Pustil som sa do výroby vlastného FlatPanelu, ako alternatívy ku SkyFlatom. S výsledkom som spokojný z nasledujúcich dôvodov: 1. Flaty z FlatPanela velmi dobre korigujú SkyFlaty (vid. ďalšie foto), t.j. sú kvalitou rovnaké ako SkyFlaty resp. porovnatelné 2. Dajú sa robiť kedykoľvek, stačí zaparkovať ďalekohľad, otočiť kupolu na azimut 180, zapnúť FlatPanel a fotiť flaty 🙂

Autor: | 8. mája 2019|7 komentárov

Autor fotografie:

7 komentárov

  1. Drahoš 8. mája 2019 o 23:25

    Ešte zostáva všetko zautomatizovať t.j. aby sa flaty dali kedykoľvek fotiť aj na diaľku resp. automatizovane.
    Použil som http://www.v-tac-shop.sk/v-tac-pro-led-panel-600×600-45w-denna-biela-samsung-zaruka-5-rokov-tyr so stmievanim (iný zdroj + stmievač). Pôvodne som myslel, že použijem dva panely a z druhého použijem len „tienidlo“, ale nakoniec je to tak rovnomerné svetlo, že to nebolo potrebné. Led panel je umiestneny 80 cm pred ďalekohľadom. Aj po úplnom zotmení led panela, sú časy pre flaty na mojej zostave pri L len 0.03s, RGB od 0.08-0.11s a úzkopásma od 1.3 do 2.6s. Ešte plánujem skúsiť použiť iný zdroj na napájanie panela aby sa prípadne dali použiť expozičné časy od 0.2s vyššie, ak má niekto kameru s mechanickou uzávierkou.

    • Drahoš 10. mája 2019 o 16:22

      Update: Dnes som dokončil vzdialené ovládanie flat panela t.j. jeho zapnutie/vypnutie na diaľku cez webrozhranie resp. cez skript (chcem využiť pre SGP automatizáciu). Keďže je to v hornej časti kupole, ktora sa môže krútiť do nekonačna, použil som na zapinanie panela 4 Relay modul so 4 relé a minipočítač Raspberry Pi. Keďže Raspberry Pi ma vstavane WiFi pripojenie a beži na linuxe, našiel som na nete komplet navod a za den to poskladal a upravil pre moje potreby.

  2. novo 9. mája 2019 o 22:37

    Drahoš, máš to všetko tak krásné, úhladné precízné a čisté, že najbližší miny HAF navrhujem uskutočniť u teba doma 🙂

  3. Drahoš 10. mája 2019 o 09:21

    Nedaj sa zmiasť fotkami, na tých nie je vidieť všetko 🙂 ale snažím sa udržovať poriadok, v tom máš pravdu. Všetci ste kedykoľvek vítaní ak budete mat cestu okolo. Stačí zavolaať alebo napísať, aby som bol doma. Začiatkom leta chcem prerobiť a zariadit izbu hned pod kupolou a potom si u mna mozeme spravit aj minihaf (resp. minisaf) a kto bude mat domov daleko, moze aj prespať.

  4. novo 10. mája 2019 o 10:19

    Kludne začni prerábať tú izbu, v septembri bude u teba miny SAF:)

  5. Funtomas 10. mája 2019 o 11:49

    Drahoš. V tom zozname (linka, ktorú si uviedol) je aj panel, s rovnakými vlastnosťami ale s menším výkonom. Len je teda drahší o pár eur. Ty si sa rozhodoval podľa ceny, alebo si chcel max. svetelný výkon? Keďže nemám pevné pozorovacie miesto, tak na fotenie sky flatov môžem rovno zabudnúť. Toto by asi bola dobrá cesta, lenže mám zase pomalú kameru, ktorej optimálna minimálna expozícia je tak cca 0,5-1s. Na to by som potreboval menší svetelný výkon. Ako ďaleko je to od tubusu? Ako je to napájané?

    • Drahoš 10. mája 2019 o 15:01

      Ani podla ceny, ani podla vykonu. Ja som isiel po PRO paneli a ostatne som si nevsimal. Dufal som a predpokladal, ze bude mat rovnomernejsie osvetlenie ako tie ostatne, ale mozno je to somarina a zly predpoklad. Ked som do toho isiel daval som tomu sancu na uspech cca 50 na 50 t.j. som sa nejako extra nezamyslal nad vykonom panelu, lebo som ho chcel aj tak zotmiet, to som vsak netusil, ze spodna hranica svietivosti bude tak velka. Nuz co, nie som elektronik ale IT-ckar 🙂 Od tubusu je to 80cm a pouzil som tento zdroj a stmievac:
      http://www.v-tac-shop.sk/led-panely/napajacie-zdroje-pre-led-panely/-xjr
      https://www.123led.sk/triakovy-stmievac-dimled/
      Povodny plan bol, ak by to nebolo dost tmave resp. dost rovnomerne, nejako zatienit svietaci panel (matne plexi, nejaku mriezku, latku a pod.), kupit este jeden panel, ten rozobrat a tienidlo z neho pouzit v predu cca 20-30cm pred zatienenym panelom. Na somotnom paneli je napisane napajanie DC 30-42V, 50/60Hz (??? nemusim rozumiet vsetkemu). V kazdom pripade na DC 24V sa ani len trochu nerozsvietil. Ten stmievatelny zdroj dava jednosmerne napatie cez 42V t.j. asi tam je nejaky PWM regulator v zdroji (neviem). Podla vyobrazenia na krabici je svetelny tok (pri plnom vykone) nasledovny: 1m ~ 938lux, 2m – 234lux, 3m – 104lux, 4m – 58lux.

Napíšte autorovi: