Po roku som sa vrátil k týmto datám, lebo som nebol s tým čo som vtedy prezentoval ani zďaleka spokojný. Hádam to je lepšie. Na tejto fotke je vidieť, že je sa na spracovaní čo zlepšovať. Aspoň u mňa isto!!! Tu je odkaz na prvotné spracovanie: https://astrobook.sk/2019/11/19/ic-5741-halrgb/

Autor: | 29. decembra 2020|7 komentárov

Autor fotografie:

7 komentárov

  1. Matej 29. decembra 2020 o 21:23

    Za mňa subjektívne určite vyhráva pôvodná verzia. Táto je akási tmavá. A niektoré hviezdy nie sú v poriadku (čo sa tvaru týka), akoby si medzi jadrom hviezdy a difr. krížmi vymazal krúžok.

  2. Drahoš 30. decembra 2020 o 12:11

    Mne sa toto citlivejšie spracovanie samotnej hmloviny páči viac. Tie hviezdy, aj keď farebnejšie, stratili na „výraze“, čo je škoda. Trochu to celé zosvetliť, ako píše Matej, by tomu tiež pomohlo.

  3. kolec 30. decembra 2020 o 13:31

    Dosť som rozmýšľal čo mám napísať, vzhľadom na fakt , že viem koľko energie , snahy a nových vedomostí Peter investoval do toho spracovania. Takže skúsim :

    – Nový obrázok je úplne iné poňatie hviezd. Hviezdy nabrali farbu , boli výrazne zredukované. Pričom treba zobrať do úvahy , že na pôvodnom obrázku snáď nie je ani jedna hviezda neprepálená.
    – Samotná hmlovina je výborne spracovaná, mám z toho taký tajomnejší pocit

    Subjektívne hodnotím nové spracovanie pozitívne . Je fakt , že obrázok asi nebude ašpirovať na APOD , ale veľmi oceňujem kvalitatívny posun v prístupe k spracovaniu

    Palo

  4. novo 30. decembra 2020 o 19:11

    V prvom rade treba povedať ,že v takomto úzkom zábere nebude vyzerať Cocon nikdy dobre.

    Posun ako hovorí Kolec je znatelný, hlavne to hviezdne pole. Má hĺbku a aj dobrú farebnosť . To sa vôbec nedá porovnať s predošlou verziou.
    Samozrejme ja by som pustil troška svetla do stredov všetkých hviezd a aj do samotného Coconu, ale to je vecou každého, čo sa mu páči.
    Pre mňa teda posum „správnym smerom-hlasom“:))

  5. Peter Jurista 30. decembra 2020 o 19:23

    ďakujem za reakcie.
    Za mňa, je ta pôvodná verzia niečo čo by sa v mojom podaní nemalo nikdy opakovať. Fakt hrôza, pre laika možno očarujúca kozmická mazanica….

    Táto verzia , skúšal som nové postupy ,preto verím že sa to dá i lepšie spracovať. Chcel som sa priblížiť k lepším hviezdam (farbou- co sa mi celkom darilo a jasnosťou-čo už je trochu problém)
    Hmlovinu som cielene utopil v tme -pôsobilo to na mňa lepšie. No i ja mám z celej snímky taký ponurý dojem. To ale asi spôsobuje fakt, že hmlovina pokrýva celú fotku.
    Ale netvrdím, že toto je posledná verzia. Verím že sa zlepším 🙂 .

  6. Peter Jurista 1. januára 2021 o 16:42

    Pokúsil som sa tie hviezdy spraviť trochu prirodzenejšie.

Napíšte autorovi: