Fotené s m4/3 Olympusom 16MP , počas troch nocí.

Autor: | 25. marca 2020|5 komentárov

Autor fotografie:

5 komentárov

  1. Drahoš 27. marca 2020 o 09:14

    Peter, kde nastala chyba? DBE a color calibration su absolutne mimo. Nasledne si krivkami potahatal za farby a katastrofa bola na svete. Tie data mi nepripadaju take zle. Nakoniec ani fatka nie je uplna katastrofa, ale asi citis sam, ze tu nieco “nesedi”. Vrat sa na zackatok, poriadne vyrovnaj pozadie, sprav farebnu kalibraciu a daj sem opreveny vysledok 🙂

    • Peter_Svajda 27. marca 2020 o 11:08

      Ahoj, súhlasím. Farebne sa to nepodobalo ani výstupu z Toupteku 178. Teraz som použil fotometrickú kalibráciu,menej odšumenia a menej doostrovania, tak hádam sú tie farby vernejšie. Nechal som to v plnom rozlíšení. svetlosť neviem posúdiť, na 3 monitoroch to vyzerá akurát, na dvoch trochu tmavšie.

  2. Drahoš 28. marca 2020 o 00:33

    Tato verzia je vyrazne lepsia. Pozadie nie je este stale dostatocne zrovnane a mohlo by byt tmavsie, ale farby su ovela lepsie. Okolo modrych hviezd mas neprirodzene kruzky. Pozri kedy to vzniklo a skus to eliminovat.

    • Peter_Svajda 28. marca 2020 o 01:51

      Ahoj Drahoš, ďakujem, aj mne sa páči viac ako pôvodná verzia. Najprv k pozadiu – konkrétne tu som dosť neistý. DBE chápem tak, že „terčíky“ by som mal dávať do „voľného “ vesmíru, nie na hviezdu, nie na hmlovinu. Asi najkrajšiu foto M42 som si zapametal tú od Petra Jurištu, tam je vidieť, že okolie je tmavá hnedá hmlovina a nie len „voľný“ vesmír, preto aj rozkladanie terčíkov som skúšal viac krát a porovnával s ABE, aby to nebolo moc mimo neho. Kvôli tej hnedo-fialoej hmlovine som v pôvodnej verzii experimentoval s farbami, chcel som ich aspoň trochu naznačiť, Preto aj to zosvetlenie, spravím ale aj tmavšiu verziu na porovnanie, a dám ju do spracovania. Tie krúžky sú bohužial už na RAWoch – ono toto SW 72/420 je značené ako apochromatické ale robí mi podobné kruhy ako obyčajný Meade 102/600. Počul som že by to vedel eliminovať žltý filter, ale ešte som sa tak ďaleko nedostal. 1 Surové RAW ti pošlem do mailu na posúdenie, ale myslím že je to fakt aberácia.

  3. Drahoš 28. marca 2020 o 17:55

    Este k porovnaniu s fotkou od Petra J. Ty mas o dost menej snimaneho casu a on zase o dost lepsiu kameru. Ak umiestnujes body pri DBE, davaj ich tam kde nie su tie naznaky tej hmloviny. Existuje aj moznost umiestnit body na hotovu fotku a tie potom presunut na tvoju.

Napíšte autorovi: