Autor: | 4. augusta 2019|3 komentáre

Autor fotografie:

3 komentáre

  1. novo 4. augusta 2019 o 14:11

    Stále sa tu bavíme o fotení z mesta a s Canonom? V tom prípade musím povedať, že je to velmi slušné.
    Už sme to rozoberali viackrát a chápem, že začínaš a vôbec ťa „zatial“ netrápia také veci ako rohy, flatner, mestská obloha……. To všetko má čas. Evidentne ťa to fotenie extrémne chytilo, tak v tom pokračuj a hladaj . Svoju cestu si určite nájdeš a neskôr ťa začne trápiť ,ako to ešte vylepšiť. Sú už len 3 možnosti ako to zlepšiť : snímač, zmena oblohy a pokrok v spracovaní. Ostatné potrebné veci už máš. Trpezlivosť, výdrž a odhodlanie.
    Za mňa:
    Ja by som trocha ešte zmenšil len tie malé hviezdy , pravá strana fotky. A tie tmavé štruktúry sú na mňa moc čierne.

  2. kolec 6. augusta 2019 o 06:47

    Pozeram si tuto fotku a….

    Som prekvapený ako “ skoro podobne“ su (teda posledne tri) fotky . Ja viem , že nie su , ale rukopis a nevýrazny detail ktory by vystupil z cerveneho pozadia. (modra je len tak light modrá , ale červene je fest cervena)

    Hodne ma vyrusuje odlesk (halo) vzhladom na fakt , ze sa mi javi ako dominanta obrazku

    kolec

    P,S. Ako si pokrocil s PIXI ? Mas nieco nove s odsumovanim?

  3. Lukas Nestak 6. augusta 2019 o 09:57

    novo: Trápi ma viacero vecí, ale postupne potrebujem nabrať informácie a skúsenosti aby som sa vedel rozumne posunúť ďalej. Flatner, akože ďalší optický člen do sústavy? Mono kamera by vyriešila, zmiernila a vylepšila viacero vecí. Keď už mám ten 3″ výťah, tak by som rád išiel do snímača APC alebo viac, ideálne CMOS „ešte nie sú v ponuke“. Nerád by som sa unáhlil pri kúpe CCD kamery. Po M31 zmením na skúšku korektor za N-AGK3. Ten by mohol pomôcť pri kóme a rozlíšení, ale zároveň zníži podstatne svetelnosť. Ideálne by bolo dostať sa k 3″ ASA korektoru a neriešiť strednú triedu od TSka. Zatiaľ počkám či nebude nejaký po bazaroch.
    Výlety za tmavou oblohou na jednu noc neplánujem, skôr +2 dni. Zatiaľ sa len zoznamujem s technikou, takže je dobre že ju mám doma po ruke.

    kolec: To som prekvapený aj ja že sú tak podobné, pri tom boli všetky 3 úplne rozdielne spracované. Farby som nemenil iba prisaturovával, červenú cca 25-50% modrú 100-200% a toto z toho vznikne. Možno by pomohlo spracovať každý kanál extra, momentálne spracovávam celé RGB.
    Halo ma trápi, ale musím zistiť koreň problému. Uvidím čo spraví keď zmením korektor, pridám UV/IR filter, prípadne vymením súčasný filter za UV/IR „obávam sa fotiť z mesta čisto s UV/IR filtrom“. Rozhodne to chcem riešiť, ale nie unáhlene.
    To porovnanie odšumenia čo som dal na AF nebol ani prvý krok 🙂 to som skúšal bez návodov. V návodoch sa procesy rôzne kombinujú. Zaujímavé je, že som to robil podstatne miernejšie ako bolo v návodoch a predsa je to až moc. Uvidím keď sa zníži šum na snímači pri nižších teplotách.

Napíšte autorovi: