Zase mizerné podmienky, vlhko, zapadajúci Mesiac. Pre ED80/480 malý objekt, ale som bol zvedavý ako vyjdú tmavé hmloviny. No nič moc na svetlej oblohe. Teším sa na tmavšiu oblohu (august).

Autor: | 8. júna 2019|8 komentárov

Autor fotografie:

8 komentárov

  1. Drahoš 10. júna 2019 o 08:54

    Na pokusný snímok, či sa ukážu tmavé hmloviny, je to celkom dobré. Teším sa s tebou na august 🙂 Kedy začneš používať SGP s Plate Solve aspoň na nájdenie objektu. Pomohlo by ti to robiť fotky z viacerých nocí, čo by ťa výrazne posunulo vpred. Pomerne často využívam SGP aj v manuálnom režime, nemusí sa cez to robiť všetko len automatizovane.

  2. kolec 10. júna 2019 o 12:35

    Dobry namet, celkom dobry vysledok. Bolo by nacim skusit odstranit hviezdy

  3. francek 10. júna 2019 o 13:52

    Dobrý námet na zimné vylepšovanie. Zatiaľ nikdy sa mi to poriadne nepodarilo, hoci som použil množstvo odškálovaných masiek hviezd. Vždy to domršilo pozadie, hoci na prvý pohľad to vyzeralo dobre. Skúsil som i Straton, no bola to hotová katastrofa. Na fórach som aspoň účinný návod nenašiel, len potlačenie hviezd, ktoré som aplikoval i na túto snímku, ináč to bolo celé stratené vo hviezdach.

  4. kolec 10. júna 2019 o 16:25

    Odstranenie hviez pre takyto obrazok je dost alchymia. Keby som to nevidel na vlastne oci – Tomas Maruska je svedok, tak tomu neverim. Je to pracne , ale ide to.

    Snad na nejakom stretnuti, alebo Haffe to mozem predviest, ale tu uz ide o dost narocny postup, teda i casovo narocny

    kolec

    • Matej 10. júna 2019 o 17:49

      Ja som za to, na nejakom mini-hafe sa tejto téme povenovať. Prípadne aj pripraviť nejaký príklad, aby sme si mohli spätne prechádzať jednotlivé body. Bo ja už nejak veľmi nestíham sledovať, a dokonca si aj pamätať 🙂

  5. francek 10. júna 2019 o 19:06

    To by bolo fajn.

  6. kolec 12. júna 2019 o 08:51

    Vzhľadom na pomernu komplikovanosť i časovu náročnosť pre mna v tomto momente dosť veľký problém si reálne predstaviť kolko ludí a v akom časomom rozmedzi by som dokazal reálne zvladnuť , Veď to by miniHAF bol iba o odstraňovaní hviezd . A čo ostatné témy? Možno by stálo za úvahu podebatovať čo by sme chceli rozoberať a kdo by este chcel a mal prispiet niecim do diskusie. Palo

    • Drahoš 13. júna 2019 o 18:27

      Tiež som za, aby sme sa dohodli na tom čo koho zaujíma. V podstate ma zaujíma všetko (asi ako každého), ale napr. odstraňovanie hviezd asi aktuálne používať nebudem a o rok-dva možno bude nový postup ešte lepší, alebo to nejako zautomatizujú takže za mňa teoreticky ano ale prakticky nie. Všetko záleží od toho kto príde. Napr. mňa zaujíma, ako kto robí preprocesing, ako robí flaty, ako určuje expozičnú dobu (každý to akosi považuje za samozrejmosť, ale podľa mňa to až také samozrejmé nie je), ako si organizuje dáta/flaty/biasy/darky ak ich má z viacerých mesiacov a rokov. Ako robit mozaiky (aj ked o tomto sme niečo už počuli), idálne v PIXI. Niektoré témy sú diskusné (napr. o tom organizovaní dát), iné by mali dať nejaký záver/návod/postup. Uvítal by som ak by na konci každého príspevku bol nejaký záver na pár riadkov priamo od prednášajúceho (alebo vzorový pixi projekt s históriou v obrázkoch), napr. mozaika sa robí takýmto postupom krokov, alebo toto sú funkcie ktoré sa používajú na nestretchnutých dátach, tieto na stretchnutých a tieto sa môžu použiť na oboch. Toto by sa mohlo niekde zverejnit, alebo si to poslat aspon mailom. Často si robím poznámky, ale s odstupom času zistím, že mi tam veľa vecí nesedí. Cieľom by podľa mňa mala byť akási „databáza“ znalostí a postupov, lebo teraz sme v bludnom kruhu. Vždy príde niekto menej skúsený, alebo nejaký guru a ťažko náisť spoločné témy. Keby bolo kam ich odkázať aby si pozreli základy napredovalo by sa rýchlejšie.
      Teraz mi napadlo: Robo by nám mohol spraviť test/certifikát na úroveň astro znalostí :D, ale vážne, na astrobooku by mohla vziknúť nejaká WiKi kde by skúsenejší mali možnosť vkladať príspevky/postupy/znalosti pre ostatných ako som písal vyššie.
      Ja rád predvediem/porozpávam o čomkoľvek s čím robím – SGP, kupola, python skripty na prácu s fit-mi (používam na organizáciu dát), flat panel čo som si robil, Raspberry Pi a jeho použitie na rôzne účely (relé, monitory počasia, ovládanie krokových motorov a pod.), skúšal som si napísať vlastný ASCOM driver (zatiaľ neúspešne).
      PS: Nejak som sa rozpísal, sorry.

Napíšte autorovi: