Trosku som sa pohral a urobil malu tancujucu priseru. Je zlozena zu troch fotiek SHO, HaRGB a HA

Autor: | 25. septembra 2019|15 komentárov

Autor fotografie:

15 komentárov

  1. kolec 25. septembra 2019 o 21:09

    Fotku si trosku zmensite „CTRL + koliesko na mysi“ . Dobru zabavu

    Kolec

  2. Drahoš 25. septembra 2019 o 23:16

    Nuž pozerám na to a uvažujem čo ti na to napísať. Uvažujem aj nad tým čo si napísal a čo si tým chcel povedať. Na jednej strane je to niečo čo sa len tak nevidí (detaily, farebnosť, atmosféra), na strane druhej je tam veľa vecí, ktoré ma rušia (brutálny kontrast, absencia hviezd v niektorých oblastiach). V každom prípade som sa dobre zabavil a predpovedám, že tento obrázok bude jeden z tvojich najkotroverznejších. Mne osobne viac vyhovujú tieto spracovania:
    https://www.meadowlarkridgeobservatory.com/hidden-pages/ic-5068-hubble-wostar71/
    https://www.nightsky.at/Photo/Neb/IC5068_WN.html

    • kolec 26. septembra 2019 o 16:20

      Prosim ta . Spojil som tri hotove fotky

      Ha bez hviezd, z FLI kamery

      HaRGB komplet i s hviezdami z Fli kamery

      SHO zo SBIGu

      Podla mna tie obrazky a i samotna hmlovina je pomerne nudna. Tak som sa ju snazil „kolažou “ ozvlastnit

      Cize som spojil ciernobielu Ha + v centralnej casti je SHO zo SBIGU a nozicka a ostatne su z HaRGB

      Takze absenia hviez je z toho dovodu

  3. Funtomas 26. septembra 2019 o 08:57

    Detaily sú úžasné, mne osobne ale prekážajú tie selektívne odstránené/potlačené hviezdy. V pravom hornom tmavom priestore, v ľavom hornom, … Možno si tým chcel zvýrazniť ten tancujúci objekt, ale ak by si hviezdy odstránil úplne, vynikol by tiež. A ak by si ich neodstránil/nepotlačil, asi by tiež bol viditeľný, pretože hviezdy v tom obraze ako celku nedominujú.
    A myslíš, že reálne tie svietiace mračná vodíka zrazu stratia farbu? 🙂

    • kolec 26. septembra 2019 o 16:24

      Odpovedal som uz ciastocne v odpovedi pre Drahosa. Hviezdy som selektivne neostranoval ale v podstate cez masku som do Ha vkladal .

      Vobec neviem o akych svietiacich mracnach vodika tu hovoris , lebo v obrazku s nestratili ziadne svietiace mracna.

  4. novo 26. septembra 2019 o 16:23

    Pali, toto je už úplne iný “ hudobný žáner “ , tak ďaleko som sa ja ešte nedostal.
    Buď si včera večer niečo užil a dostal si nápad otestovať naše reakcie ,alebo ťa už nudí byť konzervatívno-tradičný. Tomu druhému by som rozumel.
    Takže budem spolu s tebou sledovať, ako si jednotliví kolegovia vysvetlujú a budú vysvetlovať tvoj počin:)))
    Niečo podobné zažívam na manželkiných vernisážach, keď jedinci vysvetlujú že čo a prečo tam práve to či ono niečo vidia.

    • kolec 26. septembra 2019 o 16:31

      Mne je jasne , ze sa to nebude pozdavat kazdemu (mozno nikomu)

      Je to obycajbne skladanie obrazkov cez masku. Je zaujimave, ze ked takto vlozis Ha do RGB , tak je to normalne, ked nieco cez masku zvyraznis je to normalne , ale ked cez masku do RGB vlozis ciernobielu Ha tak je to nie uplne akceptovatelne.
      Vies dobre , ze mi je jedno ako si to niekdo vysveluje . Pre mna by skor bolo prekvapenie ak by sa to akceptovalo bez nejakych protestov

  5. novo 26. septembra 2019 o 16:58

    Pali, toto nie je protest z mojej strany. Môžeš si s dátami robiť vlastne čo chceš. Ale malo by to mať nejakú súdnosť a cit.
    A fakt tam nič podobné nevidím. Pekné detaily v Ha strácajú v celom kontexte význam, prechody medzi jednotlivými maskami a teda aj spracovaniami sú také aké sú. Je mi jasné, že teraz skončím ako neposlušný Rajtár z SaS, ale čo už, s demokraciou sa neradno zahrávať.

    • kolec 26. septembra 2019 o 21:07

      Je nechcem polemizovat o politickej orientacii , ale v podstate ta fotka je taka mala provokacia .

      Tym nechcem tvrdit , ze som vytvoril nejaky novy smer, iba zistujem aky sme konzervativni.

      Na zaciatku som upozornil , ze je to nejaka zlozenina a aby ste sa zabavali a vysledok vidis . Zabavili sme še!

      • Drahoš 27. septembra 2019 o 09:09

        Ale veď proti zábave tu nikto nič nemá a ja som to aj bral ako zábavu. Preto som napísal len to čo som napísal, inak by som bol oveľa kritickejší. Súhlasím s tebou, že na otestovanie našej konzervatívnosti to bol výborný pokus. Keďže tu nemáme kategórie ako „umelecké diela“ chápem, že to nebolo kam inam vložiť, lebo toto je naozaj iná „disciplína“ a nemali by sme miešať hrušky s jablkami. Ja mám rád aj hrušky aj jablká, ale keď idem do obchodu pre jablká a predavač mi ponúka hrušky a tvrdí, že sú to jablká, tak protestujem 🙂

        • kolec 27. septembra 2019 o 09:50

          Je to mozno na hrane , ale nie je to upne miesanie hrusiel s kablkami. To by podla mna nastalo v pripade ak by som napriklad rucne domalovaval cele casti obrazku.

          Pytam sa ta aky je rozdiel ked do RGB vlozis Ha a zvyraznis (neprirodzene, ..) cervenu a ked do RGB vlozis ciernobielu Ha a tym niektore casto odrfarbis (tiez neprirodzene)

          Chcem iba naznacit , ze keby sme boli na ten opacny postup nauceny tak nam dnes pre nas bezne vkladania Ha do RGB pripadne ako zvratenost

          • Drahoš 27. septembra 2019 o 13:35

            Tu už zachádzame do etiky spracovania fotografií a to sú ťažké témy a každý má túto hranicu inde posunutú. Pre mňa je hranica tam, kde sa do obrázku zasahuje tak aby sa nestratila fyzikálna podstata, ktorú fotka fakticky zobrazuje. Takze ak sa odstránia z obrázku hviezdy a potom sa tam opať vložia, je to OK. Pokiaľ sa tam naspäť nevložia, nie je to OK, ale stále to zobrazuje nejakú fyzikálnu skutocnosť (napr. medzihviezdny plyn bez hviezd) a to ešte beriem. Alebo naopak ked spravím iba fotku hviezd a chýba tam slabá hmlovina v pozadí, tiež je to nejaká fyzikálna skutočnosť, ktorú bereim. Zvýraznenie Ha v RGB, stále beriem. Dokonca akceptujem aj zelenú v astrofotografii aj keď sa mi to esteticky nepáči. Problém mám s tým, keď sa niečo selektívne z obrázka vymaže (v tvojom prípade hviezdy, v niektorých oblastiach) nech si to urobil akokoľvek (klonovacím razítkom, alebo u teba cez masku a Ha bez hviezd), to už neberiem resp. beriem to rovnako ako keď tam niečo ručne domaľuješ. To je pre mňa už iná kategória. Jedným dychom ale dodávam, že tá hranica je naozaj dosť nejasná, lebo tu neexistujú „zákony a pravidlá spracovania“ fotografií. Na to tu máme len tieto debaty 🙂

  6. Peter Jurista 26. septembra 2019 o 18:01

    Kukám….kukám , akože komplexne je to zaujímavé,iné ako nami zaužívané spracovania. Stiahol som si to a ťahal za krivky. Osobne by som pridal kontrast a saturáciu. Tá fotka dostane z môjho pohľadu väčšiu hĺbku. Čo mňa maximálne ruší v celom obraze sú tie čierne tajuplné mraky nad ktorými sú tie pekné tmavé detaily (pripomína mi to ,keď mažem nastrúhanú ceruzku prstom) .Tak to by som isto potlačil. To bude asi tá čiernobiela časť snímky?
    Hviezdy mi tak nevadia, akurát by som viac zaostil / zkontrastnil tie jasné hviezdy v popredí.
    Ten nafialový stred ???
    Nie je to štandardný snímok , ale ako nápad to nieje zlé pretože možno takto sa možno dopracujeme k 3D snímkom hlbín vesmíru!

  7. kolec 26. septembra 2019 o 21:13

    Peter, mozem ti povedat uprimne , že ten nafialoveny stred som si ani nevsimol. Na druhej strane sa mi neskutocne pacia prave tie „tajuplne mraky , ktore lepsie vyzneli v ciernobielom prevedeni

  8. Matej 26. septembra 2019 o 21:32

    Toto je teda hodne funky úlet, prirovnal by som to k Jazzovej improvizácii 🙂 Farebne si myslím že Robo musí blahom padať zo stoličky. Ak mi tam niečo vyslovene vadí, sú to tie vyblednuté molekulárne mračná, a spomíané hviezdy, ktoré sú akoby utopené v nich. Ale ináč akože fajn, prečo neskúsiť niečo urobiť ináč. Obzvlášť po takom tiahlom prechode z takmer-grayscale, až po farby dúhy, ktorým si v posledných rokoch prešiel 🙂

Napíšte autorovi: