Jedna obyčajná Rozeta, ktorej chýba viac dát… (nestihol som viac) Dôvod prečo som ju ale sem dal, je ten, že mám otázku na skúsenejších. Už nejaký čas premýšľam nad kúpou nového ďalekohľadu. Pôvodný plán bol vymeniť EDečko za niečo podobné s väčším priemerom (napr. TS doublet Apo 102/714mm), ale poslednú dobu vážne uvažujem nad RC 6″ (TS/Omegon), asi ma láka to dlhšie ohnisko, ale na druhej strane, čoho sa obávam je kolimácia… Aký je Váš názor na tieto low-endové RCčka? … ale samozrejme môžete sa vyjadriť aj k Rozete, budem len rád 🙂

edit 07.05.21: trochu som sa s tým ešte pohral

edit 14.05.21: prisaturované

Autor: | 5. mája 2021|20 komentárov

Autor fotografie:

20 komentárov

  1. Peter Jurista 6. mája 2021 o 06:37

    Každeho laka to čo nema. Ty maš pekne široke pole s ED tak pokukuješ po RC. Jedna vec je ale ista „čim dlhsie ohnisko tym väčšie problemi s pointaciuo ,seeningom a neviem aka jekolimacia narocnapri RC.
    Mas kameru s malim pixelom co sedi viac kratsim ohniskam. Najdolezitejsi je priemer optiky.
    Rozeta je farebne pekne pracovana i adekvatnimi detailami pre Ed80.časom dofot viac dat bude to este lepsie.
    P.

    • myxall 6. mája 2021 o 15:36

      Velka pravda Peter, co si napisal… Je to presne tak, laka ma to co nemam 🙂 Cital som, ze kolimacia RCciek je pre velmi trpezlivych ludi, a ja moc trpezlivy nie som :).
      A dakujem za tvoj nazor na Rozetu.

  2. Matej 6. mája 2021 o 09:03

    Farebne je to dobré, ale prečo to tak šialene šumí? Vyzerá akoby si to prehnal cez nejaký mozaik filter vo Photoshope. Čo sa RC týka, osobnú skúsenosť nemám, ale čítal som že sa ludia nad nimi sťažovali že ich nevedia dobre skolimovať, prípadne že nemajú dobre vykorigované pole. Navyše je to f/9, a nie každý má luxus aktívnej optiky, alebo high-end montáže, aby mohol robit 15-20 min expozície.

    • myxall 6. mája 2021 o 15:44

      Dakujem Matej za koment… Neviem preco to tak nechutne sumi, mozno to je kvoli malo datam v OIII a SII, tie sami zdali celkom zasimene. Nezvyknem pouzivat odsumovanie, ale v tomto pripade som siahol po TGVdenoise, mozno to bol nevhodne zvoleny nastroj.
      Inak to RC by som pouzival s reduktorom 0.67x co je f/6, ale asi budem este prehodnocovat to RCcko…

      • Matej 6. mája 2021 o 17:00

        No a tam je kameň úrazu. Pri emisných hmlovinách je kyslík a síra iba farbou. Všetky detaily sú zastúpené v Ha. Tam nielen že tie zvyšné dva odšumuješ. Ja ich rovno rozpatlám convolúciou alebo MMT úplne do hladka, a prelepím to spracovanou Ha ako L-ko.

        • myxall 6. mája 2021 o 21:05

          Dakujem Matej, toto je pre mna dolezita info 🙂 Ja som to robil podla postupu ktory pisal MMys na astro fore prave pri Rozete… Spominal tam, ze pomocou ImageIntegration z Ha,OIII a SII vytvori „L-ko“ a to potom spracuje a prilepi na rozpatlany farebny obrazok… Idem hned tuto moju rozetu prerobit.

  3. novo 6. mája 2021 o 17:54

    Michal ty prídeš na mini HAF?
    Ak áno tam najlepšie podebatuješ a objasníš svoj zámer . Ide o to ,že čo chceš vlastne zlepšiť a čo chceš dosiahnuť ohladom techniky.
    Rozeta je plošne jasný objekt a množstvo dát ktore si nasnímal musia stačiť na relatívne „dobrú“ fotku.
    Takže treba najskôr zlepšiť spracovanie. Daj prosím ak chceš dáta na stiahnutie a na MiniHAFe podebatujeme kde je vlastne ten pes zakopaný:))

  4. Peter Jurista 6. mája 2021 o 19:37

    Zo skúsenosti by som odporúčal zvoliť techniku tak aby peniaze ktoré chceš do toho investovať boli čo najlepšie zúročené. Isť po kvalite a dobrých preferenciách od iných fotografov. Tu neplatí za málo peňazí veľa muziky. 🙂
    Ale ak chceš nafotit viac ako doteraz a vidieť hlbšie ,tu rozhoduje iba priemer (zrkadla, objektívu)

    Dôležité je rozlíšenie na pixel, , všetko okolo 1 je OK

    (Pixel Size (μm) / Focal Distance (mm)) * 206.3 = angular resolution (arcseconds/pixel)
    3,8 (asi1600) : napríklad ohnisko 800 x 206,3 = 0,979 arcseconds/pixel

    Takže ja by som sa pohyboval niekde okolo ohniska 800-900mm a snažil by som sa o čo najväčší priemer.Čo mi montáž unesie a peňaženka (manželka 🙂 ) dovolí.
    Pre aký systém sa rozhodneš to je iba na tebe…

  5. kolec 6. mája 2021 o 20:13

    Peter Jurista ma pravdu . Ak nechceš zbytočne vyhodiť peniaze tak si este raz precitaj co ti tu ludia napisali. Ideálne by bolo najst niekoho , kto už niečo také má, alebo mal, pozrieť si jeho fotky a konzultovať s ním
    Inak spracovanie , čo sa týka šumu je dosť biedne. Tak ako napisal Novomat, bolo by dobre tie data ukažkovo spracovať

  6. novo 6. mája 2021 o 20:14

    Peťo, preto som hovoril že osobne bude lepšie .Treba si povedať že čo chce v skutočnosti zmeniť.
    Pretože síce mať väčší refrák alebo RC keď más HEQ5Pro a fotíš z balkóna zo sídliska……to bude čo za zmenu.
    Michal, dúfam že dáta nespracovávaš na notebooku

  7. Peter_Svajda 6. mája 2021 o 21:33

    Michal, viem že ťa zaujíma aktuálne iba názor skúsenejších borcov, tak ja len tak pomimo do diskusie – Rozeta farebne vyzerá dobre , bez toho šumu by to bolo určite ešte krajšie. Čo sa týka ďalekohladu, po tom čo mi spravil Drahoš exkurziu, si myslím ( netvrdím že správne) , že RC alebo SC sa kolimuje o niečo ľahšie, ako Newton , aj keď najlepšie sa vyjadrí asi len ten, kto pracoval so všetkými typmi a dôverne ich pozná. Ono podľa mňa trochu záleží aj na tom, čo chceš fotiť, lebo robíš na EDčko aj veľmi pekné planéty, mesiac či galaxie a trošku dlhšie ohnisko pri tom nemusí byť na škodu , a či sa chceš napríklad jedovať z rôzne dlhými krížmi, či zostať iba na „kruhoch“ ,no zároveň ale aj platí to , čo tu už bolo písané predo mnou. Nemyslím, že ti bude niekto vedieť povedať “ toto je to jediné najlepšie riešenie“ , takže vo finále je to aj tak tvoje rozhodnutie, a najdôležitejšie je, aby si s ním bol nakoniec ty sám vnútorne spokojný. Pevne verím, že po tom všetkom, čo si už nafotil, nájdeš to „pravé orechové“ .

  8. Drahoš 6. mája 2021 o 21:36

    Síce šumienka, ale sú tam aj pekné detaily. Čo sa ďalekohľadu týka, myslím že tu už bolo napísané všetko. Ja plánujem predať môj Newton 200/800 aj s korektorom za cca 50% ceny nových dielov, ale aj tak to vylezie určite nad 1000 Eur (ešte som to presne nespočítal). Navyše neviem či by to už nebolo moc ťažké na tú HEQ5 Pro. Myslím, že refraktor bude lepšia voľba.

  9. myxall 6. mája 2021 o 21:40

    Dakujem chalani za Vase rady, s tym RC to teda prehodnotim, a asi ostanem verny refrakom.

    Co sa tyka Rozety, idem ju prerobit…

    Robo, nuz, ano, vacsinou spracovavam na notebooku, obcas mam k nemu pripojeny monitor, ten je ale uz vyse roka okupovany pracovnym notebook, kedze som na home office…

  10. myxall 7. mája 2021 o 16:55

    Ospravedlnujem sa za tu predoslu, ako Drahoš trefne poznamenal – šumienku. Dal som na Matejovu radu a pouzil som Ha ako Lko namiesto experimentovania s ImageIntegration…
    Tak dufam, ze je Rozera teraz kukatelnejsia, aj ked, sum tam stale je.

    • Matej 8. mája 2021 o 08:57

      Síce si to už neviem porovnať s pôvodnou, ale vyzerá to podstatne hladšie. K tomu vyrábaniu „super L-ka“, neviem prečo ten spôsob aplikoval na Rozetu. Ha je taká silná, že pokrýva všetky dáta, nevidím dôvod pridávať tam zašumené dáta z kyslíka a síry. Ako som napísal, v emiskách je to vačšinou takto, a pohodlne stačí L-ko vyrabáť z alphy. To samozrejme, ako tu kolec raz podotkol, neplatí pre bicolor, ako planetárky alebo SNR. Tam sa to spája. Osobne som napr. pri NGC6888 na spojenie použil max funkciu v pixel math. Je to velmi jednoduché a výsledok je uspokojivý.

      No proste dobehni na stretko, a keď Palovi pôjde struna, tak sa aj hodne naučíme 🙂

  11. Drahoš 7. mája 2021 o 18:48

    Myslím, že je to lepšie. Potenciál tam uričte ešte je. Ja by som sa toho nebál a ešte by som to zvýraznil (TGVD & UnsharpMask & kontrast všetko cez L masku a nakoniec ešte prisaturovať): https://astrobook.sk/2021/05/07/alternativna-rozeta-hst-od-myxall/

Napíšte autorovi: