Veľmi by ma zaujímal váš názor tento korektor. Ako to že je na snímkach tak extrémna kóma? Bežne sa používa pre FF snímače. Dostal som ponuku na tento korektor, ale tá kóma je horšia ako na mojom TSku. Môže byť chyba v štelungu majitela? Tu sú nejaké snímky: https://drive.google.com/open?id=1B_la_Ames3jbtR6CY_tOxSbbaTyKDb6x https://drive.google.com/open?id=1GmHKOiasE9gkyDPHS0bn_PZ_L6KcN7zz Veľmi by mi pomohol názor skúsených astrofotografov ako ste vy. Za pár dní zmažem túto snímku, keďže nie je moja.

Autor: | 15. augusta 2019|10 komentárov

Autor fotografie:

10 komentárov

  1. Matej 16. augusta 2019 o 09:26

    Podľa mňa ti tá snímka nič moc nepovie, nakoľko dotyčný môže mať zostavu značne rozkolimovanú. Skôr sa ale vyjadrí až kolec, ktorý tento korektor má. Ale osobne by som si vsadil na to, že to autor proste nemá skolimované.

  2. Drahoš 16. augusta 2019 o 13:12

    Na korektory nie som expert. Mam len jeden a ziadny iny som netestoval, takze skusim len napisat co vidim a co si myslim. Problem vidim v troch rohoch, v pravo hore mi hviezdy pripadaju OK, takze by som to skor tipoval na zlu kolimaciu alebo nakloneny snimac, ale Palo je asi ten co ti povie najfundovanejsi nazor na ten korektor.

  3. Lukas Nestak 16. augusta 2019 o 16:38

    Nemá Kolec náhodou 4″ korektor? Nezdá sa mi že by ASA pustila von takýto bazmek, ale človek nikdy nevie. Korektor + sekundár + OAG je veľa peňazí, tak sa snažím byť opatrný. Mám obavu že pre FF nájsť dobrý korektor bude problém.

    • Matej 16. augusta 2019 o 17:04

      Tak ale to ti nikto nepovie že má doma šunt. Jediná mžnosť je ho vyskúšať nakolimovať na tvojej zostave a uvidíš. Ale, ASA šunty nevyrába, ja som si na 99% percent istý že majiteľ to má rozkolimované, plus potreboval by pricloniť primár, nakoľko tam má zle vykreslené hviezdy. A nakoniec by si mohol preukázať trochu solidárnosti s komunitou, a obdobne ako my ostatní vyhodiť za niečo peniaze von oknom 😀

      • Lukas Nestak 17. augusta 2019 o 20:29

        Vyskúšať ho na mojej zostave znamená kúpiť to + výmena sekundáru „74mm bude mať extrémnu vinetáciu, 100mm by ju malo vyriešiť“.
        Mne sa zdá že som až moc solidárny 🙂 tých peňazí ktoré som povyhadzoval von oknom na astro veci je už celkom dosť 🙁
        Ak to zoberiem, tak to bude riadna pálka, takže mono kamera sa oddiali až na budúce leto.

  4. Peter Jurista 17. augusta 2019 o 09:33

    Ja sa prikláňam k Matejovi a Drahošovi = kolimácia , To je najčastejší problém , aspoň u mňa 🙂 .

  5. kolec 18. augusta 2019 o 12:36

    V odkaze je surovy FITS s kamery G4 foteny na ASA N12 s korektorom 3palcovym

    https://uloz.to/file/es5eewSAX5Kr/autosave-image-008ha-fit

    Ako mozes vidiet vinetuje to ako prase, ale co sa tyka rohov tak to nie je az tak zle , i ked ten senzor ma 36×36 mm (toje i dovod preco som isiel do 4palca)

    Neviem ti povedat ci je to iba kolimaciou ,lebo ASA tento korektor dava na zrkadla f4. Ako sa cela sustava so zrkadlom f6 a korektorom (fungujucim ) na f4 bude spravat to neviem.

    Jedno ale viem, ze ten korektor mam doma a ak si ho chces odskusat a garantujes mi , ze sa mu nic nestane tak si ho možes skusat zadarmo a neskor sa rozhodnut pre jeho kupu , alebo nie.

    kolec

  6. Lukas Nestak 18. augusta 2019 o 13:21

    Myslel že profíci ako ste vy už majú zvládnutú kolimáciu v malíčku. Navyše väčšina z vás má ďalekohľad na pevno vo hvezdárni, takže keď sa nestane niečo výnimočné tak by mohla kolimácia vydržať celkom dlho.

    Vidím že cesta za skoro dokonalím FF snímkom bude ešte tŕnistá 🙁
    Hlavný problém ASA korektoru je vinetácia, ktorú často spôsobuje malý sekundár. Píše sa že by mal byť minimálne 40% z priemeru primára. Preto sa mi zdá ponuka „ASA korektor + 100mm Antares + ASA OAG“ celkom rozumná. Teoreticky by to mohlo vyriešiť všetky problémy, ktoré mám v súčasnosti „extrémna kóma a vinetácia“.
    Mimochodom čo som sem dal snímky „z ASA korektoru“, tak boli robené na newtonovi f4,5.

    Veľmi nerád si niečo požičiavam, navyše pri mojom 74mm sekudáry by bola tak extrémna vinetácia, že by som nevidel ani prípadnú kómu.

    Chlapík z DE predáva celú zostavu „kor+sek+oag“ za menšiu cenu ako sa predáva samotný nový korektor. Čaká už týždeň ako sa rozhodnem, ale z tých snímkov čo poslal sa asi nedá rozumne posúdiť či je všetko v poriadku s korektorom 🙁
    Trochu som nepochopil to zrkadlo f6. Chlapík fotil s N250/1150 a ja budem s N250/1000, takže je možnosť že tá kóma je spôsobená zlou kolimáciou + f4,5 + prípadne zlou vzdialenosťou korektoru od snímača?

  7. Lukas Nestak 18. augusta 2019 o 18:32

    Kolec:
    Až teraz som mal čas poriadne pozrieť na snímok z kamery G4 foteny na ASA N12, aký je tam veľký sekundár? Ako to že nie je vidno difrakčné kríže z pavúka „u mňa j ich vidno aj na menších hviezdach, že by Ha“? Inak kóma je viditeľná „hlavne ľavá horná a pravá dolná časť snímku“, to som prekvapený. Ale na finálne snímke už po kóme ani stopa 8). U mňa je kóma viditeľnejšia, ale pravdepodobne to tiež nie je extrém ako si myslím, ale sa mýlim?

    Prečo ste nepredal ASA 3″ korektor?

    U mňa vyzerá momentálne surový snímok asi takto:
    https://uloz.to/file/OgrabYYrC5Ew/l-4167-iso800-300s-27c-cr2

    L

  8. kolec 18. augusta 2019 o 20:17

    Opravujem f6 na f5

    Zrejme tam chyba nebude. Pri G4 nesmies zabudať , že ide nad doporucenie ASA (tesne ) uhloprieckou 51 mm (oni niekde pisali o 49 mm , ale realne 3palec urobi max 40 mm v požadovanej

    kvalite. 4palcovy korektor je na cca 65 mm uhlopriecku..

    Neviem o akom finale to pises, lebo z G4 nemam finalnu fotku . Ta ktoru som zverejnil je cela z Fli a 4palca

    Preco som nepredal 3palec? Ja mam k ASA N12 dve zostavy – fli 16803 + 4palec a SBIG 8300 +3palec (obe su kompletne s OAG a obe maju astrodon LRGb a 3nm filtere ) . Na 3palcovy

    korektor ,mam prechodku (4palcovu) do 4palcoveho fokusera

    Sekundar so na 4 palec menil (mam pocit ze zo 110 na 140 mm ale neviem presne musel by som ho odmerat)

    Ty mas ineho pavuka ako ja .

    Tvoj snimok ma vseky rohy chytene, zial neviem posudit co je pointaciou, co je stacanim pola a co korektorom. Na posudenie korektora treba najkratsie mozne expozicie napr 15 s a to bez

    pointacie . Ako tuhu mas sustavu? Treba urobit fotku a flip a fotku a porovnat . Tuhost sustavy je pri f4 uz velmi dolezita

    kolec

Napíšte autorovi: