Autor: | 3. marca 2018|9 komentárov

Autor fotografie:

9 komentárov

  1. Drahoš 4. marca 2018 o 02:23

    Oveľa lepšie spracovanie, i keď v určitých oblastiach fotky je dosť výrazný gradient (na oiginálnej fotke v ľavo, u Pala v pravo), ktorý treba veľmi citlivo odstraňovať cez DBE alebo pixelmath, aby tam nevzniklo niečo čo tam nie je, prípadne nezaniklo niečo čo tam je. Podľa mňa ani Palovi sa to nepodarilo na spaviť na 100%, lebo bez nočných flatov sa to 100%-ne spraviť nedá (na čo sám nedávno upozornil). Zámerom však bolo ukázať, že tam toho je ovela viac, čo sa podarilo. Ja som zase týmto príspevkom chcel upozorniť na to, že zlým postupom (zle spravené DBE, zle spravené masky a pod.) dokážu do fotky dostať veci ktoré tam reálne nie sú, Píšem to preto, lebo sa mi to už stalo a musel som sa vrátiť na začiatok začať znova 🙁 Bez nočných flatov by som sa osobne pri podobných fotkách prikláňal k vyrovnaniu pozadia cez pixelmath a namodelovaný „nočný flat“ na zákade pokusného pozadia z DBE. Ak si dobre pamätám, niečo podobné ukazoval MMys na poslednom HAFe.

  2. kolec 4. marca 2018 o 10:42

    Drahoš, Martin

    1. Ja mam dost malo casu na spracovanie svojich fotiek, takze venovat vyznamny cas nejakej inej fotke chcem iba na zaklade nejakej pre na „vzrusujucej“, neznamej technickej, vyzvy.
    Vzhladom na fakt , ze kazda fotka potrebuje svoj specialny pristup. Na jednej strane co chce autor dosiahnut a na druhej technicke, casove a vedomostne limity.
    Tato fotka by sa dala somozrejme spracovat lepsie ako som ju spracoval ja , ale na to musel by som si na zaklade uz znalosti o jej kvalite postavit projekt , ktory by zrejme obsahoval i tie nocne flaty , i viac dat, i spracovanie , napr kazdeho kanala zvlast . odstranenia hviezd,atd
    Ale ,a to chcem zdoraznit , data tejto fotky su pre mna v podstate nepouzitelne a to hlavne zdovodu „ozubenych kolies“ namiesto hviezd. Tie su pre mna ci uz z estetickeho a i zo spracovatelskeho pohladu krajne nevhodne

    Preto doporucujem
    A.(ako i v minulom prispevku) bud zmenit objektiv , alebo ho upravit(vid Jurista).
    B. „Zhodit“ nemodifikovany fotoaparat (lepsie asi odlozit) a fotit minimalne s modifikovanym fotoaparatom. Vo fotke v podstate chyba jeden kanal farby(cerveny)

    Vykonat cestu na kanarske ostrovy stoji priblizne nech 1000 E(ak nie viac) a takto technicky nepripraveny je podla mna trosku drahy spas.

    2. Furt (teda stale) splietas nieco o nejakom gradiente
    Pri tejto fotke hovorit o odstraneni gradientu je nanajvys odvazne, vzhladom na technicke nedostatky (malo dat, nedostatocny pocet darkov , flatov a biasov, ponatahovane hviezdy,v podstate chybajuci cerveny kanal, utekajuce pole)

    A k tomu MMs modelovaniu. Viem odstarnit v podstate lubovolny gradient. To nie je problem. Problem je stanovit exaktne co tam presne ma byt a v akej intenzite a to uz pri prvom DBE v podstate nicime, to je pre mna vyzva.
    Ja som niekde ukazoval ako treba pristupovat ku gradientu, hranicu po ktoru sa da ist, bez nejakeho „vaznejsieho“ porusenia pomerov intenzit v snimke. MMs tou svojou upravou bol daleko cez ciaru. Ale v pripade potreby zachranit unikatne, neopakovatelne data …….

    3: Nechcel som svojim prispevkom sa nejaky sposobom dotknut , nebodaj urazit autora , lebo to co tu predstavil , je velmi dobra praca na to ake skusenosti v oblasti snimania a spracovania ma.
    Ak sa chce pohnut dalej tak sa moze (samozrejme ze nemusi) poucit z pripomienok mojej malickosti a kolegov .

    4. Samotne spracovanie postup – teda moj : Spracoval som L kanal (bezne postupy + ciastocne potlacenie hviezd) a ten som prelozil cez neupravovany obrazok Martina -cize farbne spracovanie je +- original
    To , ze som tu fotku otocil , to sa za tu drzost ospravedlnujem , ale ja som opticky viac zvyknuty na taketo zobrazenie. Este raz sorry (teda prepac -po slovensky)

    kolec

    • Drahoš 4. marca 2018 o 13:58

      Suhlasim so vsetkym co si napisal. V tejto sekcii kazdy dobrovolne ukaze len to co chce zdoraznit a nehodnotime tu alternativny vysledok niekoho spracovania ako celok, lebo na celkovy vysledok je treba enormne mnozstvo casu (aspon u mna to je vzdy aspon 1-2 tyzdne prace po veceroch a vikendoch), takze tu neocakavajme 100% spracovania nejakych dat po vsetkych strankach od nikoho. Dufam ze ma vsetci pochopite spravne co chcem povedat.

      K modelovaniu od MMys. Martin robil extrem, ledo nemal k dispozicii ziadne flaty a obrazok bola v postate sama hmlovina, takze DBE pouzit nemohol. V pripade tejto fotky hore treba odstranit pozadie oblohy bez nocnych flatov (predpokladame ze flaty a darky boli ok). DBE je ok ak vieme kde nic nie je a postup ukladania bodov co si nam ukazoval je tiez super (odvtedy to uz inak nerobim). Tu je to ale problematicke, lebo takmer vsade nieco je t.j. DBE to moze lahko znicit a treba dobre pozriet ake pozadie vygeneruje DBE a ci moze byt realne. Tu by pozadie malo byt topologicky linearne a kazde ine nici data. Ak nedokazeme cez DBE vytvorit +- topologicky linearne pozadie, treba ho skusit namodelovat. Martinovi to modelovanie trvalo cca den, takze jednoduche to nie je, ale pri vzacnych datach by som sa do toho pustil.

  3. Martin Cincura 4. marca 2018 o 11:57

    Je super vidiet o co viac sa da aj z tychto dat vytiahnut. Dakujem ze si tomu venoval svoj cas. Vidim ze priestoru na ucenie mam strasne vela, co je fajn…aspon mam na dlhu dobu o zabavu postarane :)) skus mi prosim este v rychlosti nacrtnut co mam rozumiet pod beznymi postupmi na L kanali, aby som vedel kde zacat googlit a casto sa spomina to prekladanie spracovaneho L kanalu. O co ide a ako sa to robi?

  4. Martin Cincura 4. marca 2018 o 12:21

    Doplnujuca otazka: robi niekto workshopy spracovania foto v Pixi pre zaciatocnikov?

  5. novo 4. marca 2018 o 13:15

    Martin, toto je vynikajúco spracovaný didaktický postup ako spracovať LRGB obrázok od Tomáša Marušku.
    Je tam všetko, nepotrebuješ žiadny wokšop, riaď sa návodom, veľa sa dozvieš. Je to síce robené pre CCD ale musíš improvizovať a to tak ako Kolec uvádza. Zo zloženého TIFF si urobíš najskôr L kanál a spracuješ podla návodu. Potom urobíš RGB a zlúčiš do LRGB. Príjemnú zábavu: http://www.astrophoto.sk/2016/02/ukazka-spracovania-ngc1333/

  6. novo 4. marca 2018 o 13:24

    V závere postupu si nezabudni všimnúť aj nahratý celý proces úkonov.
    Tomáš dobrá práca.

  7. Martin Cincura 4. marca 2018 o 13:37

    Dakujem pekne Robo. Idem studovat.

  8. novo 4. marca 2018 o 13:39

    A čo sa týka mňa , tak Kolec tie jemné veci si vytiahol úžasne ale ja nemám nervy to spracovávať, lebo som zvyknutý to robiť z poriadného objemu dát.
    Vyťahovať signál ktorý je slabší ako šum je blbosť. Myslieť si že urobiť fotku s ISO 8000 a minútovou expozíciou niečo vyrieši je taktiež blbosť. Ak chcete robiť slušné fotky a nie len tak pre zábavku, treba zmeniť prístup:)
    znížiť ISO , zabudni že máte 6D a nemusíte
    dobre ustaviť a pointovať montáž
    predĺžiť expozičný čas

Napíšte autorovi: