Autor: | 28. novembra 2020|16 komentárov

Autor fotografie:

16 komentárov

  1. Matej 28. novembra 2020 o 22:27

    Zásadný problém predstavoval zase boj s kylíkom a sírou. Jediná dostupná noc na oba kanále bola málo, a vôbec vo všeobecnosti som mal problém tam niečo vydolovať. Hlavne kyslík, tá kamera snáď nemá viac ako 10% citlivosť v tej čiare. Luminancia z Ha vyzerá prvotne fajn, do momentu kým sa nezačnú používať LHE, HDRMT a obdobné, potom sa takto zašumí. Zlatá G2-ka, to bola radosť fotiť.

    Ešte jedna zvláštnosť: Ha som nafotil cez 200 expo. Dve noci boli hviezdy v jednom rohu silno rozostrené, a v celom poli trochu utekali. Ďalšie dve noci boli bodové a rovnomerne zaostrené po celom poli. Nekolimoval som dva mesiace. Zrejme sa skolimoval sám 🙂

    edit: keby chcel niekto pozreť kyslík a síru – https://uloz.to/tamhle/CHs1z8gat3hY

  2. novo 30. novembra 2020 o 16:31

    To je fakt v prdeli , keď nemáš žiadnu radosť z toho spracovania dát.
    Ale nakoniec do dopadlo celkom dobre, Pochvala. Ale musel to byť naozaj boj. Videl som tú OIII.

  3. Peter Jurista 30. novembra 2020 o 17:34

    Mne sa to tiež páči. Tvoj rukopis super, vidieť že si to nezabudol z ten čas bez kamery.
    Ked budem mat čas porovnám tvoju OIii s tou mojou , ved som to fotil.Som zvedavy aky tam bude rozdiel, ači vôbec nejaký bude.

    • Matej 30. novembra 2020 o 17:38

      Som presvedčený že tam bude rozdiel. Ten problém s kyslíkom mám pri každom objekte zatiaľ. Teda okrem Crescentu, tam to bolo vcelku v pohode. Keď bude niekedy stretko, tak skúsim priniesť dáta, nech to skúsia aj iný skalibrovať a spracovať. Možno niekde robím chybu :/

  4. kolec 30. novembra 2020 o 19:42

    Matej, fotka je docela podarená. Dosť som prekvapený tou mizeriou pri OIII. Neviem si predstaviť , kde by si mohol robiť chybu pri kalibrovaní.

    Palo

    • Matej 30. novembra 2020 o 21:42

      Možno je niekde problém pri nastavení pedestalu. Ja neviem. Celkovo je to hodne kostrbatá procedúra. Odstrániť Amp-glow sa mi darí tak, že snímky kalibrujem v MaximDL. Tak docielim že glow zmizne takmer úplne. Následne integrujem v Pixi.

  5. Drahoš 30. novembra 2020 o 20:06

    Fotka ja to naozaj dobrá, páči sa mi. Škoda, že z tých tvojich komentárov necítiť spokojnosť s výsledkov. Poznáte niekoho kto prešiel z CCD na CMOS a bol spokojný? Ja uvažujem o výmene ďalekohľadu, ale to bude znamenať aj výmenu všetkého. Mám sa báť? 😢

    • novo 30. novembra 2020 o 21:05

      Drahoš, ja som chválabohu prešiel zo CCD na CCD.
      https://forum.astronomie.de/threads/sbig-8300m-ccd-kamera-mit-lrgbc-filterset-und-3-schmalbandfiltern.297022/
      Už je doma:) Takže mám 2 x Sbig.

    • Matej 30. novembra 2020 o 21:38

      Aby som nebol len za nihilistu, zhodnotím prácu s CMOS, a jej pozitíva a negatíva.

      V prvom rade, je lacná. Je to taká kvázi ľudová cena, ktorú si môže dovoliť viac ľudí. Má malý čip, čo sa zase raz odzrkadluje na cene, keďže vieme aké drahé sú filtre (obzvlášť tie kvalitné). Ja mám 31mm, a po vinetácii neni ani stopa. Rýchle vyčítanie, snímka je dole do 3 sekúnd. Ďalej sa hovorí o nízkom šume senzoru… Neviem, nemyslím si. Pre ilustráciu prikladám link na zloženinu tohoto objektu v Ha. Je to spomínaných 102 x 600s. Podľa všetkej logiky by to malo byť hladké ako detská riťka, tak prosím, môžete posúdiť. https://ulozto.sk/tamhle/TWxO7vckDhzh/name/Nahrane-30-11-2020-v-20-36-12

      Za najväčšie negatívum považujem Amp-glow. Ja viem že to omielam dokola, ale je to skutočná nočná mora. Na samotných snímkach, tak ako lezú z kamery, nič nieje (a v úzkopásme len zopár viditeľných hviezd). Snímky sa nedajú analyzovať, lebo CCD inspector nemá z čoho vyrátať pole. Tu by som ale asi mal povedať že amp-glow sa v krátkom časovom horizonte nemení. To nie je samozrejmosť, nakoľko aj Myslivec mi potvrdil že niektoré činske CMOS kamery majú meniaci sa ampglow, čo je neriešiteľný problém. Za negatívum považujem aj nároky na tuhosť techniky, ale to je zrejme problém nízkeho pomeru arcsec/pixel. S tým som nemohol nič robiť, len to akcpetovať. Ako som aj v popise povedal (tá časť so samokolimáciou). Predpokladám že pri preostrení na tretí deň, SGP vzal silnejší zreteľ na hviezdu niekde bližšie k okraju, a možno preto bolo pole pekne vykorigované. Ináč ma nič nenapadá.

      Takže s nejakým tým sebazaprením sa s tým pracovať dá. Rozdiel je v tom, na čo bol človek zvyknutý pri CCD. Zaužívané postupy tu proste neplatia. Napr. flaty treba korigovať dark-flatmi, a priznám sa že napriek tomu že už mám doma auroru, tak som ju zatiaľ ani raz nepoužil.

  6. Lukas Nestak 30. novembra 2020 o 20:49

    Pekný snímok. Tu je môj master light OIII 199x300s:
    https://ulozto.sk/tamhle/cVCmmo8qvIRJ
    Nemám veľa skúseností s OIII v tom čo tam má/nemá byť, ale rozhodne to sláva u mňa nie je.
    Finálna snímka dopadla takto:
    https://www.astrobin.com/full/s6m3hc/0/?real=&mod=

    • Matej 30. novembra 2020 o 21:39

      Lukáš diky za zdieľanie. Po pár šupnutiach v STF je to podľa mňa super. Stačí to len strečnúť podľa potreby a vyhladiť cez MMT, a je to žúžo.

  7. Peter Jurista 30. novembra 2020 o 22:12

    Matej posťahoval som si tie data a trochu porovnával s Atikom.
    Tvoja single SII v BIN2,300sek. bola isto lepšia ako moja pri BIN2 1200sek.
    Na mojej snímke bol riadny šum oproti tvojej. Isto boli tvoje hviezdy pocitovo menšie ako moje.
    OIII bola veľmi porovnateľná ALE ty si fotil BIN2 300s a ja BIN2 1200s! Takže biedou by som to nenazval!
    Tá tvoja poskladanina OIII 50x300s je slabšia a zašumenejšia na prvý pohľad , ale ja som zložil viac dát 29x1200s.Moc sa to nedá porovnavať.
    Moja poskladanina je hladučká ako detská prdelka. Tvoja nie, možno tam naozaj robíš nejakú chybu( možno máš niečo odfajknute alebo nie v nastaveniach?)
    Predsa len 50 kúskov nieje až tak málo.
    Takže ak by som to zhrnul. Ak by som si odmyslel tie popísané problémy s vykreslením bodového pola, kalibráciou, ťažkosťami pri fotení .
    Máš vcelku dobré výsledky. Otázkou je či to dáš a budeš zdokonalovať postupy (techniku,tuhosť systému…) a časom nás budeš školiť ,keď príde čas. Alebo sa časom vrátiš k CCD.
    Kamera je isto citlivejšia ako CCD 8300. Ja verím že to dáš, a je vidieť že kamera je v dobrých rukách. Dokazuješ to každou tvojou fotkou čo sem zavesíš.

    ps. Ešte som mrkol na tu poskladanu Ha. Ty si fotil iné exp. časy ako ja (102 x 600s) ,tak to ťažko porovnavať. No je tam rozdiel.Prikladam moju surovú poskladaninu 34x1200s BIN1. Len pre ilustrácciu.
    https://uloz.to/tamhle/WuNhm7twuTvp/name/Nahrano-30-11-2020-v-21-27-17

    • Matej 1. decembra 2020 o 12:48

      Pozerám, a usudzujem že to máš super hladké. Až neuveriteľne hladké, napriek tomu že je to drizzlované, podľa toho čo som čítal, drzzlovanie zanáša do snímky šum. A ako je to možné že snímka má také rozlíšenie? To je tiež drizzlom?

  8. kolec 1. decembra 2020 o 09:59

    Iba pár poznámok:

    Matej píšeš: “ Luminancia z Ha vyzerá prvotne fajn, do momentu kým sa nezačnú používať LHE, HDRMT a obdobné, potom sa takto zašumí“
    Tie funkcie to nezašumia, oni iba inak nastavia „strečovanie“ obrazku

    Snímky sa nedajú analyzovať, lebo CCD inspector nemá z čoho vyrátať pole.. Matej , keď zaostruješ snímku, tak v MaxDl zapni odpočítavanie darku. Keď pôjdeš fotiť tak tu funkciu vypni

    Drahoš: Mám sa báť? 😢. Matej v podstate urobil viacero zmien:
    1. Zmena typu snímača CCD-CMOS . Z toho rezultuje iný prístup ku kalibrovaniu, dĺžkam expozícii, ich množstvu atď
    2. Zmena veľkosti pixela – je si zrejme , že Matejova sústava je teraz už na hrane možnosti kolimácie. Malý pixel vyžaduje podstatne vyššie nároky na celkovú kvalitu sústavy.
    Tu bude mať asi neustala problém s kolimáciou, zlými hviezdami v rohoch a bude musieť i obmedziť – skrátiť- dĺžku expozície, čo by práve tento typ snímača mal umožniť, vzhľadom na deklarovaný vyčítací šum. Ale ako vydíme asi problém

  9. Peter Jurista 1. decembra 2020 o 15:12

    To rozlišenie je drizzlovanim. Hlavne preto driizlujem. Da sa to tam nastaviť 2x ….

  10. Peter_Svajda 7. decembra 2020 o 14:42

    Pekná snímka v tvojej štandartnej kvalite. Páčila by sa mi otočená na výšku možno viac.

Napíšte autorovi: