Tak tu je moja prvá pointovaná fotografia… Myslel som, že ešte dofotím nejaké data, ale počasie mi to neumožnilo. Neviem či som si vybral ideálny objekt pre moje ohnisko, ale keďže M1 ešte nemám v mojej zbierke, tak som jej dal som prednosť pred hmlovinami v Orione.

Autor: | 10. marca 2019|8 komentárov

Autor fotografie:

8 komentárov

  1. Matej 10. marca 2019 o 23:30

    Ono to vzhľadom na ohniskovú vzdialenosť, a na ne-veľkosť objektu zrejme nieje najlepší objekt, ale niekde začať treba 🙂 Každopádne, z vlastnej skúsenosti viem, že z väčšieho mesta to ľahké mať nebudeš. Na druhej strane, je to celkom prenosná výbava, takže v aspoň v tomto smere máš dvere otvorené. Držím palce v ďalších pokusoch a napredovaní.

  2. Peter Jurista 11. marca 2019 o 10:32

    ahoj,
    Ako píše Matej M1 chce kapánek dlhšie ohnisko ,ale je fajn, keď sa pozriem na tvoje hviezdy že si tu pointaciu zvládol na jednotku.Pointacia je beh na dlhú trať a okrem iného ti udáva kvalitu prekreslenia detailov. Čím menej ti bude pointacia zasahovať do fotenia tým lepšie, preto sa naháňame za lepšou technikou 🙂 ( viď Kolec=DDM85)
    Moje prvé snímky boli omnoho horšie to nevravím o tom že som M1 nepoznal, poznal som akurát M9( v mojom fachu podpník jabloňe 🙂 )
    Takže super, drž sa.
    Peter

  3. kolec 11. marca 2019 o 11:22

    Chalani ti uz napisali svoj nazor. Ja sa s nim stotoznujem.

    Na danu sustavu by som si vedel predstavit ine objekty, i ked teraz je to na dobre objekty biedne

    kolec

  4. novo 11. marca 2019 o 16:37

    Jéééé, takto sme aj my začínali. Že Canon 450 D mod. Ani nevieš akú radosť si mi spravil. Vrátil som sa späť v čase presne o 10 rokov, kedy som sa neskutočne tešil
    z každého cvaknutia a bol som úplne očarený, že čo všetko moje oko nie je schopné vidieť a ja to mám teraz zrazu v Canone.
    Užívaj si tú čistú radosť, lebo neskôr sa s teba stane zajatec v súboji s dokonalosťou.:)
    Viac ako výber objektu by som pomaly začal uvažovať, že čo s tou oblohou v žiline. Ale ako píše Matej. Presun alebo ASI a úzkopásmové filtre.
    Ale ešte máš dosť času a tak sa zatial bav.

  5. Drahoš 11. marca 2019 o 17:12

    Cením si skutočnosť, že je to dobre pointovaná fotografia a tiež farebnosť samotnej fotografie. Všetko ostatné tu už zaznelo 🙂

  6. myxall 11. marca 2019 o 23:31

    Ďakujem páni za Vaše komentáre, potešili 🙂 Musím povedať, že tá pointácia ma teda vytrapila poriadne a určite mi dá ešte zabrať… Už som mal nutkanie seknúť s fotením DSO a preorientovať sa na Slnečnú sústavu (tam pointáciu netreba). Dám tomu ešte sancu 🙂 Vrátim sa opäť k rozsiahlejším objektom, ktoré sú vhodné pre moje ohnisko. Zrkadlovku ešte nejaký čas potrápim, ale potom by som určite chcel prejsť na nejakú mono kameru, uvidím čo čas prinesie.

  7. Drahoš 12. marca 2019 o 10:23

    Pointácia je „smrť“, ak nie je stabilné stanovisko a treba všetko rozkladať/skladať. Pri malej zostave, kde sa montáž aj s ďalekohladom vynesie naraz a uloží na značky, je to ešte ide, ale pri ťažšej/väčšej zostave to človeka rýchlo prestane baviť. Myslím, že pri ED80 a HEQ5 to ešte ide v pohode. Pointácia výrazne to zlepšuje výsledok t.j. určite tomu treba dať šancu. Sám som si zažil to vynášanie a skladanie. Najlepšie sa mim osvedčila „kufríková metóda“ a USB hub na dalekohlade, kedy som mal v kufríku pozapájané takmer všetko čo sa dalo (predlžovačku, napajaci zdroj z PC, NB, …) a len som to spojil dvomi-tromi kablami na dalekohlad a jedným na 220V.

    • myxall 12. marca 2019 o 13:54

      Robim to velmi podobne, umiestnim nohy montaze na znacky na balkone, posadim dalekohlad na ktorom je pripevneny pointer s naskrutkovanou kamerou (aby som nemusel furt kalibrovat) pozapajam a zabava sa moze zacat 🙂 Problem pri pointacii mi robil hlavne notebook a neskor som zistil ze aj kabel. Kabel som uz vymenil a notebook je uz na ceste. Mozno dalsie problemy sa objavia pri rozbehavani astro hraciek na Windows 10 (hlavne sa obavam EQDiru).

Napíšte autorovi: