Po nejakej dobe idem opat s kozou na trh… az mi je blbo sem davat tuto fotku po tych poslednych vystavnych kuskoch od Koleca a Roba… Kedze som mal dve jasne noci, skusil som nafotit okolie Alnitaku s Ha filtrom, vysledok vyzeral celkom k svetu (az na skarede odlesky od mikrocociek), tak som si povedal ze skusim vyuzit stare data zo zrkadlovky a nejako ich dat dokopy, teda bol tu pokus o HaRGB… no a takto to dopadlo… Skusal som rozne postupy, ale stale som nebol spokojny, toto je asi jedina kukatelna verzia 🙂 Aky postup pouzivate vy, borci?

Autor: | 31. januára 2021|7 komentárov

Autor fotografie:

7 komentárov

  1. Drahoš 1. februára 2021 o 01:35

    Paci sa mi toto spravovanie a farebnost. Asi by sa dalo co to vylepsit, ale nie je toho az tak vela a urcite sa nie za co hanbit. V tomto mizernom pocasi je to super osviezenie 🙂

  2. Lukas Nestak 1. februára 2021 o 11:35

    Myslím že super snímka. Zaujímavé čo dokáže malé APO, ten pomer cena/výkon je neuveriteľný. Hviezdy pekné a Alnitak parádny. Možno trošku menej šumu by sa tomu hodilo.

  3. Peter Jurista 1. februára 2021 o 13:33

    S týmto Ed80 som si dačo i ja pofotil a viem, že je to prístroj ktorý vie dať radosť z fotenia.Len treba zvoliť správny objekt.
    K tvojej fotke: Kompozične by som volil inú polohu objektu. Pre mňa je dominantný prvok na snímke práve Alnitak, čo asi nebol tvoj zámer. Na tých jasných hviezdach je vidieť že ti do systému zasahuje nejaký malý šróbik /matička. Skontroluj si to.
    Inak farebne je to pekné ,spracovanie tiež fajn. Treba časom do-fotiť viac RGBdát -pre zníženie šumu.

  4. kolec 1. februára 2021 o 14:30

    Súhlasim s predpisateľmi. Volil by som inú kompozíciu. Fotke chýba hĺbka , ale to je daň za málo dát. Pre mňa prekvapivé je spojenie Canonu a ASIny. Šum mi ani tak nevadí (ten je dokonca v niektorých krajinách trendy)

  5. novo 1. februára 2021 o 17:16

    Náhodou, celkom pekne si ofarbil tú Halfu.
    Peťo , keď vidím túto fotku okamžite sa mi vybavíš ty s tvojim ED. Kde sú tie časy…..

  6. Peter_Svajda 1. februára 2021 o 23:13

    Ahoj, je to veľmi frekventované foto, asi aj dosť „okukané“, ale dá sa na to stále pozerať. Farebne sa mi tvoje spracovanie páči. Zhodou okolností, včera som sa do nej pustil aj ja. Skúšal som 8″ACF ako mozaiku, ale nevedel som sa zbaviť odleskov,https://astrobook.sk/2021/02/01/odlesky/?usp_success=2&post_id=14843 a vyvstala potreba kolimácie tak som zatial prehodil na 72ED a skúšam RGB, tak uvidíme.

  7. myxall 2. februára 2021 o 13:20

    Dakujem chalani za vase komentare.
    Co sa kompozicie tyka, tak tu som trochu odflakol pri snimani Ha, potom sa RGB muselo uz len prsposobit.
    Len pre porovnanie, tu je RGB snimka… http://astrofotky.cz/gallery.php?show=myxall/1555524924.jpg
    A tu je Ha… https://1drv.ms/u/s!Ag4jdOPEpx9miMlg89w6qd142UwkjA?e=pdeoSO
    Sum som velmi malo redukoval pomocou MLT na vyslednom HaRGB este v linearnom stave.
    Pri mojich pokusoch ako skombinovat farbu s vodikom, som skusil postup z uzkopasma, a teda rozostrit farbu a pridat do toho Ha, vysledok, hviezdy katastrofa ale hmloviny a detaily sa mi pacili.
    Vystrihol som len Konsku hlavu, tam tie hviezdy boli este ako tak pozeratelne… https://1drv.ms/u/s!Ag4jdOPEpx9miMliuj9Mrz04ks-3EQ?e=TpOYLj

Napíšte autorovi: