Prvý test UHC filtra. Oproti verzii z astrofotky.cz mierne prisaturované. Škoda že boli blbé flaty, inak by som prezentoval celé srdce IC1805. Zo stupavy som použil iba 2 snímka, takže teraz trochu ľutujem že predsa neskúsil Kolkovu mašinu 🙁 Zo snímkom som v celku spokojný, aj keď je na ňom vidieť že pri spracovaním mám značné rezervy. Začínam mať pocit, že sa pomaly dostám hraniciam možností čo ponúka DSLR. Aj keď to sa uvidí až po tom, ako budem mať poriadne vyriešené flaty + kolimáciu + výlet za tmavou oblohou.

Autor: | 23. septembra 2019|12 komentárov

Autor fotografie:

12 komentárov

  1. Drahoš 24. septembra 2019 o 07:47

    Lukáš, podľa mňa je hmlovina celkom dobrá (má to hĺbku), ale prejavili sa asi priehyby medzi hlavným a pointovacím ďalekohľadom, lebo aj bez okuliarov vidím, že hviezdy sú „knedlíky“ v jednom smere. Presne takto to vyzeralo aj umňa, pokým som nekúpil OAG. Na môj vkus aj farba hviezd by mohla byť o niečo sýtejšia, resp. niekde sa ti pri spracovaní stratila. Celkový dojem je napriek tomu veľmi dobrý.

  2. kolec 25. septembra 2019 o 13:06

    Zda sa mi to mierne povedane take komunisticko cervene. Realne to neviem posudit, ale taketo farby som videl skor u HaRGB. Ale je to trosku i o vkuse.

    Viac mi ale vadia tie biele hviezdy priamo v tej najzaujimavejsej casti hmloviny . Hodne rusia a celkovy pocit je taky tmavy , bez detailov.

    Neviem ako volís dlzku expozicii , ale zrejme 300s je vela . Ja ked fotim RGB tak pozeram na hviezdy a snazim sa aby neboli prepalene. To sa samozrejme neda vzdy dodrzat.

    Potom , ale treba hviezdy potlacit pri uprave co pri prepalených hviezdach je problem.

    K tej diskusi a AF. Sledoval som ju a i ja mam pocit , ze chces vsetko vyskusat . Niekedy je menej viac.

    Cu uz si na doraze s canonom , alebo nie je irelevantne , vzhladom na typy pripomienok k tvojim snimkom. Tam hladaj moznost dalsieho rastu

    Mne je jasne , ze chladena kamera ma svoje vyhody, ale v principe sa budes trapis s podobnymi problemami ako doteraz.

    kolec

  3. Lukas Nestak 25. septembra 2019 o 14:42

    Drahoš:
    Nebudú knedlíky spôsobené skôr blbou kolimáciou? Tú ešte nemám poriadne vyriešenú. Zdalo sa mi to aj neostré, ako keby filtre Astronomik UHC a Astronomik L2 navzájom spôsobovali rozostrenie „boli použité zároveň“.
    Keďže je to cez UHC filter, tak hviezdy nikdy nebudú RGB, je to niečo skoro ako bicolor. Mám nafotené aj RGB, ale tam to je s flatom ešte horšie.

    kolec:
    Pravda, s maskou v spomenutej hmlovine som riadne bojoval. Skúsim ešte iné dĺžky expozície. Nono konkrétne pre moju zostavu a polohu neexistuje univerzálne riešenie nastavenia. Treba len experimentovať. Samozrejme hlavný problém je spracovanie.

    Druhý extra problém mám flaty, ale neskoro som si spomenul na Peťovu radu, nech ich skúsim nafotiť aj z druhej strany oblohy. Vyskúšam a uvidím.
    Ďakujem za názory.

    Lukáš

  4. Drahoš 25. septembra 2019 o 22:34

    Lukáš, dnes som si bol nové okuliare na môj astigmatizmus a musím povedať, že minimálne polovica tých knedlíkov bola „spôsobená“ mojím zrakom, takže to nie je až tak zlé ako som si myslel pri písaní prvého komentára. Napriek tomu si nemyslím, že by to mohlo byť spôsobené zlou kolimáciou. OAG je riešenie, ktoré ťa nesklame! Čo sa týka farby, je pravda, že UHC filter ti zablokuje časť spektra a tak farby asi nikdy „nedofarbíš“ na 100%, ale to čo píše Palo, je 100%-ná pravda a pomôže to. Ešte k tým FF. Aj mne trvalo dlho kým som sa naučil robiť FF, ktoré fungujú. Vieš do sekcie spracovania vložiť tvoj master FF, ktorý si použil?

    • Lukas Nestak 26. septembra 2019 o 00:26

      Verím že OAG je fajn, len to je zase veľa peňazí OAG + Ledestar = min800e. ASI 120MM už nie je OAG vhodná. Skôr by som chcel trochu pošetriť a ísť do mono kamery. Možno bola chyba nezobrať tú ponuku na ASA korektor + OAG + sek. zrkadlo 🙁 už som z toho zmätený.
      Dnes som dosť analyzoval Flaty čo som robil v minulosti a už asi trochu tuším ako to funguje pri mojej zostave.
      Konkrétne pri IC1805 bude chyba s Flatom v dĺžke expozície. Pri UHC Flate bola 1/640s ISO1600 a pri RGB Flate bola 1/400s ISO1600.
      Taktiež mi Flaty blbnú pri jasnom pozadí.
      Kludne ho môžem nahrať, ale vyzerajú normálne použiteľne pri tom nefungujú. Zajtra ho nahrám.

      • Funtomas 26. septembra 2019 o 08:33

        Nedávno som s Drahošom riešil použitie Lodestaru v OAG. Nemám tušenie, prečo je táto kamera taká ospevovaná. U mňa chytila kult osobnosti. Keďže som tiež musel presedlať na OAG tak som vyskúšal práve ASI120MM a nemám s tým žiaden problém. Keď porovnám ASI pointačné kamery, tak majú dokonca lepšie parametre (šum) ako spomínaný Lodestar, pričom ich cena je neporovnateľne nižšia.

        • Lukas Nestak 26. septembra 2019 o 22:44

          To si ma potešil, prečo si musel presedlať na OAG? Stáčalo sa pozadie, ak ano tak pri akých expozícia to už bolo viditeľné?

          • Funtomas 27. septembra 2019 o 09:35

            Pri dlhých expozíciách (900s) dochádzalo k posunu, pretože sekundárová časť tubusu vykazovala nepatrný priehyb. Stáčanie s týmto nič nemá. Stáčanie hviezd na pozadí je o polárnom ustavení.

      • Drahoš 26. septembra 2019 o 08:41

        Každý máme podobnú dilemu, čo sa týka toho do čoho „investovať“. Musíš sa rozhodnúť, čo je pre teba dôležitejšie a hlavne sa tým moc netrápiť, lebo toto máme robiť pre naše potešenie a nie sa tým trápiť 🙂 Keď dáš flat, daj aj jeho histogram a prípadne sprav debayer, rozlož ho na RGB a sprav ich histogramy (všetky histogramy z FF v lineárnom tvare), potom ho stretchni STF a ten uploadni.

        • Lukas Nestak 26. septembra 2019 o 23:04

          Každú vec čo si kúpime, alebo vylepšíme nás určte veľmi poteší. Fotím pár mesiacov, takže nerád by som urýchlené závery. Myslíš jeden Flat, alebo MasterFlat?
          Ako dávaš histogram v PI? Myslíš rozložiť pomocou SplitCFA?

          • Drahoš 27. septembra 2019 o 12:47

            Mal som na mysli farebny MasterFlat, ktory v pixi cez menu image>extract>split RGB channels rozlozis na RGB a potom cez Histogram Trasformation (bez nastaveneho zoomu t.j. po stlaceni lupy v strede a po resete parametrov t.j. po stlaceni X vpravo dole) si v spodnej casti vyberies obrazok pre ktory chces histogram a hornej casti sa ti zobrazi jeho histogram.

        • Lukas Nestak 28. septembra 2019 o 18:38

          Jednotlivé RGB kanály je vidieť aj na spojenom RGBčku. Pre istotu som priložil aj celá MasterFlat. Flaty sú 1/640s ISO1600.

          Dúfam že to je správne čo si myslel:
          https://astrobook.sk/2019/09/28/masterflat-pre-ic1805-uhc/

Napíšte autorovi: