A že vraj málo kyslíka 🙂 Prvotne som sa chcel inšpirovať snímkou od Sary Wager (nakoľko na nete nieje veľa HST prevedení), nakoniec som si ale snímku poňal podľa mojej chuti. Zaujímavosťou je, že samotné spracovanie netrvalo dlhšie ako 2-3 hodinky, a zvyšných asi 20 hodín som šaškoval s farbami 🙂 Konštruktívna kritika vítaná, ďakujem. PS: Robo, popracoval som na zakomponovaní časti zelenej, tak dúfam že už sa ti nebude zdať ako hnedý bicolor 😉

Autor: | 2. júla 2019|13 komentárov

Autor fotografie:

13 komentárov

  1. novo 3. júla 2019 o 00:30

    Matej, však ty si hádam zozbieral všetok kyslík s Labuťky. 30 hodín, to nie je možné. Navrhujem okamžitú reguláciu:))))
    Je to impozantné dielo a celej oblasti dáva zmysel naozaj širšie pole. Maťko, ale velmi rád by som videl hoci aj s fialovými hviezdami skutočné HST. Len tak ako to vypluje Pixi , R-Sll, G-HA, B-Olll./ iba taká pracovná verzia/
    Pri týchto dátach to musí byť určite pošušńáničko. Tam sa ukáže skutočná hĺbka , kontrast a prechod zo žltozelenej až k červeno hnedej. Skús len lineárne fitnúť HA a Sll podla Olll a zložiť.
    Toto je však tvoj rukopis a ja to rešpektujem. Tej zelenej prosím trošku viac:))) ale samozrejme rob všetko tak, ako sa to páči tebe. Ostatným sa to páči určite tiež.
    Už počujem Koleca, zelená vo vesmíre neexistujeeee!

  2. kolec 3. júla 2019 o 07:53

    Spickova praca. Pre mna lahodka si prezerat detaily na velkom monitore.

    Robko , k tej zelenej. Ja som bol presvedceny , že tuto temu sme uz definitivne ukoncili . Takze skusim zhrnut:

    1. Vo vesmire skutocne cista zelená neexistuje. Ale červená áno!
    2. OIII filter , vzhladom na fakt , ze zobrazuje v podstate mix dvoch farieb okolo 500nm – ta farba je ani nie modra ani nie zelena
    3. HST farby su farby vymyslene – cervene je sice Ha , ale cervena je i SII ! Cize mi dame SII do cervenej – to je fajn . Ale Ha (cervenu dame do tej tvojej zelenej) a tu zeleno modru OIII dame do modrej.
    4. Z celeho vyplyva , ze HST je v podstate zlatanina nejakych farieb, takych ako sa komu paci !
    Ak sa niekomu paci zelená – prosim nech tam da zelenu atd. V konecnom dosledku kazdy na svojom nenakalibrovanom monitore vidi nieco ine – teda trosku ine farby. Takze sa v podstate bavime o voze a o koze

    A este jeden dotaz. V skutocnom HST maju hviezdy fialove okraje? Preboha ani fialova vo vesmire nie je. Pre vysvetlenie – fialove okraje vznikaju z rozne velkych hviezd a ta hrozna farba znamena , ze tam ina farba chyba, Ak by ste si na obrazkoch mali rovnako velke hviezdy tak ziadne fialove okraje. Da so to dosiahnut deconvolve , ale je to desna robota.

    Takze este raz , pre mna super.

    Palo

  3. novo 3. júla 2019 o 08:24

    Pali a myslíš si že existuje dnes ešte niekto čo o tomto čo tu píšeš nevie?
    Fotka je to grandiozna ale ja som chcel len vidieť a nemusí to byť tu vystavené, dáta zložené ako som písal. Aj so zelenou a je mi jedno či existuje :))))
    A zabudol som napísať, že tej Olll v tomto širšom poli sa ti podarilo krásne ukázať tú škálu prechodov modrej.

  4. Matej 3. júla 2019 o 10:57

    Ďakujem za pozitívne ohlasy. Som rád že po dlhšej pauze som pridal niečo použiteľné 🙂

    K tej zelenej: Vo vesmíre jej musí byť obrovské množstvo. Toť zrovna včera som po dvoch týždňoch kosil trávnik, a nazbieral som takú hromadu, že by na zeleno zamalovala aj Rozetu 😀

  5. kolec 3. júla 2019 o 11:03

    Robko, ked to vsetko vies (teda aspom tvrdis , ze to vies -precitaj si co som napisal v bode 4), tak potom som nepochopil tvoju poznamku , ze „Už počujem Koleca, zelená vo vesmíre neexistujeeee!“ , lebo ved kolec v bode 4 predsa pise (a to uz ja po 100 raz opakuje svoje stanovisko) , že “ HST je v podstate zlatanina nejakych farieb, takych ako sa komu paci ! Ak sa niekomu paci zelená – prosim nech tam da zelenu atd. „

  6. Drahoš 3. júla 2019 o 12:36

    K zelenej sa vyjadrovať nebudem, lebo už bolo všetko povedané/napísané a podľa mňa aj dávno uzavreté 🙂 K fotke. Na veľkom monitore to vyzerá naozaj grandiózne, najmä kým je to zmenšené na cca 50%. Teší ma, že si to zvejenil v plnom rozlíšení, lebo tam je vidno ako si na slabom pozadí bojoval so šumom. Mám to fotkách podobné a asi sa toho nedá zbaviť inak, ako zmenšiť fotku na 50-70%. U Roba a Pala je to zvyčajne výrazne lepšie, ale neviem či tu dávajú fotky v 100% rozlíšení.

    • Matej 3. júla 2019 o 14:14

      Diky Drahoš. Ono to nie je šum. Tých snímok bolo toľko, že výsledok je prakticky bez šumu, najmä v Ha luminancii, ktorou to bolo prelepené. To čo vidíš je výsledok doostrovania, ktorý sa prejaví pri plnom rozlíšení. Je to také hľadanie kompromisu, aby boli detaily čo možno najostrejšie, ale zároveň aby fragmentácia nebola do očí bijúca. Pokiaľ viem, tak skoro všetci svoje snímky „down-samplujú“ , ideálne pomerom 2. A preto je to u mňa viditeľné, lebo si to proste risknem uverejniť v plnom, aj s rizikom že zožnem kritiku.

      • Drahoš 4. júla 2019 o 08:39

        Tá „fragmentácia“ (ja to volám „granule“ – mali by sme si zaviesť nejaký slovník pojmov) je podľa mňa spôsobená práve šumom, ktorý je tam prítomný, aj keď je okom takmer neviditeľný. Inak by „fragmentácia“ pri podobných doostrovaniach nevznikla a to som mal na mysli. Možno Palo a Robo nemusia toľko doostrovať a preto tam toho majú menej, alebo niečo nerobíme celkom dobre 🙂 A možno to tam majú tiež, len to „down-samplujú“ a tým to maskujú.

  7. Lukas Nestak 3. júla 2019 o 13:23

    Veľmi pekná snímka + vytrvalá a trpezlivá práca.
    Možno smiešna otázka:
    Ako to, že v páse tmavého mračna, pri najvýraznejšej hviezde nie je OIII plynové mračno?
    Keď som na skúšku snímal IC1318, tak jediné čo vyliezlo na modro bolo spomenuté mračno
    http://astrofotky.cz/gallery.php?show=Nestak/1559595318.jpg
    Zaujímavé odkiaľ sa mi tam zobralo, očakával by som že na OIII bude extra výrazné.
    Že by Hbeta?

    • kolec 3. júla 2019 o 14:08

      To ma zaujima . Mohol by si blizsie specifikovat. Porovnal som si obe fotky a toto mi nejako unika.

      kolec

      P.S. Ale je mozne , ze Matej pri foteni nieco robil (ako spomína vyssie) s travou – kosil , fajcil neviem presne. A ten OIII filter je presne (ako pišem vyssie) napomedzi medzi zelenou a modrou – To vidim zatiaľ ako jedine realne vysvetlenie :)))

      • Lukas Nestak 3. júla 2019 o 15:58

        Neviem to presne opísať, ale na mojej skúšobnej snímke je vidieť skoro v strede čiernej rieky „najjasnejšia hviezda“. Na stellariu tá malá hmlovina tiež nie označená. Ak sa zadá v Stellariu LDN 889, tak hneď veľa „najbližšia“ je jedna jasná hviezda a tá ma jednu trochu menej jasnú hviezdu. Tak okolo nej to je.
        Majú to skoro všetky RGB snímky, takže to bude H-beta? Nemala by byť s H-beta aj H-alfa a dokonca v takej miere že prekryje H-betu?
        „Editol som tvrdenie o H-bete na 90%“

  8. novo 3. júla 2019 o 14:36

    Po útoku pána Kollárika na moje najhlbšie city som objavil spolu s mojím psychoterapeutom príčinu mojej fixácie na zelenú. Pôvod treba hladať niekde v treťohorách a to v sacom reflexe ako nástroja na prežitie.

    https://astrobook.sk/2019/07/03/preco-zelena/?usp_success=2&post_id=14096

    Zároveň sa ospravedlňujem chlorofylu za nedostatočný prísun vody aby mohol efektívne premieňať svetelnú energiu na svoj metabolizmus, čoho výsledkom je odpad v podobe zelenej vlnovej dĺžky. Skrátka, to čo má byť zelené, zelené nie je , ale je to suché.

  9. Peter Jurista 3. júla 2019 o 18:54

    Matej, pre mňa tento objekt nieje moc atraktívny, ale ty si to dal naozaj veľmi dobre.
    Komplexne pri pohľade na celú fotku to na mňa pôsobí super. A či zelené či nie? Mne sa to páči, tak ako si to podal bez tej zelenej.
    Pilsner káže ,vodu pije ……… vodu asi nepije :-)))

Napíšte autorovi: