Autor: | 14. decembra 2018|13 komentárov

Autor fotografie:

13 komentárov

  1. Peter Jurista 15. decembra 2018 o 10:54

    Bude to naozaj krasna fotka.

  2. novo 15. decembra 2018 o 14:44

    Podla seeingu budem fotit dalej este L alebo uz RGB. Chcem tomu dat tych 30 h.

  3. Matej 15. decembra 2018 o 18:43

    Moc pekné dáta. Ja by som tomu osolil ešte LHE alebo HDR-MT, ale verím že RGB výsledok bude parádička. Aký seeing si mal?

  4. novo 15. decembra 2018 o 22:02

    Matej, LHE alebo HDR v tomto prípade skôr uškodia ako pomôžu. Plošná jasnosť tejto galaxie je koherentná, nie je potreba nič nasilu zvýrazňovať. Aj Martin to podla mňa zbytočne prehnal .
    Ja skúsim ešte dofotiť L tak 7 hod., RGB 10 a HA 10Hod. Samozrejme ak počasie nebude proti. FWHM v poslednej dobe nepraje a hodnota bola niekde okolo 2.5 , čo je pre mňa už za hranicou…….ale bolo mi to lúto nenafotiť.
    https://apod.nasa.gov/apod/ap170708.html

  5. kolec 16. decembra 2018 o 10:57

    Vynikajuca fotka. Ak ju porovnam s tou Gendloerovov , tak je podstatne lepsia.
    Treba vsak zobrat do uvahy fakt , ze on ju robil v roku 2006 a teraz je rok 2018.

    Jedna vec ma ale trosku prekvapila , galaxia nie je uplne totozne na dvoch fotkach .
    Bud je to z dvovodu casoveho posunu , alebo z ineho pristupu k spracovaniu. (typujem to druhe)

    Palo

  6. novo 16. decembra 2018 o 11:25

    Skus byt prosim trocha konkretnejsi.

  7. novo 16. decembra 2018 o 18:45

    Pali všetci preklikávame zregistrované fotky, ale nič nevidíme, čo si mal na mysli?

  8. kolec 16. decembra 2018 o 21:34

    Aby som pravdu povedal prekvapil ma termin “ koherentny“ a tak som sa pozrel na obe galaxie cez prizmu tohto terminu.

    A Gendlerova mi vysla podstatne menej koherentna ako tvoja.

    Napriklad: Jadro mate cca rovnakej intenzity , ale okraje ma on dvakrat menej intenzivne. Medzi ramenami ma tmavsie miesta.ktore su i menej intenzivne . U teba v niektorych miestach je to opacne .
    Neviem kde vznikli tieto nezrovnalost , ale je dost mozne , ze pri nevhodne navolenej DBE to moze vzniknut. (Ale Gendler nepouzival DBE z pixi takze neviem ako robil vyrovnanie pozadia)
    zaroven si uvedomujem si , ze my tu nerobime vedecke fotky, robime fotky pre potesenie.

    Takze resume: tvoja fotka je vyborna , koherentna, a gendlerova nie je (podla mna ) taka vyborna a nie je taka koherentna .

    palo:

    P.S. koherentny – neprerusovany , suvisly, plynulý

  9. novo 16. decembra 2018 o 23:12

    Ďakujem za koherentne všetko vysvetľujúcu odpoveď. A to sa ti to machruje keď máš doma ešte zo školy slovník cudzích slov. Palko ,ale prečo si sa nepozrel cez prizmu koherentnosti aj na link č1 a č2 , ale len na č3? Dozvedel by si sa, že mám od začiatku na mysli súvislú, teda koherentnú plošnú jasnosť celej galaxie. A nechcel som narušiť tento súvislý jas funkciami ,ako je LHC alebo HDR, nakolko by som ju zbytočne , tú galaxiu ,neprirodzene upravil. V tvojom slovníku to nájdeš pod D ako DOJEBABRAL…..Chcel som len Matejovi povedať, že prečo nechcem použiť LHC atď.
    A druhá vec je, že ja predsa neporovnávam hotovú fotku, ale len L kanál. Veď pridaním RGB sa to určite aj celé posunie niekde inde.
    Ale inak, Palko, ďakujem za tvoje povzbudivé slová ,ako aj za vyhrievanie korekčnej dosky. Nikdy ti to nezabudnem:)

  10. kolec 17. decembra 2018 o 08:05

    Ja so si samozrejme pozrel i link 1a2 (a este dalsie fotky). Ako som sa vyjadril vyssie , tak som porovnal iba to co sa porovnat da – kvalitativne zhruba fotky na rovnakej urovni.
    Z hladiska koherentniosti (polosnej jasnost ) su MMs fotka a gendlerova fotka velmi pribuzne, skoro totozne. Co sa tyka detailov to sa samozrejme zrovnavat neda.

    Ty si zvolil „umelecke“ podanie – nazval si ho koherentne (vsade rovnake, plynule ) a chcel si tym vyjadrit zrejme rozziareny priestor medzi ramenami galaxie. To je , podla mna , ale otazka vkusu a osobneho presvedcenie , tak isto ako termin „černejšia čierna“ , „drahé peniaze“ atd vzhaldom na fakt , ze ty sice priestor medzi ramenami mas nie taky tmavy , ale hodnoty v rovnakych miestach mas nizsie ako gendler

    palo

  11. Drahoš 17. decembra 2018 o 09:29

    Podľa mňa, každá z tých fotiek je iná. Každý to spracováva po svojom a vo výsledku je často vidno viac masku čo kto použil ako samotný objekt. Menej je niekedy (pri galaxiách takmer vždy) viac. Tento Robov prístup si veľmi cením (a nie je to len jeho prístup, ale postupom času mám dojem, že je na ústupe).
    PS: Akurát som toto dofotil aj ja a plánoval som to spracovávať …

  12. novo 17. decembra 2018 o 11:17

    Palko, jediné čo určite nie je koherentné , sú vlny našej mysle. Ale tento večný problém ne koherentnosti sa dá velmi jednoducho odstrániť na dobrom pive.
    Asi som naozaj použil pre teba nevhodný výraz, ale chcel som tým len povedať o čom píše Drahoš. To že Pixi má v sebe ukrytých množstvo užitočných funkcii neznamená, že ich treba so strojovou pravidelnosťou aj používať. Prevahu by mal prevziať cit a nie len schopnosť vedieť použivať dokonale Pixi.
    Teším sa na to pivo, že budeme znova chvílu všetci opäť koherentný.

Napíšte autorovi: