Autor: | 9. januára 2020|8 komentárov

Autor fotografie:

8 komentárov

  1. Drahoš 10. januára 2020 o 00:16

    Peter je to paráda! Som nadšený tým farebným poňatím. Za mňa je toto tvoja najlepšia fotka a verím, že toto nebude jediné ocenenie tejto fotky 🙂

  2. kolec 10. januára 2020 o 10:50

    Peter, ďalšia zo serie výborných fotiek. Výborný výber objektu . Avšak ide o pomerne „zákerný“ objekt vzhľadom na veľký kontrast medzi spodnou častou a zostatkom . Ja by som možno volil ešte kúsok z tej tmavej časti odrezať (Teraz ma napadlo , či by nebolo zahodno vyskúšať iné natočenie )
    Tento problém by sa ešte možno dal troska riešiť lokálnym stiahnutím jasu v presvetlených častiach. Trebalo by to vyskúšať- pekne sa potom začnú prekreslovať hmloviny

    K farbe, ktorá tak nadchla Drahoša. Ide o „sqvelo “ namiešanú kombináciu , ktorá má veľkú výhodu v upútaní pozornosti diváka. Jej to obrovská devíza tohto (a všetkých posledných) obrázkov z tvojej dielne.

    Peter ak ti môžem poradiť, tak by som ti doporučil pozrieť sa na obrázok pred dokončením i v ČB forme . Tam sa človek vie lepšie sústrediť na technickú stránku a nie je ovplyvňovaný úžastnosťou farebného podania. Tým nechcem samozrejme napísať , že obrázok je zlý. Iba chcem povedať , presne to čo som napísal, že od 5070 až po dnešok badám postupné pridávanie saturácie v tvojich obrazkoch (teda ja mám taký pocit). Je možné , že ta dnešná saturácia je to orechové , ale možno nie …

    Palo

  3. novo 10. januára 2020 o 12:02

    Fúha.
    Farebne je to presne môjho gusta. Aj čo sa týka detailov. Som nadšený a gratulujem , že vieš proces už kedykolvek zopakovať a vieš to dať hneď na prvý krát:)))
    Fotka má však aj celkový dojem a tam by som , tak ako Pali hovorí niečo urobil s tým „čiernych flakom“ dole. Aspoň orezať na polovicu jeho velkosti.
    A ešte mne trochu vadia malé hviezdy, ktoré sa utopia v tvojom odšumovaní. Je to taký nepomer medzi krásnymi ostrými detailami hmloviny a rozmazanými a stratou intenzity poznačenými hviezdami.
    Majú menší jas ako samotná hmlovina. Mne to vadí:)
    Ale inak krásna fotka , gratulujem.

  4. Drahoš 10. januára 2020 o 14:53

    Peter, s tou čiernou a orezom nič robiť nemusíš. Čo sa týka tých hviezd, sú mierne „vyprané“, ale je to lepšie ako pri Mel15. Použil si svoj postup na vkladanie hviezd, alebo sa ti to podarilo tak ako som ti písal ja?

  5. Peter Jurista 10. januára 2020 o 15:18

    Ďakujem za Vaše komentáre, teším sa z každého jedného .
    Popravde som čakal miernu nakladačku, poznáte to čím viac do toho čumíte tým sa to zdá krajšie :-).
    Ten spodok som už o trochu orezal a viac som nechcel ,nechcel som sa vzdať tých jemných tmavých hmlovín naľavo-dole. O hviezdach by bolo dobré asi spraviť na HAFe prednášku. Priznám sa ,že nie som moc spokojný a to som skúšal viacero metód. Drahoš, skúšal som i tu tvoju ,ale niekde som robil chybu-ostávali mi okolo hviezd výrazné hranice.Musíme si to na meetingu ukázať. Ja som hviezdy vkladal po mojom a potom ešte cez masky som kde tam zlú hviezdu nahradil dobrou. Ale i tak im chýba ostrosť a taká ako keby ľahkosť.
    Saturáciu som skúšal pridať i ubrať, nakoniec som dal viac. Vynikol tým v mojich očiach kontrast detailov.

  6. Matej 11. januára 2020 o 09:45

    Vynikajúce. Obzvlášť oceňujem jemné vlásočnicové detaily v strednej časti. A vo všeobecnosti sú detaily veľmi vydarené. Takže čo sa hmloviny týka, je to super. Čo sa hviezd týka, na tom by som asi trochu popracoval. Ako píše Drahoš, vyzerajú „vyprané“ s pozadím, veľmi nevýrazné. Aj tie väčšie, jasnejšie sa topia v pozadí. Plus niektoré majú nepekné krúžky, napr. hore vľavo. Verím že ešte dáš druhú verziu, v ktorej to bude tip top 😉

  7. Lukas Nestak 11. januára 2020 o 22:28

    Veru, peknú dušu má ten Peťo 🙂
    Nebudem tu nič vypisovať, v podstate súhlasím čo tu chlapi napísali. Len chcem vypichnúť parádne farebné podanie a detaily!
    Si nám trochu rozjasnil túto sychravú zimu 🙂

  8. Peter Jurista 12. januára 2020 o 12:22

    Vďaka za pochvali 😉
    Dufam, že sa počasie umúdri a dačo ešte nafotime.

Napíšte autorovi: