Chcel by som vás poprosiť o názor kde je chyba a prípadne ktorým smerom sa mám pri úpravách uberať. V1 a Z1 sú snímky z východnej a západnej oblohy + korektor 0,85x. V1 a Z1 sú snímky z východnej a západnej oblohy + korektor 0,85x + mierna zmena kolmosti snímača. V AKG3 jw snímok z východnej oblohy + korektor 1,15x. Nechem písať osobný názor aby som vás neovplyvnil. Náhladová snímka je z korektora korektor AKG3 1,15x. ODKAZ NA SNÍMKY:

https://drive.google.com/drive/folders/1OPfLbVxJSV-llFTx9eyg6LdwRgdvj_UF?usp=sharing

Autor: | 3. septembra 2020|7 komentárov

Autor fotografie:

7 komentárov

  1. Matej 3. septembra 2020 o 20:54

    Povedal by som že medzi východom a západom sa defekt nejako významne nemení. To by svedčilo o relatívne dobrej tuhosti systému, to sa ale reálne bude dať posúdiť až keď vyriešiš problém s kolimáciou. Na túto problematiku sú tu určite povolanejší ludia, ako ja.

    Keďže si doteraz fotil na rovnakej sústave, akurát s Canonom, a kresbu si mal oukej, a za predpokladu že si to pred nasadením 1600-ky celé nerozobral, sedliacky rozum hovorí že chyba by mala byť niekde v kamere. Aspoň tak usudzujem, nakoľko ten defekt je fakt silný. Možno by som skúsil hodiť naspäť Canona, zaostriť a spraviť kotrolné snímky. Každopádne by ti to malo dať aspoň predstavu, kde problém je.

    Zrejme som ti nejak veľmi nepomohol, ale ako hovorím, na tieto technické veci sú tu väčší odborníci.

  2. Drahoš 4. septembra 2020 o 00:13

    Fotka AKG3 je relativne OK, minimalne v porovnani s tymi ostatnymi. Tym ostatnym moc nerozumiem, lebo to kresli naozaj zvlastne. Ten korektor 0,85x si pouzival aj predtym? Nepohlo sa v nom nieco? Kolimoval si ako?

    Sprav este fotky bez korektora. Jednu zaostrenu na stred, jednu na okraj a jednu rozostrenu s dlhsim casom aby bolo vydno rozostreny obraz jasnej hviezdy s pavukom.

  3. Lukas Nestak 4. septembra 2020 o 14:47

    Matej:
    Skúsim ako prvé 6D + korektor 0,85x – s dalekohladom som od vtedy nič nerobil, takže možno to niečo prezradí.
    Drahoš:
    Kolimoval som ho viacej krát a stále ukazuje že je skolimovaný. Korektor 0,85x používam od začiatku ako som začal fotiť. Pribudol iba AKG3 „za účelom natiahnutia ohniska pre menšie objekty“. Ako myslíš či sa pohlo, myslíš po kolimácii?
    Bez korektora mám trochu obavu či zabezpečím tuhosť medzi kamerou a výťahom, ale skúsim.

    Dúfam že chyba bude v zlej kolimácii + moc utiahnutý primár. Mne sa zdá že že stred je zaostrený a pravá a ľavá časť sú rozostrené ale opačným smerom + je to rozkolimované + moc utiahnutý primár. ale to je iba za predpokladu že sú primár a sekundár bezchybné.
    Taktiež sa mi zdá že chyba je na AKG aj 0,85x korektoroch totožná, len s tým rozdielom že je pri korektore 0,85x podstatne viditeľnejšia. Asi to bude tým že korektory čo skracujú ohnisko sú náchylnejšie na kvalitu a presnosť nastavenia optickej sústavy „aspoň pri ASA 0,73x sa to píše“.
    Povedal by som tot takto:
    – Rozdielne rozostrenie pravej a ľavej časti – nakrivo snímač.
    – Pretiahnuté hviezdy – zlá kolimácia.
    – Trojuholníkové hviezdy – moc utiahnutý primár, alebo kombinácia hore uvedených problémov.

    • Matej 4. septembra 2020 o 15:59

      Ako som písal už predtým pri prvej snímke, trojuholníkové hviezdy sú dosť určite z moc utiahnutého primáru. Tvoje ale majú aj chvostíky, trochu akoby kosáky. Mne to chvostíky robilo z dôvodu nekvalitne vybrúseného primáru na okrajoch, pomohlo keď som okraj zaclonil. Ale keďže si predtým chvostíky nemal, tak by nemali byť ani teraz. Jediné čo sa teda zmenilo je kamera. Čo by bol teda dosť prúser, lebo neviem kto to tu opravuje.

      Uvidíme čo spraví keď tam dáš naspäť Canon. Prípadne na neho zaves nejaké závažie, aby si naimitoval váhu 1600-ky. Ak budú snímky v poriadku, problém by mal byť v kamere.

      • Lukas Nestak 4. septembra 2020 o 16:21

        Niečo vešať na 6Dčko sa asi nebude dať „bajonet to určite neudrží bez naklonenia“, jedine na samotný výťah priviažem 1kg. Neviem či to 6Dčko s 6,6nm pixelmi ukáže, ale určite to skúsim.
        Kameru by som neskôr mohol testnúť aj na refráku.
        Ono to môže byť na krivý sekundár alebo primár a to nezmerám.
        Keď otáčam s laserom pri sebelepšej kolimácii, tak laser vždy ukazuje miernu odchylku. Veľmi minimálnu, ale vždy ju tam mám.
        Už dlhšie uvažujem o vyrobenom primáru na mieru „od AstroReflectu“ + 90mm sekundár od oriona, ale to je ďalších 1000e v prdely.

  4. Lukas Nestak 4. septembra 2020 o 21:18

    Tu sú dnešné testy:

    https://drive.google.com/drive/folders/1Lx7g6jaP-YST_bfLpW4cqG-CI066tCeF?usp=sharing

    Sú tam dve snímky rozostrenia dovnútra a von. 3 snímky na jasnú hviezdu smer východ „jedna je na stred a dve po krajoch snímky“.
    Všetky boli fotené Canon 6D + korektor 0,85x. Ďalekohľad bol skolimovaný ako pri fotkách z 1600ky „nič som s ním odvtedy nerobil“.
    Chyby sa mi zdajú byť totožné ako pri 1600ke, len je rozdiel 3,8 vs 6,6 v pixeloch. Zaujímavé ako je 6Dčko tolerantné k optike.
    Dá sa niečo vyčítať z tých rozostrených snímkov?
    Ako to cakom pak vidíte?

  5. Matej 5. septembra 2020 o 14:37

    Potom časť problému teoreticky môže byť spomínaný problém s nekvalitne vybrúseným zrkladom na okrajoch. Pre pochopenie, tu https://astrobook.sk/2016/09/29/uprava-primaru/

    Majú to aj výrazne drahšie zrkadlá, ako tie naše budgetové.

Napíšte autorovi: