Trochu netradičný pohľad na NGC 6914 Základ ostal z PixI, dotvorené v Fast Stone.

Autor: | 8. júla 2019|8 komentárov

Autor fotografie:

8 komentárov

  1. Peter Jurista 8. júla 2019 o 19:02

    Toto spracovanie je o dosť lepšie.super

  2. Drahoš 8. júla 2019 o 21:23

    Aj mne sa táto verzia páči o dosť viac.

  3. novo 8. júla 2019 o 23:56

    Tak a to som zvedavý ako sa teraz z toho vysomáriš, pretože mne sa páči práve ta prvá verzia. Je uveritelnejšia a prirodzenejšia. Skrátka taká ,by canon. Hviezdy sú pekné, farebné a temné hmloviny nie sú absolútne čierne.
    V tejto verzii si spravil presne to ,čo si písal že nechceš urobiť.
    Tým samozrejme nemám nič proti mojim kamarátom:))

    • Drahoš 9. júla 2019 o 08:12

      Všetko je vec vkusu a často aj aktuálnej nálady. Napr. pôvodná fotka je pre mňa príliš ponurá, z tejto mám jenoducho lepší pocit a to je všetko 😀

  4. kolec 9. júla 2019 o 09:09

    Kamarát nekamarát , z čerešne dolu!

    Môj pocit je podobný Robkovmu. „tajomnosť“ sa stratila .

    Dosť si ma dostal , že si dal ešte väčší obrázok ako v prvom pripade. Obrázok sa vola NGC6914. To je to malilinke modré v strede

    Je zaujímave čo to robí optika po okrajoch s hviezdami (ale to už sa mam pocit niekde riešilo.

    Inak všetko dobre k prvému výročiu

    kolec

  5. Lukas Nestak 9. júla 2019 o 15:00

    Ďakujem za všetky názory.
    Keďže som nevedel vytiahnuť temné hmloviny, tak som sa rozhodol poňať to neštandardne. Trochu viac do žlta + saturácie pôsobí trochu wow efektom, aj keď je to neprirodzenejšie. Tak ale nakoniec je prirodzená farba vesmíru HST paleta, alebo niektoré bicolor snímky? Nie, nie je.
    Trochu mi vrtalo hlavou ako sa na niektoré snímky dostali tak pekné detaily. Potom som si spomenut na komentár od Drahoša na H-alfu. Takže strata detailov bude pravdepodobne na pomedzí mojej slabej znalosti spracovania + absencii H-alfa snímok.

    Veru kóma je riadna, myslím že je to daň za svetelnosť. Vinetácia je tiež poriadna – 2″filter + malý sekundár + šachta Canonu robia svoje. V podstate treba snímok orezať na rozmer APS-C snímača. Nedávno som kúpil korektor N-AGK3 1,15x z bazaru a tam by mala byť kóma + vinetácia podstatne lepšia „len tá sveteľnosť už nebude tak parádna“.

    PS: Sorry že to je tak široké, ale to okolie je tak krásne 🙂

    • Matej 9. júla 2019 o 19:56

      HST paleta bola vyvinutá, aby čo možno najviac zvýraznila kontrast medzi jednotlivými pásmami. Preto je samozrejme na osobnej preferencii každého, ako si ju spracuje. Moj osobný názor je, že pri RGB snímkoch by sa výsledok mal farebne skalibrovať, aby čo možno najhodnovernejšie podal farby. Áno, sám som to spočiatku nedodržiaval 🙂

      Na takéto “šialené” svetelnosti treba už mať naozaj kvalitný korektor, a značné odhodlanie ďalekohľad pedantne kolimovať. Toto platí o to viac, že sa snažíš fotiť na FF senzor. Ja mám f/4.6 a kolimácia je otázka 10 minút.

      • Lukas Nestak 9. júla 2019 o 20:25

        Nj už to musím poriadne skolimovať.
        Neviem či existuje korektor, ktorý by zredukoval ohnisko 0,85x a zároveň by vykreslil celé pole FF pri priemere 3″. Jedine asi 3″ ASA čo redukuje ohnisko 0,95x, ale tá potrebuje aj poriadny sekundár.
        Veľmi by ma zaujímalo ako by 3″ ASA 0,95x vykreslila FF.
        Nemá náhodou Kolec ešte väčší snímač + 3″ ASA 0,95x? Ak ano tak ako vyzerá surový snímok, bez kómy?

        Inak korektor N-AGK3 som kúpil hlavne keď pôjdem skúšať galaxie „chcelo to znížiť arsec/pixel“. Je to lacnejšia varianta ako kupovať novú kameru.

Napíšte autorovi: