Zdravím všetkých vospolok, moja prvá fotka s ktorou som spokojný tak na 60 percent. V podstate sa stále iba zoznamujem s technikou a SW. Bol by som rád, ak by ste sa kriticky vyjadrili. V Pixi som to spracoval „pravdepodobne aj s touto postupnosťou“ takto „10min“: DynamicCrop + 1xADE division + HT+ ColorCalibration + 1xABE subtraction + ColorSaturation + Deconvolution + ColorCalibration Vo Fast Stone Image viewer „2min“: Adjust Curves + Resize Lukáš

Autor: | 2. júna 2019|13 komentárov

Autor fotografie:

13 komentárov

  1. Matej 2. júna 2019 o 22:03

    Ahoj Lukáš

    Prečo také krátke expozície? Kvôli absentujúcej pointácii? Je vidno že dáta si už ťahal zo šumu. Je to síce f/3,4 ale nejaké 2-3 minútky na expozíciu by podľa mňa prospeli. K spracovaniu sa nebudem vyjadrovať, nakoľko farebný snímok z DSLR som už roky nespracovával.

    PS: Závidím ti pavúka od Myslivca. Hviezdy síce robí trochu neforemné, ale tie kríže sú krásne. Tiež som si chcel dať vyrobiť, ale ozval som sa neskoro 🙁

  2. Lukas Nestak 3. júna 2019 o 01:00

    Ahoj, jj krátke, ešte sa len učím pointovať. Rád by som to natiahol na 2-3min, pri UHCčku možno aj na 5-6. Trochu sa obávam prepalu, predsa som v meste.
    MMys písal že tento rok ešte bude robiť pavúkov. Inak ak by si si ho nakreslil v nejakom CADe, tak ti ho v Seredi v Alfune vyrežú, Sú to veľký predajcovia rôznych AL profilov. Pobehal som sklad a majú všetky rozmery AL profilov.
    L.

  3. novo 3. júna 2019 o 03:22

    Lukáš
    Vzhladom k tomu, že asi nemá význam nič hovoriť po tom čo všetko čítam na AF o nepointovaní ,skúsim povedať nasledovné.
    Odhliadnúc od všetkých tých blbostí ktoré šíria nepoitovači , medzi ktorých patríš zatial aj ty, ale iba vďaka tomu , že ti to zatial nejde a nieže by si to tak chcel. Verím, že tvojou ambíciou je urobiť dobrú fotku a na to budeš potrebovať vedieť zopár vecí.Tvoja fotka je hodná iba takého komentáru, kolko úsilia a námahy si do nej vložil.
    -žiaden soft nevyrieši absenciu nedostatku svetla.Opakom je citlivá kamera.
    -môžeš ak chceš nepointovať, ale na to si kúp potrebnú kameru,nie DSLR
    -ak sa predsa len rozhodneš svojmu canonu dopriať viacej svetla, dá sa to ,ale iba jediným spôsobom, predĺžením expozície. Prestaňte teda riešiť blbosti o tom že si v meste Sereď a že sa ti zvýši intenzita pozadia, pomer signálu a šumu a podobné kraviny.. Veď predsa ak chceš spraviť peknú fotku je jasné že bohužial to asi nepôjde z balkóna , ale pekne si zájdeš niekam za tmou. V tom je ten hlavný rozdiel. Neočakávaš dúfam, že v meste urobíš nejakú dobrú fotku? Ak nie, tak budeš musieť urobiť potrebné opatrenia.My sme tiež začínali spolu s Kolecom a Pepem s Canonom. Nestačilo nám to a tak sme niečo zmenili. Je to len na tebe, že čo chceš dosiahnúť, žiadne výhovorky tu neplatia. Na to že začínaš sú to asi dobré „kapky“odo mňa , ale ver mi, že sa velmi rýchlo zorientuješ, že čo vlastne od astrofotografie chceš. Či diskutovať na fórach o tom ako je to všetko zložité, alebo robiť dobré fotky.
    Prajem ti aspoň tolko kuráže a odhodlania ako sme mali my, keď sme tiež začínali a teším sa na tvoj pokrok.

    • Lukas Nestak 3. júna 2019 o 09:51

      Očakával som, že mi tu niekto niečo podobné napíše. O nepointovaní nemá zmysel písať. Samozrejme že chcem pointovať. Na AF to aj zdôražňujem, ale ako si písal zatiaľ, nemám inú možnosť keď som to ešte nerozchodil. Včera som zase sedel pod ďalekohľadom do pol štvrtej rána, pri čom som minimálne 3h skúšal rozbehať pointovanie, ale opäť to nefungovalo. To mám za to, že som chcel ušetriť na kamere a kúpil som klon ASI 120MM, kde poriadne nefunguje ST4. Cez ASCOM sa mi to nedarí rozbehať. Ešte pár krát to skúsim, a keď nič tak budem musieť kúpiť nejakú kameru kde ST4 bude fungovať. Konkrétne mám teraz kameru Datyson 7M.
      V budúcnosti sa určite nevyhnem mono kamere, trochu pošetrím + predám QHY10 a bude na bazarovú.
      Ako píšeš bude treba chodiť za tmavou oblohou. Preto si aj dávam pol roka do hromadi takú zostavu, ktorá sa dá ako tak prenášať.

      • Matej 3. júna 2019 o 10:13

        Robo to povedal po lopate, ako je to jemu vlastné 🙂 Každopádne, ak ťa aj niekto zdrbká, je to vždy len v dobrom.

        Ak by som ti mohol poradiť, a potvrdí ti to napr. aj Robo, s pointačnou kamerou nevymýšľaj, a nešetri (žiaľ). Ja som mal Orion kamerku, potom QHY. S oboma som mal problémy, nefungovali spoľahlivo, citlivosť mizerná. Potom som kúpil Lodestar X2, cena je vyše 500€, ale je hodná každého centu. Zapojil som a ide, a v citlivosti čipu sa jej žiadna iná nevyrovná. Samozrejme s nastavením softwaru ešte trochu budeš bojovať, ale nakoniec to zmákneš.

      • Drahoš 4. júna 2019 o 07:49

        S ASI120MM som fungoval takmer 2 roky. Lodestar to nie je, ale rozbehat sa to da, minimalne ST4 na nej urcite funguje. Na Win10 maju problem, ze z casu na cas preskakuje obraz (na WinXP mi to nerobilo) co kazi pointaciu a preto som isiel do Lodestar. Chod cez ASCOM, lebo pri ST4 moze byt chyba aj v kabli, konektoroch alebo aj montazi. Asi najlepsie by bolo keby ti niekto prisiel pomoct to rozbehat, lebo sa evidentne tocis v kruhu ak si to za viac noci nerozbehal.

        • Lukas Nestak 4. júna 2019 o 09:05

          Blbé je že nemám originálnu ASI 120MM, ale klon DATYSON 7M a te má problémy s ST4 portom. Všetko ovládam cez starý NB Lenovo T430 + Win7. Na AF ešte niečo poradili tak to večer skúsim. Včera sa nedalo lebo celú noc boli prehánky. Dúfam že dnes jasno a dám vedieť ako som na tom.

  4. Drahoš 3. júna 2019 o 08:17

    Že treba niečo zmeniť pri zbierani dat, to ti tu už chalani napisali. Celkový čas cca 3h 20min je málo (veľmi málo) na fotku z mesta. Pokiaľ nemáš ambíciu spraviť fotku meciaca, tak sa dá pre radosť fotiť aj z mesta. Skusim sa ešte vyjadriť k tomu spracovaniu. Mne trvá spracovanie vždy niekoľko dní, v priemere 20 a viac hodín, preto toho mám spravovaného tak málo :). Takže tvoja fotka je asi taká, koľko času si jej venoval pri spracovaní. Mne 10-15 minút trvá len vyrobenie jednej masky pre nejakú operáciu, takže neviem ako si stihol tú dekonvolúciu alebo color saturation (resp. viem ale bolo to spravené zle). Napriek tomu si mysím, že to má potenciál. Chýbajú mi tam mnohé kroky ako napr. desaturácia pozadia, osobne by som aj zmenšil hviezdy, oddelil farbu od L-ka a spracovával ich samostatne atď.

    • Lukas Nestak 3. júna 2019 o 10:07

      Mám nejakú predstavu čo od mestskej oblohy očakávať „hlavne pri farebnej kemere“. Ale na začiatok je to fajn všetko testovať doma v záhrade. Samozrejme aj mne trvalo spracovanie „testovanie funkcii“ okolo 10h. Ale vo finále, keď som videl čo mi fungovalo, tak som to zmákol za pár minút.
      Zmenšiť ich celý čas chcem, ale jediné čo ich trochu zmenšilo bolo dekonvolúcia „ale tá pri tom zmršila pozadie“. Jednoducho sú to prvé pokusy v Pixi. Navyše čo som čítal a pozeral na YT, tak rozdielne sa spracovávajú hviezdy, hmloviny alebo galaxie. Určite potrebujem čas aby som to všetko rozumne pochopil a nemal z toho jeden veľký guláš.

  5. novo 3. júna 2019 o 13:26

    Lukaš hlavne to nevzdávaj a viem bude to znieť divne, ale teš sa aj z neúspechov. Odmeu ti neskôr bude fotka s ktorou budeš naozaj spokojný. Myslim takú „naozajstnú“. A hlavne, nemáš sa kam ponáhlať, času máš dosť.
    Matej: inak tomu lodestaru mi včera odišiel binig 2×2, žiadna tragedia ide sa ďalej, skapal notebook, nevadí pre istotu si beriem so sebou vzdy dva, prišiel vietor Calima zo Sahary, takže obloha je tu ako v Bernolákove alebo v Pekingu a horúci vzduch spôsobuje že Fwhm ktoré doma inak nad 2.5 vyhadzujem do koša je tu na ostrove 4 😭😭😭. Zabudol som ešte na niečo?
    Jasné. Že nič sa vlastne nedeje ked nejde o život. 👍😊

    • Matej 3. júna 2019 o 17:44

      Jáj, ty si na La Palme? Som premýšlal že odkedy sú kopanice ostrov 😀 Ty máš na tie výlety veľkú smolu, prvý krát najhoršie počasie za celé dekády, a teraz kliatba múmie. Tak ale pevne verím že niečo donesieš.

  6. kolec 3. júna 2019 o 22:38

    Lukaš, fotka nie je uplne dobre spracovana.

    Pises“ DynamicCrop + 1xADE division + HT+ ColorCalibration + 1xABE subtraction + ColorSaturation + Deconvolution + ColorCalibration“

    Dekonvolucia je skoro na konci (a to ju na tvojom obrazku vidiet kruzky okolo hviezd)
    Kolko krat robis color calibration? Podla mna musi stacit 1x

    K tomu odstupu signalu od sumu. Zial ked si v meste a obloha je preziarená, tak ti velmi nepomoze predlzovat expoziciu, vzhladom na vysoke riziko prepalenia .
    Treba namerat surovu fotku v Maxim Dl a odhadnut kolko by este expozicia isla natiahnut

    Kratke expozicie nie su zle, ale na to musi byt kamera a tiez primeraná dlzka „kratkej“ expozicie. Ten tvoj canon navyse nie je chladený a tiž sum nie je maly. Takze s takym senzorom
    robit kratke expoziocie nie je uplne nakjlepsie riesenie.

    Skus zavesit niekde surovu fotku (zlozeninu) pozriem sa na to ci by sa to dalo nejako spracovat

Napíšte autorovi: