Autor: | 30. januára 2020|7 komentárov

Autor fotografie:

7 komentárov

  1. novo 30. januára 2020 o 00:17

    Nedalo mi a musel som spracovať Peťovú M 31, keď sa nikto iní nepodujal.
    V každom prípade si prosím povšimnite, že napriek krátkym expozíciam a absencie naozaj dobrej oblohy ( Stupava! ) ,som vôbec neriešil šum, ten je pôvodný a vôbec to nikoho neruší, skôr aopak.

  2. Drahoš 30. januára 2020 o 00:59

    Kto úmí ten umí, kto neumí ten čumí 🙂 Ešte by si mohol napísať koľko ti to trvalo a prípadne niekam zavesit procesne ikony. Aktuálne som na tom časovo veľmi mizerne, ale predtým som to skúšal za cca 2 hod. som z toho dostal len slabý odvar tvojho výsledku, ale myslím, že to boli iné vstupné dáta. Idem stiahnut aj tieto ale neviem kedy sa k tomu dostanem.

  3. novo 30. januára 2020 o 01:49

    Nestihol som ani poriadne dopiť, takže asi určite nie viac ako 35 minút. Najväčší problém mi robilo zrovnať pozadie DBE. Ten celkový gradient bol tragický.
    Ale kto chce si to môže pozrieť v sekcii SPRACOVANIE, tam je vystavený TIFF.

  4. kolec 30. januára 2020 o 08:55

    Palo

  5. Peter Jurista 30. januára 2020 o 14:12

    Ale ano je vidiet ze to nieje tvoja prva galaxia 😁
    No ale stale sa k tvojmu spracovaniu nevijadril Peter S., veri. Ze bude spokojny a zkonstatuje ze data vie nafotit.chce to uz len zlepsit spracovanie.

  6. Peter_Svajda 30. januára 2020 o 19:03

    Ahojte Páni, tak ste sa zhodli, aj Drahoš mi písal pri prvej verzii, aby som kašlal na tie všetky vyhladzovačky a robil to s citom. Mne sa to stále zdalo veľmi tmavé oproti ostatným publikovaným fotkám M31 . Toto spracovanie je z môjho, ( poviem ešte neskúseného ) pohľadu asi najlepšie opísatelné, ako čisté, ostré a veľmi decentné. To farebné vyniknutie centra galaxie tomu dáva ladnosť. Snažil som sa pri dnešnom spracovaní toto napodobniť, bohužiaľ nie s veľkým úspechom. Svoj pokus dávam do spracovania. Pomohli by mi heslovite v poradí názvy funkcií, ktoré boli použité, aby som mohol skúšať ďalej. Ďakujem veľmi pekne.

  7. Drahoš 31. januára 2020 o 10:22

    Dosť som sa s tým „odšumovaním“ hral od posledného stretnutia. Ja nie som striktne proti redukcii šumu, ale všetko by sa malo robiť s citom a s ohľadom na to čo ti dáta dovolia. Myslím, že na HAFe si to ešte preberieme. Petrove prvé pokusy boli naozaj extémne vyhladené omalovánky, ale asi každý sme si tým prešli. Preto moje rady boli aby sa na to odšumovanie úplne vykašľaľ a v prvom rade skúsil len základné kroky, aby sa najskôr naučil chodiť, než začne behať. Robo má pravdu, s tým vyrovnaním pozadia tej fotky som aj ja „zabil“ väčšinu času, samotné spracovanie je potom už pomerne rýchle. Keď pozerám na túto fotku, proste si hovorím len jedno – toto spracovanie by mal Robo ukázať na HAFe. Dôvodom nie je, že je to najlepšia fotka M31 ale, že by všetci videli ako spracovať dáta, ktoré tu má väčšina ľudí. Nie ukazovať ako spracovať dáta, ktoré sú dobre skalibrované, prakticky bez gradientov a pod., tie tu má málokto. Inak tej kalibrácii sme sa s Peťom tiež dosť venovali, aj keď viac teoreticky. Ono by si to asi zaslúžilo na HAFe sa tomu viac venovať.

Napíšte autorovi: