Autor: | 16. septembra 2020|22 komentárov

Autor fotografie:

22 komentárov

  1. Peter Jurista 16. septembra 2020 o 18:20

    Matej to vyzerá dobre. Hlavne detaily. Čakal by som to pozadie kapánek vyhladenejšie ( myslím prirodzene vyhladené bez veľkých úprav na 80 kúskov ), ale predpokladám, že si ho nejak upravoval. Som zvedavý na OIII , a na konečný výsledok. Isto nesklameš 🙂

  2. Matej 16. septembra 2020 o 18:22

    Vedlajší produkt snahy o kolimáciu, a hlavne o nastavenie Plate Solvingu v SGP, ktorý blbol a nechcel po flipe nájsť objekt. Ďakujem Drahošovi za rady a trpezlivosť pri riešení tohoto problému. Samotná snímka je iba s ľahkými úpravami. Deconvolution a Stretch. Teraz pár bodov k práci s touto kamerou.

    1. Kolimácia – To je fakt že dosť prúser. Ďalekohľad som rozobral, vyčistil zrkadlá, dostatočne uchytil primár a skolimoval pomocou Farpoint Autocollimatora. Po flipe o 180° stupňov sa kolimácia citeľne zmenila. Snímka je v pixel scale 1:1, orezaná na 3000 x 2700 px. Okraje sú na tom dosť biedne. Ako aj písal Myslivec, toto si vyžaduje ozaj kvalitnú techniku. Autocollimator je parádna vecička, ale nekompromisne ukáže každú konštrukčnú chybu ďalekohľadu. U seba vidím slabinu vo výťahu. Pri samotnej kolimácii som ďalekohľad točil do všetkých možných polôh, a kolimácia držala. Ale váha kamery už bude asi dosť.

    2. Amp Glow. Toto je ozaj zvláštnosť. 5 minútové Lum expozície som príslušným masterdarkom perfektne skorigoval. Amp glow bol prakticky nedetekovateľný. Ale pri 10 min. expo v snímke ostane. Je to obzvlášť prúser pri OIII, kde je potreba silno stretchovať. Ak sa k tomu sníma na obe strany oblohy, ostane glow prakticky vo všetkých stranách. Skúšal som 20 darkov, 50, 100. Nejaký reziaduálny glow tam vždy je. Mám rozpracovaný Melotte 15, ale zabíja ma OIII, a to jej mám asi 15 hodín.

    Takže teraz celkom presne neviem čo s tým. Na kolimácii sa dá popracovať, toto je v zásade už celkom obstojný výsledok. Ale ten Amp glow, neviem no…

    Prikladám ešte surovú zloženinu tejto snímky, ak by niekto chcel pozrieť: http://leteckaposta.cz/504930356

    • Lukas Nestak 16. septembra 2020 o 21:44

      Mne sa zdá snímka ako veľmi nadpriemerná, s veľkým potenciálom „už to len dobre spracovať“.
      Mňa by viacej zaujímala snímka OIII ako Ha. Teraz ťahám dušu, ale predbežne „po 8 hodinách“ som skúsil spracovať OIII a veľa tam toho nie je 🙂 Celkovo pri OIII by tam toho malo byť okolo 15h takže dúfam že tan niečo bude. Heh no a pri tom predbežnom spracovaní som tam šlahol 150s dark na 300 light a ten Amp glow tam bol extrémny. Teraz ťahám príslušné darky tak dúfam že to bude ok „to 6Dčku bolo jedno aký dark, stačila mapa hot pixelov :)“.
      A ten Autocollimator si kde kúpil a za koľko?

      • Matej 16. septembra 2020 o 21:52

        Nech sa páči, tu máš O3-ku Melotta – http://leteckaposta.cz/343148574

        Kúpil som to z Británie, kým sa ešte dá 🙂 365astronomy, alebo tak nejak sa to volá. 2″ Laser + Autocollimator, ten stál nejakých 80 Libier.

        • Lukas Nestak 16. septembra 2020 o 22:24

          Nejde to z tej pošty stiahnuť.
          Ten laser je potreba?

          • Drahoš 17. septembra 2020 o 12:10

            Ten laser je podla mna zbytočný a stiahnuť mi to išlo iba cez IE.

          • Matej 17. septembra 2020 o 12:25

            Ja ešte doplníš k tomu čo Drahoš napísal. Pravda je že Autocollimatorom vieš nastaviť aj sekundár, ale musíš mať čisté zrkadlá, aby si videl aj tretí odraz centrálneho markeru. Keď som mal zrkadlá špinavé, ledva som videl 2 odrazy. Vtedy pomôže laser, je to proste komfortné. Ale samozrejme treba kvalitný, kalibrovaný laser.

    • kolec 17. septembra 2020 o 09:59

      Podľa mňa nejde o žiadny vedľajší produkt.
      1. Kolimácia:

      Skolimovať pomerne mäkký ďalekohľad je náročná ak nie nemožná úloha. Budeš sa musieť spokojiť s nejakým kompromisom. V tom je výzva eliminovať tietto vplyv na výslednú fotku

      2. Amp Glow. . Tvoje tvrdenie ohľadne 5 a 10 minutovej expozicie mi nejde do hlavy.

      Vysvetlenie: ked snimaš fotku tak je v nej Dark + Flat + samotné dáta. Podľa mňa je kvalita výsledného snímku iba otázkou presnosti nasnímania kalibračných snímok.
      Čo to znamená presnosť? Absolútne dodržanie rovnakého času a teplota pri darku. Nie iba si myslím! Dark snímaný za inej vonkajsej teploty može vykazovať iné hodnoty v okrajoch senzoru.
      Dovodom može kludne byt nerovnomerné chladenie, zle nanesaná pasta na pelriet , krivší povrch , zle navrhnutý výkon peltiera, atď. Pozor problemom može byť i parazitné osvetlenie senzora .

      Preto vyskušaj: Nafoť darka za absolutnej tmy a potom za svetla . Urob master dark a odcitaj ich v pixi . Nesmie vzniknuť rozdiel . Tento test parazitného osvetlenie by si mal urobiť každý,

      Ďalej: kalibračné snímky sa snaž urobiť v case a podmienkach podobných ako ked fotiš. Žiadne že dnes nafotím snímky a o týždeň urobím kalibračné snímky

      To by malo pomôcť na ten amp Glow

      • Matej 17. septembra 2020 o 15:24

        1. Chápem že sa s tým budem musieť naučiť žiť a vyťažiť z toho maximum.

        2. Niektoré série darkov som robil za tmy, idé za denného svetla. Skúsil som aj polovicu noci vyčleniť na darky. Kamera má elektronickú závierku, neni treba nič prekrývať. Skúsim navrhovaný postup s porovnaním. Ale ak bude pravda že bude treba robiť darky po každom fotení (čo je v lete nereálne), tak to bude práca na debila.

        3. Ešte k Flatom. Neviem či so všetko zabudol, ale zatiaľ sa mi nepodarilo spraviť dobré flaty. V lepšom prípade vyzerali ako kvetinový buket. Rozmýšľal som nad Flat boxom. Len v tom trochu tápem. Výber je veľký, teda okrem tej Aurori za 2000€, to je nereálne.

  3. Drahoš 16. septembra 2020 o 21:34

    Fotka je to veľmi dobrá. Určite by som ju nenazval vedľajším produktom snahy o kolimáciu a pod. Pozrel som si aj tú zložininu a je pravda, že tie rohy nie sú najlepšie, ale katastofa to nie je. Ak by sa ti to podarilo zrovnať bola by to paráda. Verím, že aj ten amp glow sa ti časom podarí vyriešiť.

  4. Pavol Kalisky 17. septembra 2020 o 15:09

    Ha je vinikajuca,OIII tam je len nejaka machula,Mam tomu rozumet ze si kupil dalsiu kameru lebo minule si pisal ze predosla ti odisla.
    Moja ASI1600 isla na opravu k vyrobcovi ,odislo chladenie

    • Matej 17. septembra 2020 o 15:17

      Zdravím p. Kaliský

      To je iba Ha, OIII tam nieje žiadna. Ani neviem či ju ešte tento rok dofotím, objekt je už za meridianom. Kamera je to nová. Čo som mal 8300-ku, tá odišla pred rokom, neopraviteľne.

  5. Peter Jurista 17. septembra 2020 o 17:35

    Auroru som si kupil cca. pred dvoma mesiacmi .priemer 315 a platil som tusim okolo 260euri. Kde si nabral 2000, co potrebujes priemer 750?

  6. Peter Jurista 17. septembra 2020 o 20:26

    Ano a hned si k nej objednaj vsetky tri folie, ja som to objednaval na dva krat a zbytocne platil dopravu. Su potrebne pre natiahnutie dlzky expozicie flatu pre rôzne filtre.
    Ak sa teda rozhodnes pre Auroru.
    Ci som spokojny ? Vraj je najvieruhodnejsia k spektru oblohy. Zatial som ju vyskusal pouzit iba na tej poslednej bicolor riase .

  7. novo 17. septembra 2020 o 22:34

    Matej ,Auroru ma každý dobrý astrofotograf:))) Teda okrem Drahoša. Jemu stačí nemenovaný výrobca ale ide mu to tiež výborne.
    Ja ju používam už 7 rokov, ale pri tej mojej „pohodlnej a nenáročnej F8“ stále nerozumiem vašim problémom s flatmi.

    Všetky ostatné problémy sme spolu prebrali telefonicky , takže mi už neostáva nič iné, len mu popriať výdrž a schopnosť sa aj napriek problémom pri tom všetkom z tohto fotenia baviť.
    Inak strechu „hvezdárničky“ máš teda teraz luxusnú:)!

    • kolec 18. septembra 2020 o 07:28

      Akých 7 rokov , veď Aurora vystrelila v Roku 2017 a to už je viac ako 100 rokov!

      Aké F8 ? Ty nemáš F1? 🙂

  8. Peter_Svajda 18. septembra 2020 o 11:56

    Matej pre mňa je to dokonalé. Ako ste poriešili ten flip ? Mne ho spraví v poriadku, v automatike otočí ďalekohlad, v poriadku vycentruje cez plate solve, ale vždy blbne PHD2, takže ma nepustí guiding. Nepomohlo mi ani nastavenie rekalibrácie, skúšal som opačný smer v decu, nič. Ono mi to PHD2 v podstate vždy zblbne po pause, naistotu to funguje iba po reštarte PHD2. Je niekde možnosť v SGP nastaviť, aby PHD2 pred flipom zavrel (miesto pausy) a spustil ho po ňom znova ako úplne na začiatku ?

    • Matej 18. septembra 2020 o 12:54

      Ahoj Peter

      Nakoniec pomohlo v EQMODE vypnúť encodery. Odvtedy sa na dva pokusy trafí do 10-20 px. Čo sa tvojho problému týka, obávam sa že sa nedá nastaviť aby SGP vypol PHD a potom ho znova zapol. Ale na tieto otázky je tu skôr Drahoš, ktorý SGP pozná do detailu. Možno by som skúsil najprv nainštalovať najnovšie verzie PHD, prípade SGP.

    • Drahoš 18. septembra 2020 o 12:58

      Peter, mailom ti pošlem moje nastavenie PHD a SGP.

Napíšte autorovi: