tubus tak mu to nepomôže

  9. Matej 22. augusta 2020 o 18:14

    Peter, ďakujem za také ochotné požiačiavanie kolecových kolimačných pomôcok 🙂 Ale ako sám podotkol, problém zrejme bude aj niekde inde. Osobne by som skôr tipoval ža kamera sa mierne ohne vo výťahu. Tubus si myslím že je pevný dosť.

  10. Peter Jurista 22. augusta 2020 o 22:33

    Poskytol by som ti tie kolimačne hračky i sam , no som kapanek ďaleko od BL. A ako poznám Pala nemal by s tým problem.
    Sorry chcel som pomôcť.

Napíšte autorovi: