Ahojte, po nejakom čase odmlky, kedy som sa zoznamoval (a stále sa zoznamujem) s novým ďalekohladom, som dal dokopy pár dát ktoré som nazbieral počas posledných dvoch mesiacov… Ako prvá prišla na rad táto malá potvora. Počas snímania som bojoval s pointáciou – prvýkrát som používal OAG a mal som veľký problém nájsť pointačnú hviezdu (skúšal som dve kamery, ASI120mm a QHY5-II mono). Preto som zvolil kratšie expozície, ale s hviezdami som aj tak nesokojný. Keby Peter predaval svoju Lodestar skôr, asi by som ju kúpil, teraz však už mám ASI290mm mini a tá je podstatne lepšia ako spomínané dve ktoré som skúšal… Som si vedomý, že to nie je super foto, ale dúfam, že časom sa to bude zlepšovať.

Autor: | 12. apríla 2022|10 komentárov

Autor fotografie:

10 komentárov

  1. Peter_Svajda 13. apríla 2022 o 17:47

    Ahoj Michal, som rád že si to zverejnil aj tu. Hviezdy nebudem kritizovať, moje nevypadajú o nič lepšie, trochu expozícií by to ale ešte určite zlepšilo. Zdá sa mi to menej ostré, ( teda Robo ju robil ešte canonom a vyzera ostro), neviem či si skúšal trochu doostrovať potom aj pri spracovaní. K samotnému foteniu ťažko aj niečo povedať, tvoja montáž je na tom skoro ako tá moja, tak hádam len preostrovať podľa masky častejšie, aj keď pri NB to je nie celkom najľahšia úloha. Osobne som včera strávil automatickým ostrením HA 7nm v SGP celú noc a nafotil som ledva 50 minút …… Drahoš budem ti volať 🙂 . Takže za mňa fotka v pohode, a lepšia ako väčšina uverejnených na AF.

    • Drahoš 14. apríla 2022 o 13:32

      Pri ostrení NB treba zvolit len dlhší čas. To sa dá nastavit pri filtroch v SGP. Pri slabšej montáži však 30s nepoitované snímky už môžu robiť problém (teda ak používaš OAG, poitácia sa musí vypnúť počas ostrenia – je tam na to nastavenie). Teda problém môže byť spraviť ich napr. 7-9 za sebou tak aby ani jedna nebola posunutá. Ale kľudne zavolaj, pokecáme 😉

      • Funtomas 14. apríla 2022 o 15:36

        Ja som naposledy skúšal zaostrovať cez úzkopásmové filtre tak, že som nastavil bin 4×4. Vtedy vychádzali expozície aj s Bahtinovým krížom určite do 10s. Vyskúšal som si to na L filtri a zaostrenie pri bin1 a bin 4 bolo úplne identické.

    • Michal Rak 14. apríla 2022 o 19:44

      Vďaka Peťo za tvoj názor.
      Možno som mohol viac pritlačiť na pílu, ale bolo by to ešte viac zašumené ako to je, teda, zvýraznil by som aj šum, keďže tých expozícii nie je veľa.
      Čo sa týka preostrovania, tak na začiatku pomocou bahtinovej masky zaostrím a potom, počas fotenia ked fotím čisto iba Ha alebo OIII, nepreostrujem. Úzkopásmo ostrím na 10s expozícii a bin1x1.

  2. Ahoj ,
    Nie je jednoduche nafotit tento objekt i s lepsou technikou.Je hrozne nízko. Treba selektovat to najostrejšie co sa podrilo nafotit. Dost zle sa to hlavne pointuje ked to všetko kmita v seeningu. Za mnaje to zaciatok projektu na viac rokov 🙂

    p.s.: moja G53f je na predaj, ak mate plne zuby tej číni 🙂
    Peter

    • Michal Rak 14. apríla 2022 o 20:05

      Uvidím, možno sa časom stane z toho väčší projekt na pár rokov 🙂
      Mať dom so záhradou, tak nad takou montážou uvažujem, ale na balkón by asi bola už moc 🙂
      Kupuješ nejakú ASA montáž k tvojmu ASA astrografu?

  3. Drahoš 14. apríla 2022 o 13:22

    Súhlasím s tým čo už bolo napísané. 55x180s je málo, napriek tomu je to kukatelné.

  4. Michal, DDM 85 je už doma, preto ten predaj

  5. kolec 15. apríla 2022 o 11:12

    Chce to viac dát(o dosť viac)

Napíšte autorovi: