Posledná z edície zimných… Keď je už ten prvý letný deň.

Autor: | 21. júna 2017|3 komentáre

Autor fotografie:

3 komentáre

  1. kolec 23. júna 2017 o 07:39

    Dobry :

    Dovolim si par poznamok, k trom zimnym fotkam:

    1. Hviezdychyba farba. Traba zvazit dlzky expozicii, alebo sposob spracovania
    2. Kompozicia – jedina nmou akceptovatelna je v pripade rozety
    3. Snimky su nazelenale
    4. Chybaju detaily

    Doporucoval by som zohnat najaku montaz a skusit urobit pointovanu snimku, vzhladom na fakt , ze pri f 7,5 su expozicie 90s na tmave obllasti velmi poddimenzovane

    kolec

    • Drahoš 23. júna 2017 o 08:32

      Palo, máš pravdu ako skoro vždy, ale začiatky sú ťažké a človek bojuje s mnohými prekážkami. Vo vývoji astrofotografa sa nedá žiadna fáza preskočiť, dá sa iba skrátiť za pomoci iných. Preto sú tvoje komentáre také cenné. Na druhej strane bez pointácie, dlhších expozícií a lepších postupov spracovania tam viac detailov podľa mňa nebude. Takže ja by som mu teraz radil sústrediť sa na kompozíciu a odstránenie nazelenalosti. Na ostatné veci potrebuje viac času i keď farba hviezd podľa mňa zmizla pri spracovávaní, ale to mu musí niekto vysvetliť alebo ešte lepšie ukázať, kde robí chybu.

  2. myxall 23. júna 2017 o 11:18

    Dakujem Ti kolec za konstruktivnu kritiku a Tebe Drahoš za komentar, ktory by som ani ja lepsie nenapisal.
    S astrofoto zacinam, a kedze som len obycajny clovek co sa uci na vlastnych chybach, nahral som sem tieto snimky s cielom upozornit ma na chyby ktore robim (dakujem Petovi Juristovi, ktory mi dodal odvahu nahrat na Astrobook tie moje snimky 🙂 ).
    Samozrejme som si vedomy toho, ze bez pointacie sa nemozem ani na kilometre priblizit k DSO snimkam ktore su tu prezentovane, ale snazim sa vyzmykat co najviac z toho co mam k dispozicii. Pribudol mi do vybavy reduktor 0.85x tak dufam, ze sa to odzrkadli aj na snimkach, aspon v podobe rovneho pola.
    Co sa tyka spracovania, tak v tom som totalny amater. Google je moj pomocnik, ale to niekedy nestaci a preto, aj Vase rady mi pomozu niecomu sa priucit.

Napíšte autorovi: