Autor: | 16. júna 2022|24 komentárov

Autor fotografie:

24 komentárov

  1. Peter_Svajda 16. júna 2022 o 18:08

    Ahojte, toľko som vylepšoval TS OAG, až som nakoniec kúpil nový od ZWO aj s mikrofokuserom, a musím povedať, že som s tým spokojný oveľa viac. Zrkadielko je od zadu čiernené, pohyblivé časti sú fixované 2 skrutkamy, takže tých cca 40 euro navyše oproti TS verzii, má svoje opodstatnenie. Konečne som doplnil aj komplet filtre, už mám v kolese aj SII . Skúšal som dorobiť HA do M51, vychádzalo mi to tak divne, že som si chcel spraviť radšej komplet fotku ako to bude vyzerať. Nechal som 600s expozície, je ale vidieť, že už je to trochu cez možnosti zostavy. Nafotil som aj RGB hviezdy, musím sa ale priznať, že zatiaľ každá“mix“ verzia vyzerala horšie ako čistý bicolor, tak zatiaľ nechávam takto. Je to doostrované aj odšumované, + 2 iterácie deconvolúcie aj na hviezdy. Pole nie je veľké, tak sa tam Polmesiac ledva zmestil, otočil som ho trochu inak ako väčšina a až pri OIII som zistil, že je zasahuje vyššie ako HA, pýtalo by to kompozične posunúť nižšie a možno ešte trochu stočiť, aj napriek tomu som ale vcelku subjektívne spokojný.

  2. Peter_Svajda 17. júna 2022 o 19:55

    Do spracovaní som dal inú verziu s mäkšími hviezdami na porovnanie. A ešte k Pixi verzii 1.8.9-1 . Pri rovnakom Darku a flate sa mi pri predchádzajúcich verziách kalibroval amp glow tak, že pri pedestali 0 zostával vidieť svetlý, pri 200 už tam boli zase čierne miesta – odčítal vela. V tejto novej verzii pri automatickom pedestali odrátava pre každú snímku inú hodnotu ( niečo medzi 40 a 150 ) a amp glow sa skalibruje oveľa presnejšie.

  3. ahoj,
    komplexne tvoj Bicolor je v pohode. Má istú kvalitu (dobrú 🙂 ) a podľa mňa si na hrane keď začneš od tvojej fotky čakať niečo viac.
    Bicolor máš zvládnutý a je na tebe či to posunieš ďalej, napríklad vložením RGB hviezd ( tu bi sa to hodilo), alebo ja by som pošpekuloval dať pred korekčnú dosku malinkú clonu aby si sa zbavil toho ochlpenia veľkých hviezd 🙂 . Pred zrkadlo dať clonu je v tvojom prípade nereálne,ale pred kor. dosku to môžeš ľahko odtestovať. Ísť po drobnostiach ….
    Astrobook je ako šípová Ruženka tak som rád, že si to tu oživil.
    Peter

    • Peter_Svajda 17. júna 2022 o 23:42

      Ahoj Peter, ďakujem pekne, vymenil som tu foto za V4 s RGB hviezdami, doplním ešte tabuľku. Na tú clonu, z akou hrúbkou začať ? 1 cm ?

  4. tú clonu musíš vyskúšať rôzne veľkosti. Čo najmenej zmenšiť priemer vstupu svetla. Sprav nejake testy s papierovou clonou a potom finál si dáš vyrezať CNC alebo nejakým lúčom aby si mal dokonale definovanú hranu. Myslím že si tým dosť polepšíš na hviezdach ale i na objektoch, lebo to chlpaté halo sa netýka iba hviezd ale i detailov objektu čo fotíš. Časom i tak prejdeš na Meade10 a tam ten priemer bude dosť veľký i ked ho zacloníš. Myslím že i Robo má clonu na korekčnej doske.

    • Peter_Svajda 19. júna 2022 o 08:40

      Vyskúšam , dám porovnanie potom do techniky. A máš pravdu, výmena bude, ale ciel je aspoň 12″ 🙂 .

  5. novo 20. júna 2022 o 14:32

    Nemohol som nájsť fotky tej clony.
    Nechal som ju vyrezať vodným lúčom z dibondovej dosky a nastriekal na čierno.
    Zasahuje 7 mm po celom obvode do skla a jednoducho som clonu prilepil silikónom na obrubu . Celková šírka clony je 27 mm.
    Ako vraví Peter J. , problém s hviezdami je vyriešený. :)))

    https://astrobook.sk/2022/06/20/clona-na-korekcnej-doske/

    https://astrobook.sk/2022/06/20/clona-na-korekcnej-doske-2/

    Táto verzia V4 je už fasa. Pekné.
    Dobre sa však ale pozri na náhľady fotiek v Astrofotky a uvidíš pri tvojej 6888 okolo samotnej bubliny taký tmavý kruh. Prečo ?
    Že si ty zrovnával pozadie? a určite automaticky.
    Ak ti to toto robí, musíš to spraviť poriadne alebo proste nerieš DBE , ABE. To nie je povinné:)))

    • Peter_Svajda 20. júna 2022 o 22:50

      Ďakujem Robo, díkes za fotky, mám už predstavu. Odskúšam na začiatok 2cm , moja obruba so skrutkami je široká 14mm, takže clona by zasahovala 6mm. Čo sa týka toho pozadia, robil som ABE , najprv 2 stupne, vtedy mi prišli rohy moc tmavé, tak som dal 3 a toto je výsledok:-) . Vyskúšam to spraviť bez vyrovnania na porovnanie a uvidíme .

  6. Drahoš 20. júna 2022 o 22:28

    Parádna fotka, až na to vyrovnanie pozadia 🤪 a kompozíciu. To prvé určite opravíš ale to druhé už nie. Nevadí, fotka od fotky je lepšia. Len tak ďalej.

  7. novo 21. júna 2022 o 01:30

    Drahoš má pravdu.
    Zlepšuješ sa každou ďalšou fotkou.
    Inak tá clona je tvoj najmenší problém. Prejaví sa iba pri jasných a velkých hviezdach ktoré sa budeš snažiť zmenšovať. Tvoja kolimácia z apríla je ten pravý pokrok. Potom ostrenie a dobrý seeing.( montáž je základ a ten ty zatiaľ nemáš )
    Hmlovina je parádna, zodpovedajúca tvojej technike. Žiadne kríže, uffffff.
    RGB hviezdy by som čakal lepšie, ale je to len vecou spracovania. Sprav RGB obrázok s peknými hviezdami. K tomu parádny bicolor s rovnakým histogramom. Urob masku hviezd cez starNet, patričnú konvolúciu s prirodzeným prechodom a jasom .Cez pixel Math vlož hviezdy RGB do bicoloru. Ak sa patrične posnažíš, tak neuvidíš prechody medzi hviezdami a pozadím ako mám ja:)))

    https://astrobook.sk/2019/09/02/ngc_6888_nb-rgb/

    Je to z roku 2019, to som ešte nepoznal tie Palkové zákulisné ťahy.

  8. kolec 21. júna 2022 o 16:27

    Peter, predpisatelia v podstate napísali všetko.
    Teraz moje pripomienky:
    ty to napíšeš nasledovne – začiernenie zrkadielka a dve skrutky – 40E – Teda sakra drahé skrutky
    ty napíšeš , že si kúpil SII ale v obrázku si ju nepoužil
    – toto je obrázok 6668 a nie 51
    – k obrázku máš toľko výhrad a nakoniec konštatuješ , že si vcelku subjektívne spokojný.

    Musí pochváliť neprepálenie tej svetlej časti. (ale to pozadie nie je dobre spravené)

    Palo

  9. Peter_Svajda 21. júna 2022 o 19:22

    Pali dovysvetlím :

    1.OAG – pôvodne som mal OAG TS16 – každá pohyblivá časť bola fixovaná iba jednou skrutkou a po jej dotiahnutí mal OAG stále vôľu, preto som ho musel spevniť dvojzložkovým lepidlom na kovy, fotky som dával cca 1,5 roka dozadu sem https://astrobook.sk/2021/01/15/oag-ts16-phd2-multistar-pointovanie/ . Keďže som skracoval ohnisko, nevedel som pointačnú kameru dostať do presného focusu a musel som to lepidlo zbrúsiť a prerábať, až som doprerábal a kúpil nový OAG ZWO. Na ňom je každá pohyblivá časť fixovaná 2 skrutkami – nastavovaciou +červíkom, vôľe sú minimálne, hrdlo pre pointačnú kameru oveľa pevnejšie, samotné zrkadlo väčšie a dáva krajší obraz bez ohľadu na čiernenie.

    2. Kvôli foteniu M51 som kupoval HA filter ( kedže ku galaxiám stačí), ale 51 v HA mi prišla veľmi slabá, tak som chcel nafotiť nejakú „normálnu“ hmlovinu čo mi to ukáže. Teraz som dokúpil OIII a SII , kedže z obrázku NGC6888 je jasné že OIII už mám, extra som len dopísal, že mám už kompletnú sadu filtrov aj na HST . ( teda aj SII)

    3. Uvedomujem si všetky chyby od kompozície po ostrosť , nedokonalý mix s RGB, napriek tomu som spokojný – približuje sa to pomaly k vašej tvorbe, ale ako aj dobre Peter poznamenal, stále tomu niečo chýba, mne konkrétne je to málo „uhľadené“ na „obraz“, neviem to ešte definovať asi presným pojmom, ale keď to bude ono, tak to zbadám.

  10. Peter_Svajda 21. júna 2022 o 20:53

    Tak ukladám prerobenú verziu V6, myslím že je lepšia .

  11. Michal Rak 22. júna 2022 o 15:38

    Ahoj Peťo, síce som verziu V4 nevidel, ale keď V6 porovnám s verziou ktorú máš v spracovaní, tak rozdiel je viditeľný, hlavne v pozadí, hviezdy sa mi tiež viac páčia v tejto poslednej verzii.
    Palec hore, pekná fotka.

Napíšte autorovi: