Nove spracovanie

Autor: | 1. novembra 2018|12 komentárov

Autor fotografie:

Astrofoto amatér

12 komentárov

  1. kolec 2. novembra 2018 o 10:01

    Obrazok dobry , iba mne sa pci viac verzia s modrym O

    • Patrik Formanek 2. novembra 2018 o 19:10

      Dakujem 🙂 Neviem, som to aj skusal, ale mne sa to nepaci. Tato zelena (farba ako ked sa okom pozrem cez OIII) sa mi viac paci. Ale je to vec vkusu.

  2. Parádna fotka, z Teba je jeden z naj dso astrofotografov ktorých poznám.

  3. Peter Jurista 2. novembra 2018 o 20:14

    Pekna fotka, fotil som to i ja davnejsie.I napriek tomu ze som zahradnik tiez mi ta zelena nelahodí.🤔 je to o vkuse…

  4. Funtomas 3. novembra 2018 o 09:20

    Ja si myslím, že je tá farba úplne správna. Či sa páči alebo nie je len vecou vkusu a osobných preferencií. Takto je prezentovaná na spektrálnej palete (https://www.highpointscientific.com/media/catalog/product/cache/1/image/745x/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/o/i/oiii_solar_spectrum_1_1.jpg).

    Autor by mohol spraviť mapovanie farieb ľubovoľne. Podobne ako v HST palete. Napríklad Ha spraviť tmavo modrú a Oiii červenú. Ak ale chce zachovať ako-tak realistické farebné podanie, tak toto je úplne správna farba.

  5. kolec 3. novembra 2018 o 15:03

    Tomas,

    ta farba samozrejme spravna je ,ale samozrejme spravna nie je. Ak by si pokracoval vo svojej uvahe a ukazovani obrazkov spektralnej ciary tak ba si isto dospel k nazoru (co je teda fakt ) ze
    HST paleta je blbost a farby v nej su iba „vymyslene“ respektive filter Ha, OIII, SII iba reprezentuju nejake farby . V tomto pripade farbu modru , cervenu a zelenu .

    Ak by som postupoval podla tvojej logiky tak OIII je modrozelena, Ha je cervena a SII je tmavocervena. A s takymto pristupom by si nezlozil ziadny obrazok taky aby si rozoznal siru a vodik
    Preto sa ludia dohodli a Ha je cervene, OIII je modra a SII je zelena.

    Opakujem „ludia sa dohodli“ Samozrejme dohoda nie je zavazna , ale predpokladam, ze p Formanek to skladal ako HAOIIIOIII. Vzhladom na fakt ze vsetci skladame v RGB palete tak predpokladam ze OIII povazoval za modru a Ha za cervenu. Ale ked mu vo vysledku vyjde farba ina tak je to iba vecou vkusu a nie vecou svetelneho spektra , lebo to s vysledkom fakt nic nema spolocne

    Skusme sa chvilu pozriet na obrazok tvojou logikou. Vidim farby

    – zelenu – kyslik
    – cervenu – vodik
    – bielu – to neviem lebo namiesanim zelenej a cervenej nemoze vzniknut biela – skus aky je to plyn na spektralnej ciare
    – biele hviezdy – skus aky plyn . Ze su prepalene? ale ved spektralna ciara ta nepusti
    – zelene hviezdy – tak to mam opat problem

    Palo

    P.S. Tento nazor nema nic spolocne s kvalitou a autorskym pristupom p. Formanka, chcel som iba poukazat na to ze farby NB filtrov su vecou vkusu

  6. Patrik Formanek 3. novembra 2018 o 17:51

    Hmmm vaše problémy by som chcel mať 😀 Samozrejme u fotky ktorá je fotená len cez dva filtre sa vôbec nedá hovoriť o reálnych farbách. Fotku som robil ako klasický bicolor, čo je samozrejme HaOIIIOIII. Keďže OIII filter neprepúšťa ani zelenú, ale ani modrú farbu, ale ich prienik- azúrovú. Z toho je jasne, že sa OIII filter dá použiť do modrého tak aj do zeleného kanálu súčasne. Modrú farbu by som jedine dosiahol s mixom R: Ha, G: OIII, B: OIII+Ha. V miestach kde jas Ha a OIII ako zelený kanál a OIII ako modrý kanál majú rovnakú intenzitu vytvoria bielu farbu hmloviny, hviezd. Preto ak by som použil tretí filter, tak biela farba by bola aspoň v hmlovine odstránená. Alebo do zeleného/ modrého kanálu by som trošku primiešal Ha a už by sa rozvážil balans farieb a ich súčet by nebola biela. Ale našťastie som amatér- fotograf a je to len môj koníček, ktorý ide síce len do mínusu ( aspoň finančne). No napriek tomu to robím rád a nemusím tieto veci siliť podľa tabuliek. A naviac, keď tam dám namiesto tej spomínanej azúrovej farby čisto modrú farbu, tak nebudem s tou fotkou spokojný (síce bude vyhovovať zaužívanému „štandardu“)No potom mi nič iné neostáva, len pýtať sa sám seba: aký ma zmysel do fotenia investovať čas a peniaze, keď mi výsledok môjho snaženia nikdy neprinesie ani len trošku radosti. Ale samozrejme konštruktívna kritika je vždy super radca ako sa posúvať vpred a dobrým smerom.

  7. kolec 3. novembra 2018 o 22:47

    Pan Formanek, ja Vas samozrejme nechcem oberat (a nikoho) oradosť s fotenie . To by som si nedovolil a v tomto duchu i pisem vsetky prispevky.

    Ale predsa mi neda a este otazka.

    Ak je tada cast hmloviny ma farbu zelenu (OIII filter ) , ako je mozne , ze mate i zelene hviezdy?

    Cize , na hmlovine je farba spravna a na hviezdach nespravna? Na hviezdach filter OIII nefunguje?

    Ale to iba na margo.

    Kolec

  8. Patrik Formanek 4. novembra 2018 o 01:26

    Vsak jasne to chapem, hadam sme astrofotografovia a nie politici 😀 Tak azurove hallo okolo hviezd je uz moja fuserina. Vdaka tomu, ze moja kamera ma v oblasti OIII QE 75% a v Halfa len 65% ma za nasledok to ze pri rovnakom expozicnom case bude mat jasna hviezda v OIII vacssi priemer ako v Ha. Coz pri spojeni bez patricnej masky spravi samozrejme to hallo. Otazka teda znie: da sa to odstranit, ano da. Ale mat vsetky hviezdy len biele hmm…. pre mna nie. Kazda amaterska astro fotka ma pridanu hodnotu od svojho autora, inak by to bolo vsetko rovnake ako Kaliber. A to uz by sme mohli aj maliarom diktovat aby malovali svoje diela podla nejakeho kalibru ako cez kopirak.

  9. kolec 4. novembra 2018 o 09:44

    Mam pocit , ze v tom nememe uplne jasno. Bolo by dobre nejaku diskusiu na miniHaff

    kolec

  10. Matej 4. novembra 2018 o 10:01

    Ja osobne som proti diskusii o farbách, teda pokiaľ chceme na miniHafe poriešiť aj niečo iné.

    K snímke: Kyslík sa mi páči, mám rád tyrkysovú. Avšak by som ju skúsil upraviť vo hviezdach. Pokiaľ nieje k dispozícii RGB pre hviezdy, tak by som ich počas spracovania odstránil, a vložil radšej biele 🙂

  11. Drahoš 6. novembra 2018 o 08:53

    Fotka sa mi páči, aj keď patrím k „modrému vierovyznaniu“, v tomto som veľmi tolerantný „veriaci“ :). Tyrkysové hviezdy nie sú pekné, tu súhlasím s Matejom a tiež jeho prvou vetou.

Napíšte autorovi: