Ako som sľúbil, skladám reparát z minulého nevydareného pokusu. Nie je to na 100% podľa mojich predstáv, ale už som s výsledkom spokojnejší. Veľká vďaka aj Robovi za jeho rady aj keď som sa nimi celkom neriadil a ako to už býva, našiel som si vlastnú cestu spracovania bez použitia PS.

Update 18.2.2018 – vymenil som obrázok, upravené pozadie a zvýraznená slabšia „obálka“ hmloviny

Autor: | 15. februára 2018|9 komentárov

Autor fotografie:

9 komentárov

  1. kolec 15. februára 2018 o 09:04

    Pre mna su najzaujimavejsie tie male a slabe hmlovinky po obvode , na ktorych ak by som to raz fotil tak by som zapracoval. Ale to chce velmi dobre vyrovnane pozadie a to uz treba robit i nocne flaty aby sa odratal gradient oblohy. Niekde tam by sme sa mali sustredit , ak chceme vylepsit kvalitu nasich fotiek
    Ale v sumare je to velmi tazky objekt vzhladom na jeho polohu nad obzorom.
    Mne osobne farebne viac vyhovuje bicolor . Ten by si mohol este urobit

    Palo

    • Drahoš 17. februára 2018 o 17:39

      Palo, bicolor určite bude. Aktuálne sa však zase budem musieť chvíľu venovať iným veciam (synovej prestavbe bytu), ale už nechcem dopustiť stav, ako sa mi to stalo už v minulosti, aby som vyšiel z cviku spracovania v pixi (teda z toho mála čo som mal). Dal som si záväzok, že nafotené dáta budem postupne spracovávať, aby som získal určitý stupeň rutiny a citu pri sracovávaní. Dnes som skúsil cvične vytlačiť Helix na fotopapier A3 a hneď som videl, kde by som to ešte mohol vylepšiť. Ten nápad na zlepšenie sa cez nočné flaty sa mi páči, i keď neviem či by som to s mojimi skúsenosťami vedel dostatočne využiť. Toto vidím ako zauímavú tému na najbližšie stretnutie.

  2. novo 16. februára 2018 o 11:45

    Drahoš ahoj
    Farebne si myslím že si určite spokojný s touto verziou a viac sa s tým už urobiť naozaj nedá ,pretože dáta tak nízkeho objektu v našich šírkach ti to ani nedovolia.
    Vravím to zámerne lebo som fotil toho Centaura A 14 stupňov nad obzorom ale na La Palme s výsledkom FWHM od 1.7 do 2.2.

  3. Drahoš 17. februára 2018 o 17:48

    Robo, za „môj“ Helix HST farebne vďačím tebe, ešte raz ďakujem.

  4. Peter Jurista 18. februára 2018 o 11:34

    Drahos posli mi tvoje poskladane data HA OIII ak mozem.skusil by som spravit Bicolor.Som zvedavy na tvoje data.skusil by som to spracovat a ak sa podari poslem ti co vytvorim.Peter

  5. Funtomas 18. februára 2018 o 12:04

    Nemohol by tu Robo zriadiť sekciu „Vyskúšajte spracovanie“? Bolo by to praktickejšie. Dráhoš by získal materiál na cvičenie, iní by možno získali informácie, ako zlepšiť spracovanie. Aj keď v tom druhom prípade si nie som istý. Minule tu dal Peter Pír k dispozícii dáta a reakcia nulová.
    Ale tie dáta by aspoň boli pod jednou sekciou a nie kade-tade po príspevkoch. O ochranu by som sa nebál. Súbory môžu byť zaheslované a heslo pošle autor v súkromnej správe ziadateľovi.

    • Drahoš 18. februára 2018 o 12:37

      Peťovi som dáta „poslal“, ale presne o tomto istom som už uvažoval aj ja. Zdielanie resp. zaslanie dát nie je problém (existuje ftp, dropbox, google drive), skôr by som tu uvítal vytvorenie samostatnej galérie pre tento typ príspevkov, napr. s návzvom „Spracovanie“ kde by sa mohli dávať takéto fotky a návody.

  6. novo 18. februára 2018 o 14:49

    Ok. Dobry napad.
    Dam prerobit sekciu „SUTAZ“ ktoru aj tak nepouzivame na – „SPRACOVANIE a NAVODY“

  7. Peter Pir 23. februára 2018 o 14:34

    Ahojte priatelia ak chcete možte sa pohrat [url]http://leteckaposta.cz/817552553[/url] a dajte vediet Peto.

Napíšte autorovi: