Uložená posledná verzia.

Autor: | 19. septembra 2020|19 komentárov

Autor fotografie:

19 komentárov

  1. Peter Jurista 20. septembra 2020 o 11:17

    Ahoj, na mňa to pôsobí dosť drsne. Skus si spracovanie rozložiť do častí.
    Neviem ako to spracovávaš , ale ja by som asi postupoval nasledovne.

    1. zo zloženiny( u teba farebná zloženina) si vyber L kanal (syntetické)
    2.uprav si potom fotku RGB a sprav si čo naj- farbu s ktorou budeš spokojný, následne jemne rozostri
    3. To Lko co si vybral z RGB uprav co najlepšie (krivky, decon…, pozadie šum ak to bude potrebné)
    4. to spracované Lko strečny tak ako más strečnutú tu upravenú farbu ,( pomôž si že znova si vytiahni syntetické L s upravenej farby a porovnaj s tým Lkom)
    5. aplikuj Lko na farbu
    6. podľa chuti dopracuj.

    • Lukas Nestak 20. septembra 2020 o 12:10

      Pôsobí to na mňa ako recept na prípravu jedla. Určite je veľmi chutné, asi ho vyskúšam! 😀
      Možno by som ešte decentne prisolil Morphological Transform cez sito „masku“ iba na hviezdy.
      A ide sa papať a v mojom prípade už len príjemná poobedná povinnosť skonzumovať 40l burčiaku, takže zase všetko zabudnem. 🤪
      PS:
      Dát máš požehnane, takže potenciál sa s tým vyhrať tam je.
      Myslím že velmi solídne napreduješ, len to chce desiatky až stovky hodím spracovávania „niektorý sú tu určite aj na tisícoch“ 🙂
      No a celkovo si myslím že to zdarilí počin, ale oplatí sa skúsiť ešte recept Peťa Juristu.

    • Peter_Svajda 20. septembra 2020 o 19:10

      Ahoj, ďakujem za rady , odskúšal som, to najlepšie čo som zatiaľ vedel, som sem dal. Najväčší problém mi pri tejto fotke robí enormný šum, pozadie mám celé „červené“. Takto som L ešte nespracovával, teda používam ho na masky a farbu, ale nikdy som ho extra neodšumoval ani neostril. Budem skúšať ďalej.

  2. Peter Jurista 20. septembra 2020 o 13:03

    Nie je to recept na všetko.Každy objekt je iny, ale možno z toho niečo využiješ. Praca s maskami je samozrejmost,len to treba ustražit .Selektivne objekt i hviezdy.

  3. Drahoš 20. septembra 2020 o 18:40

    Peter, slušná fotka, pozadie je síce trochu tmavé, ale to by mi tak nevadilo. Tie detaily sú drsné, čo bude asi prílišným doostrovaním, lebo fotka mi príde celkovo neostrá. Kolimacia? Určite by sa to malo dať spracovať lepšie, ak sú dáta ostré. Možno skús z tých 300 fotiek vybrať 150 najlepších a spracuj to znovu.

  4. Lukas Nestak 20. septembra 2020 o 21:25

    Teraz večer na to pozerám a ako keby flaty nezaúčinkovali. Keď je blbý flat tak už s pozadím zázraky nespravíš.
    Pár krát sa mi to stalo a išlo vela hodím do prdele. Niekedy sa to dá aj orezať, alebo cez L masku „upravenú histogramom“ vyhladiť krivkami – ale to už je dosť drastické.
    U mňa flaty najlepšie fungovali dĺžky 1 až 10s z východnej oblohy „pri histograme 15-50%“ + dark flaty. Najčastejšie fotím na východnej oblohe – západ a juh mám mesto + veľkú priemyselnú zónu.

    PS: Hviezdy sú lepšie.

  5. novo 21. septembra 2020 o 00:39

    Stiahol som si tú galaxiu a trocha sa ňu pozrel.

    Hviezdy – tvar ,farba, bez problémov. Tam sa teším, konečne žiadne kríže:))) Takže montáž i Meade spolupracujú ,tam nie je žiadny problém.
    Galaxia a detaily v nej sú výborné, ver mi, viem posúdiť, fotil som ju s 10″ . Trocha lepšie spracovanie a bola by na jedničku. Ale to všetko príde.

    Teraz uvádzaš, že F 8,7. Čo je to za reduktor, iný ako naposledy pri Ngc 7635 ? Pretože vinetáciu si vôbec neodstránil. To sa však
    všetko dá odstrániť.
    Čo sa však nedá odstrániť je ten strašný gradient, nie šum. To bude tvoj najväčší problém. Chápem že skúšaš, ale prečo si zvolil gain v tomto prípade 120 a 6, keď pri Bubline
    si mal gain 0 a 2 ? A pri tom tá galaxia je o 20 stupňov nižšie, čiže ešte horšie podmienky čo sa týka svet znečistenia.
    Skúste teda s Lukášom nehladať záchranu v nejakom zázračnom spracovaní, ale nájdi si najskôr ideálnu dĺžku expozície a nastavenia kamery na tvojej oblohe ,aby si
    zistil , kde sú tvoje limity.

    Škoda,NB by sa ti hodili, tam by si bol bez problémov.

    • Peter_Svajda 21. septembra 2020 o 13:49

      Ahoj, tak pri Bublinke som si potom odskusal dofotiť ešte dve sady bez reduktora z rozdielnym gainom na porovnanie, aby som videl reálne rozdiely. Hlavne ma štvalo, že tie okraje so 6,3 boli také rozbité, že som v podstate 1/2 plochy snímača odrezal a ešte bolo aj tak vidieť natiahnutie. Vizuálne mi snímka pri 8,7 a gain 120 príde rovnaká ako 6,3 s gain 0, ale využitou celou plochu snímača. Pri 7331 som skúšal najprv 1 sadu s korrektorom ( tam mám iný uhol ) ale bolo to velmi -velmi malé, tak som sa rozhodol pre ohnisko 1762 a Gain 0. Dostal som ale veľmi rozbité hviezdy, tvar všetko len nie kruh, ani ovál. Porovnával som to s M101, ktorú som robil na 1762 a bola relatívne ok a rozdiel bol iba v tomto Unity Gaine. Nerozumiem prečo, ale po nastavení Gain 120, bol tvar hviez oveľa lepší.Čo sa týka tej samotnej 8,7 – ohnisko1762 mm dosiahnem , keď kameru namontujem priamo na redukciu SC/T2 , teda bez bez predĺženia.

  6. kolec 21. septembra 2020 o 06:27

    Neviem kolka je toto verzia, ale ja by som iba upozornil na nevhodný postup ohladne hviezd v samotnej galaxii. Ako by tam nepatrili.
    Čo to znamená že „Flip“ neprešiel?

    • Peter_Svajda 21. septembra 2020 o 13:50

      To sme len debatili o nastavenia v SGP pre meridian flip …, S tými hviezdami súhlasím sú hrozne ostré a vyzerajú v nej umelo. Chcem si prebehnuť veci a odskúšať to zložiť ešte raz.

  7. kolec 21. septembra 2020 o 10:21

    Podľa mňa je tu zásadný problém pre kalibrácii. Skus napísať ako a s čím kalibruješ (popis) a poprípade niekde uložit flat a dark a bias. Snímok po skalibrovaní nesmie mať také okraje . Bez vhodného kalibrovania nie je možné urobiť dobru fotku

    Ďalej – celková fotka mi pripadá neostrá – pri f 8 by nemal byť problém zaostriť – Uloz niekde jeden surovy snimok

    Otazka: prečo nie je fotiek 333 (striekaciek bolo 333, dokonca strieborných), ale iba 331 . Komu eto nado ?

    Treba ich vyhodnotit napr, pola FWMH a nechat trebars i tretinu, ale podotýkam dobrých

    Poznamka: pri 331 fotkach by pozadie malo byť ako víno

    • Peter_Svajda 21. septembra 2020 o 14:31

      tak , v prvom rade dakujem za pomoc a čas. Čo sa týka kalibrácie – v SGP mám nastavenú selekciu podľa teploty, teda ukladá mi snímky do priečinkov s rozdielnou teplotou. Odstupňované po 1 C . Mám spravený superbias zo 100 fotiek, flaty robím v Sharpcape cez biele tričko, darky mám narobené podľa teploty. Používam script batchpreprocesing ( teraz teda ten WBP) ale len po kalibráciu, debayering ruším. Vychádza to aktuálne medzi 22 -13 C za noc.Snímky najprv pozriem blinkom, potom si pozriem cez Subframeselector FWHM a excentricitu, keď je niečo úplne mimo, vyhodím. Potom som robil cosmeticcorrection, už to ale nerobím. Pri stupnovom rozptyle fotiek mi vždy spravila viac cold/hot pixelov ,ako snímka mala po kalibrácii. Spájam normálne cez váhu na nois , pixelrejection cez linearfit. Link na súbory dám z domu. ten okraj je škaredý asi len kvôli tej jednej sade z redukciou, ako som písal, chcel som to zrezávať, tak mi to otočenie nevadilo. Nechcem klamať, FWHM mi vychádzalo niekde medzi 2,6-3,6, dam scren so selectoru.Ostrím cez bathinovu masku.

    • Peter_Svajda 22. septembra 2020 o 05:41

      Tak zložil som 227 , všetky max do FWHM 3,6. Okraje sú normálne, zbytok sa mi zdá podobný. Hrať sa s tým budem večer. https://uloz.to/file/0rc4qlcoxHfr/integration-xisf

  8. Peter_Svajda 21. septembra 2020 o 17:31

    link na subory aj grafy so subframeselectoru tu https://uloz.to/file/edhMl5k41fNh/7331-zip. potenciál na selekciu tam ešte nejaký určite je.

  9. kolec 22. septembra 2020 o 15:38

    Pozrel som si to. Stale sami zdá , že už v kalibrácii je problém . Skalibrovaná fotka by mala byť v podstate bez rohových gradientov, mala by mat maximálne nejaká rovnomerný gradient .(napr Stupava)
    Vôbec už nerozumiem o jaké delenie podľa teploty ide. Pre chladenú kameru je to nezmysel. Treba chladenie nastaviť s takou rezervou aby teplota bola zarucená.

    Flaty , Darky a biasy sa tiež musia robiť pri takej istej teplote.

    Treba začat robiť dithering aproblemy s hotpixelami prestanú existovať

    • Peter_Svajda 22. septembra 2020 o 18:18

      Kolec ja robim max dithering cez SGP, + fotím aj otočený o 180 po flipe, tú 294 mám ale nechladenú . Ubgrade bude, ale už na chladenú mono. Tak či tak, ďakujem za čas, a odporúčania.

  10. kolec 23. septembra 2020 o 07:57

    Sorry , tým chladenim sa vela vysvetluje. ja som bol v domnení , že mas tu Pro .
    Ten upgrade urcite pomože

Napíšte autorovi: