Autor: | 5. augusta 2018|7 komentárov

Autor fotografie:

7 komentárov

  1. novo 5. augusta 2018 o 18:05

    Niečo pre milovníkov krátkych expozícii.
    Detaily budem riešiť asi až pri bicolore. Je to fotené v bin 2×2, následne zložené cez drizzle integraciu.
    A ako vždy, bez žiadneho odšumovania.

  2. Drahoš 6. augusta 2018 o 09:04

    A ako vždy, paráda 🙂
    Tu tomu šumu rozumiem. Je to 85 snímkov na „tvojej“ oblohe, čo je asi ako 150-170 snímkov na „našej“, ale aj tak uvažujem, či ten bin 2×2 nemá vplyv aj na „efektívne“ zníženie šumu tvojej kamery. Nevie niekto aký je rozdiel v šume kamery pri bin1x1 vs. bin 2×2 ?

  3. Peter Jurista 6. augusta 2018 o 20:16

    Detaily parádne, som zvedaví ako po-bojuješ s OIII 🙂

  4. Matej 7. augusta 2018 o 08:41

    Teda úctyhodná dávka expozičného času, najmä počas troj-hodinových nocí. Super objekt na dlhé ohnisko, teším sa na bicolor

  5. kolec 8. augusta 2018 o 10:43

    Vidim, ze si este rozparadený z diskusie na AF. ( mimochodom ta diskusia bola velmi dobra )
    Treba pockat na bicolor aj ked si myslim , ze detaily v OIII asi tazko nejake budu, ale nikdo nevie co sa bude odohravat u teba vo hvezdarni – sam som zvedavý či zverejniš nejake detaily ako nam slubujes. 🙂

    Drahos:
    Binovanie nema priamy vplyv na vlastnost kamery , cize kamera nemeni sum .
    Bin2x2 urobý v podstate to iste ako keby si 4x predlzil expoziciu (podla mna pri Ha este viac lebo vycitaci sum je iba 1x miesto 4x a signal pri Ha je velmi slabý)
    To znamena , ze sum klesne cca o 2 dB. Je to to iste ako keby urobil 4 obrazky v Bin1x1 s rovnakym casom.
    Naviac pri jeho ohnisku podla mna ani nema vyznam fotit v bin 1×1, lebo seening …

    Aby som to prirovnal k fiktivnej zmene f , tak ak maš f=8 a fotiš v Bin 2×2 je to teoreticky to iste ako keby mal dalekohlad s f=4 a fotil by s Bin1x1 tou istou kamerou. a pri tom isto zrkadle (premere)

    • Drahoš 9. augusta 2018 o 08:49

      Ďakujem za vysvetlenie s tým šumom. Áno aj na internete som našiel info, že to má vplyv iba na vyčítací šum. Ostatné veci zú zjavné, ale je dobre, že si to tu spomenul. Nedávno som fotil komentu C/2017 S3 a spravil niekoľko chýb. Nenastavil som to tak aby sa robili fotky v poradí L,R,G,B,L,R,G,B,… (teraz mám problém to rozumne poskladať) a tiež som mal použiť bin 2×2, lebo kométa bola dosť nizko a seeing tam bol mizerný (čo ma mohlo napadnúť aj predtým). Fotky by sa dali „zbinovať“ softvérovo, ale to nie je to isté ako keď to robí priamo kamera, práve pre ten vyčítací šum.

  6. novo 9. augusta 2018 o 09:42

    Palko je to moja chyba ,lebo som sa vyjadril asi nepresne a ty potom veci nesprávne interpretuješ. Aké detaily v Olll? niekto o niečom takom hovoril?
    Výraz :“riešiť detaily budem asi až pri bicolore“ mal len jediný význam a to, že kozmetické chyby ako : reflex v lavom hornom rohu, neodstranené pásy po nevychladenej kamere, tvar hviezd po debilnom masked stretch. Predpokladal som totižto, že asi neujdu tvojmu pozornému oku.

Napíšte autorovi: