Tento X-krát videný objekt už asi každému lezie na nervy, ale aj napriek tomu som mu dorobil tie „kvázi“ NB dáta a po viacerých pokusoch nakoniec zložil. Pri starom RGB bol BF hodne mimo, takže hviezdy sú v rohoch natiahnuté, farbu som nechal jemnejšiu.

Autor: | 13. januára 2022|13 komentárov

Autor fotografie:

13 komentárov

  1. Ahoj,
    ako píšeš je to okukané , ale hrozne pekný region v orione. Keď budem veľký a budem mať senzor ,že sa mi vmestí tento objekt do poľa isto ho nafotím i ja.
    K fotke : Bodovosť hviezd v pohode, malinké natiahnutie miestami som prestal riešiť i na svojich fotkách.Doviedlo by ma to na psychiatriu :-). Len mi nejak chýba farebnosť hviezd!
    Skús sa pri fotení zamerať na to aby si na fotke prepálil čo najmenej hviezd, skráť expozíciu. lepšie potom vydoluješ farbu z hviezd. Nejaké prepáliš skoro vždy, ja sa to snažím redukovať skrátením expozície.
    Robil si i Photometriu v Pixi ? Ten NB ti asi jemne poniešal RGB farebnosť. Treba NB iba málinko primiešať do R kanalá ( 15-20%)

  2. kolec 13. januára 2022 o 18:57

    Peter, súhlasím s názorom Petra + mám, pocit , že Alnitak (aspoň si myslím, že Alnitak) je nejaký divný. Je to modrá mladá hviezda a u teba ????

  3. Peter_Svajda 13. januára 2022 o 21:48

    Ahoj, musím súhlasiť, nie je to ono. Prerábam, vymením hneď ako budem mať.

  4. Drahoš 13. januára 2022 o 23:08

    Ano, farby sú „postihnuté“ tým filtrom a nie sú veľmi vydarené, ale celkový dojem sa mi páči. Niekomu sa to okuká, mne nie 🙂

    • Peter_Svajda 14. januára 2022 o 00:24

      Ďakujem Drahoš 🙂 , je to vymenené, je to bližšie štandardným farbám.

      • Drahoš 14. januára 2022 o 20:16

        Ešte jedna vec. Zdá sa mi ako by ti nesedeli flaty v rohoch. S týmto mám niekedy problém aj ja. Niekde som čítal, že v takom prípde treba skúsiť pripočítať (alebo odpočítať) nejakú konštantu cez pixel math (t.j. napr. $T+0.1 alebo ešte menšou hodnotou) k master flatu ktorým to koriguješ. Tú hodnotu treba vraj uhádnuť skúšaním. Teda najlepšie by asi bolo nezregistrované lighty len stacknúť a to korigovať master flatom ktorý bydeš takto „opravovať“ a sledovať ako ti to vykoriguje rohy. Ono je to defakto to isté ako by si posúval strednú hodnotu flatu vyššie alebo nižšie a hľadal optimálne osvetlenie flatu pre tvoju kameru. Ale sám som to ešte neskúšal, lebo to zvyčajne dokorigujem cez DBE 😁

        • Peter_Svajda 14. januára 2022 o 21:45

          Totok, ono to má asi hlavne tento dôvod – pozri https://astrobook.sk/2022/01/14/abe/ – sleduj pravý spodný roh – fotka v pravo je linearne HA, kedže neviem ako spraviť DBE , ( kam dať body, ked tu nie je čisté pozadie ) robil som ABE – v strede funkcion degree 1 – roh je tmavý , úplne vľavo je ABE s function degree 2 – tu už je roh moc svetlý – ani jedno nie je dobre, ale držal som sa Palovej rady, 2 je čisté pozadie.

          • Drahoš 15. januára 2022 o 12:12

            Tuším najlepšie je to bez ABE. Inak pri ABE si najprv zaškrtni aby len vyeroval body. Tam uvidis, ktore časti obrazka berie do uvahy a ktore nie. Taktiež si vždy pozri ake pozadie vygeneruje. Cez ABE le dobre odstranovat linearny gradient, ale pri takomto obrazku aj to môže byť problem, lebo horna a lava strana su svetlesie a to automatika nevyhodnoti dobre. Skus to spracovať bez ABE a uvidiš, či to nebude lepšie.

  5. Peter_Svajda 15. januára 2022 o 16:25

    Tak nakoniec sa mi podarilo DBE tak, aby sa to tvárilo trochu vyrovnano, použil som ho na oba obrázky rovnako, potom oba fotometrická kalibrácia SCNR zelenej a NBRGB script so základným nastavením ( RGB pásmo zmenšujem na 50 , keďže L-Pro má veľké medzery, HA a OIII som nechal na 1,2 .

    • Drahoš 15. januára 2022 o 16:45

      Tie rohy sú určite lepšie vyrovnané, ale dal si to sem väčšie a ešte aj svetlejšie takže viac vidno „bordel“ v pozadí. Táto verzia keby sa dotiahla ako tie predtým tak to budes mat naozaj pekné 👍

      • Peter_Svajda 15. januára 2022 o 19:27

        vymenené, pozri ako sa ti to javí. Díkes 🙂

        • Drahoš 16. januára 2022 o 10:59

          Je to lepšie, ešte by som osobne zvýšil kontrast resp. ubral jemne z pozadia, ale to sú už detaily ktoré môže každý vnímať inak. Niekedy si musíme spravit SAV (Stupava AstroFoto) a tam si prejdeme podobné veci 😉

          • Peter_Svajda 16. januára 2022 o 12:59

            Nebránim sa 🙂

Napíšte autorovi: