Autor: | 29. marca 2021|4 komentáre

Autor fotografie:

4 komentáre

  1. kolec 29. marca 2021 o 19:44

    Drahomire, fotku som : ABE + strečnutie

    Mne je jasné, že fotka nemá odčítaný flat, ale.. Moze vzniknuť problem i s odčitaným flatom vzhladom na povahu svetla dopadajuceho z pozadia a svetla dopadajucehu z flat panelu.
    Prosto tebe tu vznikaju nejake odrazy ne nejakych plochach . A to pomerne silné. prekvapilo ma i reflex – zrejme zo sklička kamery . Netreba zabudať , ze podobný odraz je na vsetkých hviezdach , ale nie je tak jasný. Ale ked zacnes dolovať detaily tak moze prist k problemu.

    V podstate , ale nevieme či uz nemaš v dalekohlade nejaký „nastavovací pripravok“ od ktoreho mozu vznikať taketo odrazy.
    Ak nie tak by bolo dobre zohnať IR baterku zasvietit do dalekohladu a fotiť. Potom vybrat postupne komponenty – pavuka , sekundar, atd a pofotit ich v IR svetle

    Dlhši difrakcný križ vznika ak nieco nie je symetrické.

  2. Drahoš 29. marca 2021 o 22:16

    Pali, tvoj prispevok mi pripomenul tento vtip: https://www.idnes.cz/technet/reportaze/jeden-o-microsoftu-vikendovy-vtip-z-it-branze.A041103_PR30238_tec_aktuality
    Tvoj komentar je presny, ale nepovedal si mi nic co by som uz nevedel. Teraz sa snazim zistit ako mi to moze pomoct 🙂
    Pisal som to uz minule ( https://astrobook.sk/2021/02/06/capella/ ), ze by som rad videl podobne fotky z vasich fASA dalekohladov aby som si vedel spravit nejake porovnanie voci spickovej technike. Skus spravit 10x5s a 10x120s capelly alebo podobne jasnej hviezdy v L, Ha a OIII a daj ich sem bez flatu, alebo mi ich posli.
    PS: Tie hokusy pokusy s IR baterkou som nepochopil ako by som ich mal odfotit. Aktualne viem, ze mi to cele kazi korektor (aj ten asymetricky odraz je na 95% z neho). Ked ho “skolimujem” (este neviem ako) tak dam dalsiu podobnu fotku. Aktualne sa mi laser po prechode cez korektor odchyli na vzdialenosti 1m asi o 1cm co samozrejme rozhodi celu kolimaciu tak, ze sa cudujem aku slusnu fotku to napriek tomu spravilo.

  3. Drahoš 29. marca 2021 o 22:23

    Je tam viac reflexov. Jeden resp. viacero symetrickych tie su zrejme od vrstiev na korektore, druhy asymetricky (ty si myslis ze ten by mal byt od sklicka kamery?). Tych asymetrickych je tam viac. Jeden tmavy mierne asymetricky smeruje vlavo dole. Posterizacia to tam dost kazi, takze je to mozno len z nej. Ako som pisal, len ak to porovnam s nejakou podobnou fotkou od teba sa bude dat povedat ake silne su tie reflexy. Tiez treba brat do uvahy, ze to bolo fotene takmer za splnu, takze obloha sama o sebe bola velmi jasna.

  4. Lukas Nestak 31. marca 2021 o 18:58

    Podobný odraz tam mám aj ja:
    http://astrofotky.cz/gallery.php?show=Nestak/1578085580.jpg
    Sklíčkom kamery to asi nebude, keďže na 6Dčku mám iba holý senzor.
    Jediné sklo v ceste svetlu bol korektor + filter IDAS LPS-P2.
    Čo máš za korektor?
    Možno mi aj MMys niečo k tomu povedal alebo napísal, ale už si to nepamätám. Odstránil som ho pomerne primitívne, ale je to pomerne neviditeľné kým človek nepreklikáva medzi originálom.
    http://astrofotky.cz/gallery.php?show=Nestak/1583704000.jpg

    Ale myslím že sa neoplatí vzrušovať nad tak jasnými hviezdami.

Napíšte autorovi: