V prvom rade sa mi nedarila spraviť farebná kalibrácia, najlepšie krivku pri photometrickej som dostal, keď som po DBE nerobil SCNR zelenej, ale aj tak to nie je ono a musel som ťahať trochu aj za krivky. Nezvyčajne inak mi vychádzali aj parametre pri deconvolúcii. Snažil som sa robiť masky tak, aby mi tam zostali okrajové časti galaxie, snažil som sa, aby bolo vidieť toľko, čo na Robovej M63, nie úplne tak to vyšlo. Tmavé štruktúry som zvýrazňoval aj cez Script.

Autor: | 14. apríla 2021|11 komentárov

Autor fotografie:

11 komentárov

  1. Matej 14. apríla 2021 o 11:00

    Hlavne nie je možné porovnávať oblohu na Kopaniciach so Stupavskou. Tie detaily čo tam má Robo, my tu nikdy nevydolujeme, ani náhodou.

    • Peter_Svajda 14. apríla 2021 o 12:31

      Matej ja tak trošku ešte dúfam, že niečo dokáže dohnať technika a dlhší expozičný čas. Teda minimálne monokamera by mala dať väčší zisk pri normálnom L a vyzerá že aj Drahošov nástrel po 2 hodinách ukázal z tej M63 pekný výsledok, takže väčšia apertúra by asi tiež niečo mala priniesť. Takže niekedy v ďalekej budúcnosti by sa trošku mohlo zlepšiť, ak sa samozrejme nebude úmerne času zhoršovať svetelný smog. + samozrejme, stále je veľký potenciál v spracovaní 🙂

  2. kolec 14. apríla 2021 o 12:42

    Páni, je absulútne jedno čo zatiahnete pred photometrikou (nie je to úplne pravda – nejake strech , local upravy , saturacie sú nevhodné), Prečo?

    Toto je metóda , ktorá určí výslednú farbu obrazku na základe farby hviezd: A tú si určí s katalógov a nie z našich obrázkov. Doležité je pri tejto metode , aby sa zobralo čo najviac hviezd z obrázku (ten graf výsledný by mal byť obsypaný bodkami) . To dosiahnete ak nebudete limitovať(alebo ručne dvihnete limit ) magnitudy hviezd – su to dve zaškrkávatka . Tie treba odznačiť a dvihnuť magnitutu napr na 16.
    Uplne najlepšie je i stiahnutie DR2 katalogov a potom to beží super . Ale nie je to podmienka.
    Až nasledne po Photometrike robte DBE, adpočitavajte z pozadia zelenu atd. Ale možte Kľudne i pred . Z povahy veci to nie je problém, ale to som už pisal i MMs

    • Peter_Svajda 14. apríla 2021 o 13:13

      To znamená, že keď prvá vec čo spravím, je crop, je to to najhoršie, čo môžem urobiť …… idem skúšať ďalej.

  3. novo 14. apríla 2021 o 17:05

    Jéééé, ta moja M63 je z roku 2015.
    To som toho o spracovaní teda ešte vela nevedel:))) a ešte aj bez AO a s tým nepodareným korektorom od Meadu 6.3
    Asi ju cvaknem ešte raz a poriadne.

    Čo sa týka Peťo teba a tvojej 63, tak vidím že robíš čo sa dá a bavíš sa. A to je fajn.
    Ale farebná kamera a Stupava to nejde moc dokopy.
    Ale výdrž teda máš – 350 x 5 min.

    • Peter_Svajda 14. apríla 2021 o 19:46

      No, ešte chvíľku musím vydržať s tým čo mám, a potom už prejdem na chladenú mono. Zatiaľ je expozičný čas to jediné, čo tomu dáva aspoň akú – takú „pozerateľnosť“ . A tvoja M63 je výborná už teraz , nájde sa len pár kúskov na astrofote odfotených väčšou technikov od tvojej, ale ich spracovanie zaostáva za tým tvojim …..

  4. Drahoš 14. apríla 2021 o 18:36

    Súhlasím s Palom. Na fotometriu treba veľa neprepálených hviezd, inak je to málo použiteľné. Postup máme každý trochu iný, ale zvyčajne všetky cesty vedú do ríma, okrem niektorých, ktoré vedú do ri.. 🤭 Tie mám osobne prešlapané 😂 Dosť bolo srandičiek, teraz k fotke:
    – na histograme vidno, že si ťahal za krivky, mohol si to na konci aspoň zakryť cez background neutralization 😉
    – trochu mi tam absentujú okrajové časti galaxie, tie máš stratené v šume pozadia, je to asi tým, že kamera nie je chladená, alebo nevhodným ABE/DBE
    Celkovo to ale pôsobí dobre a potenciál to má.

    • Peter_Svajda 14. apríla 2021 o 19:29

      Tak, vymenil som foto, spravil som najprv kalibráciu – limit som zdvihol na mag 20 a bez orezu to bralo 67 hviezd do grafu, potom orez a DBE a vyzeralo to fakt lepšie. Tie okraje nech robím, čo robím mi nejdú. Ale hádam je to lepšie ako pôvodná verzia.

      • Drahoš 14. apríla 2021 o 20:19

        Ani neviem. Tuším to chytilo zelený nádych (ale pozerám to na starom NB, takže to ber s rezervou). Ked som mierne stiahol zelenú tak sa mi to farebne zdalo lepšie ako tá verzia predtým, ale v zásade som veľkú zmenu v iných veciach nepostrehol.

        • Peter_Svajda 14. apríla 2021 o 22:04

          Hej trochu zelenej tam bolo a stiahol som aj to pozadie ako písal Peter, ale ako píšeš, nič svetaborného sa nestalo a je to také, aké je .

  5. Peter Jurista 14. apríla 2021 o 20:52

    Na farebnu kameru je to dobry vysledok. Na 348 kuskov by som čakal vyhladenejši vysledok. Stiahol by som pozadie, nech to viac kontrastnejšie.

Napíšte autorovi: