Polovicu dát som nemohol použiť, kvôli kónickej chybe montáže (hoci počas včerajšej celej noci sa už neprejavila na Leo triplete). Oblasť jadra som sa snažil zvýrazniť pomocou HDRMultiscaleTransform.

Edit: použitý SCNR proces na redukciu zelenej.

Autor: | 4. marca 2024|10 komentárov

Autor fotografie:

10 komentárov

  1. Chce to viac dát, aspoň raz toľko. Ale ako info fotka čo fotíš je fajn. Máš to kapánek do zelena.

    • Martin 6. marca 2024 o 11:07

      o polovicu dát som „prišiel“, keďže po meridian flippe sa prejavila kónicka chyba montáže a tým pádom nesedeli difrakčné čiary na hviezdach (aj keď som si neni istý tou konickou chybou, pretože cez druhu noc všetko bolo v poriadku po meridian flipe). Ďakujem, aplikujem ešte SCNR. Pôvode som si myslel, že keď urobím SPCC tak farby sa skalibrujú.

  2. To sa da poriešiť.radšej zavolaj 0915788674

    • Peter_Svajda 6. marca 2024 o 17:28

      Ahoj Martin, zaujímavý objekt. Ako písal Peter, chce to viac dát. S difrakčnými krížmi nemám skúsenosti , ale predpokladám, že po registrácii môžeš vyhodiť hviezdy a spojiť všetky data a na finále vložiť iba nepostihnuté hviezdy. ideálne investovať do Star X Terminatora, ak ho ešte nemaš v Pixi. A Peťovi určite voľaj, poradí viac.

      • Martin 7. marca 2024 o 10:33

        Ahoj Peter, to ma nenapadlo. StarXTerminator mám. Takže z jednej sady pomocou neho odstraníť hviezdy a dáta z galaxie naintegrovať do snímky s hviezdami. Toto skúsim.

    • Martin 7. marca 2024 o 10:32

      ďakujem. Neviem kedy máš čas, aby som nerušil. Prípadne ak plánuješ prísť na HAF 2024 pri Bojnej, tam môžeme pokecať.

  3. postup spracovanie :tak ako píše Peťo.
    Tie difrakcie ti nesedia iba preto lebo si to mal predpokladám rozostrené. Na to aby sa ti pohli difrakcie by si musel bývať s pavúkom !!!

    • Martin 7. marca 2024 o 10:36

      Pavúka mám nového, pôvodný som vymenil za pavúka z Backyard Universe aj spolu s maskou na primarné zrkadlo. Ten nový je oveľa pevnejší ako pôvodný plechový.

  4. Drahoš 7. marca 2024 o 08:29

    Viac menej všetko už bolo napísané, takže k tej kónickej chybe: Tá je skôr spôsobená zlým namontovaním ďalekodľadu na montáž (verím, že nie samotnou montážou, aj keď aj tam čosi môže byť, ale to je zvyčajne zanedbateľný príspevok). V každom prípade, je to možné vyriešiť pomerne jednoducho. To čo popisuješ (raz to máš a raz nie) tomu nerozumiem (kónickú chybu máš alebo nemáš) a evidentne si to nevieš vysvetliť ani ty. Ak si nič iné ako flip nerobil, je to „záhada“ na ktorú by si mal prísť. Prípadne daj do spracovania tú spojenú fotku kde ti to nesedí, aby sme videli ako veľmi to nesedí.

    Ako píše Peter, Star X Terminator by trochu pomohol. Mohol by si do fotky použiť iba hviezdy pred flipom (resp. po flipe) a pritom v galaxii mať všetky dáta 😉

    • Martin 7. marca 2024 o 10:35

      už 2 noci po sebe sa daná chyba neobjavila. Takže ako vraviš, možno bol ďalekohlad zle usadeni v motáži a po flipe sa pohol. Inak si to neviem vysvetlit.

Napíšte autorovi: