Tak konečne….. od HAF 2017 začínam s astrofotografiou. Najskôr som sa tmolil s technikou, potom s nedostatkom času, potom s Pixinsightom. A teraz konečne z toho môjho snaženia vypadlo niečo – síce plné chýb, ale niečo 🙂 tak som sa chcel podeliť o svoju radosť, a ideme sa dalej učiť. Rady su srdecne vitané 🙂

Autor: | 22. januára 2018|4 komentáre

Autor fotografie:

4 komentáre

  1. francek 22. januára 2018 o 21:08

    Na začiatočníka je to celkom fajn. Ja mám to isté ED- potrebuje rovnač poľa (viď hviezdy v ľavo dole). Ja používam flattener TSFlat2 od Teleskop-express. Z ktorej lokality BA si fotil a akým ISO?

  2. Franky 22. januára 2018 o 21:43

    Ahoj, Francku,
    ISO 200, tu som cital, ze viac nema zmysel – http://dslr-astrophotography.com/iso-dslr-astrophotography/, neviem, rozumiem tomu jak koza nakladaku.
    Flattener mam na zozname, len bolo vela astro-nakupov minuly rok, takze flattener a guider som si odlozil na neskor 🙂
    Lokalita Bratislava – Jarovce, mesacna noc (86%).

    Jedoval ma tracking, davalo to pretiahnute hviezdy. To mam dlhodobo, neviem ci je to zly polar alignment alebo periodic error. Neviem ako to zmerat, lebo nemam ziadnu CCD kameru a pokial viem, cez live view DSLR mi to ziaden program nespravi (a tiez by to asi nebolo presne, kedze live view dava ine rozlysenie ako je nativne rozlysenie cipu a z toho by asi presna matematika nebola.

    Tiez mi volaco „pookusavalo hviezdy“, kazda hviezda ma na 12tej a 8mej hodine taky vyrez. Na optike som nic moc nevidel, precistil som ju, uvidime, co to spravi pri dalsom foteni, snad to zmizne, lebo potom uz neviem co s tym.

  3. Drahoš 23. januára 2018 o 10:30

    Na začiatok je to pekný výsledok. Určite to chce flattener, alebo robit výrazné výrezy len zo stredu. Vykusnuté hviezdy nebude len špinavá optika, to bude niečo na okraji objektívu alebo tubusu. Skús pozrieť od otvoru pre okulár, či niečo vnútri tubusu neuvidíš (napr. šroub čo trčí z vonka dnu alebo opačne).

  4. Franky 23. januára 2018 o 10:38

    Drahoš dakujem. Do tubusu kuknem, snad to bude jednoducho vyriesitelne.
    f

Napíšte autorovi: