Pôvodne som túto kométu nechcel vôbec fotiť, ale keď mi prišla 14.4. o 22:18 SMS od Pala Kaliského „Ahoj fotis“, všetko sa to začalo. Palo potreboval len polohu kométy a zopár ďalších informácií, ale keď už som to mal vyhľadané tak som to nahodil do SGP aj ja a nechal som to pustene. Na druhý deň som chcel dofotiť hviezdne pozadie, ale stihol som len B-čko. R a G som dofotil až 17.4. pomedzi oblaky, ale seeing bol tragický a asi som ani poriadne nezaostril, lebo to „skákalo“ hore dole. Preto toto dávam iba ako test ako by sa to mohlo dať spracovať. Tie hviezdy sú katastrofa a skúsim ich dofotiť ešte raz počas jednej noci. Tým, že B má oveľa lepšie FWHM a aj bola čistejšia obloha, farebne sa to nedalo poriadne skalibrovať (skalibrovať sa to dalo, ale nevyzeralo to dobre, takže som do toho robil ručné zásahy). Na fotke som sa učil pracovať s pixelmath trochu „hlbšie“. Vďaka tomu sa mi podarilo vylepšiť pozadie, aj keď je tam jeden malý a jeden väčší podvod. Nájdete ten väčší?

Autor: | 19. apríla 2020|8 komentárov

Autor fotografie:

8 komentárov

  1. Drahoš 19. apríla 2020 o 15:32

    Je to tu v plnom rozlíšení, žiadne odšumenie som nerobil.

  2. Matej 19. apríla 2020 o 19:18

    Nakoľko sa kométam ani trochu nerozumiem, položím pre niekoho stupídnu otázku. Prečo majú všetky zelený ohon? Keďže je to odparujúci sa ľad, a nasvecuje ich biele svetlo slnka, nemal by byť biely? Ďakujem za poučenie 🙂

  3. Drahoš 19. apríla 2020 o 19:50

    Ja som si pametal, ze na zeleno tam “svieti” nejaky kyanid. Na nete som nasiel, ze v tomto pripade je to dikyan (CN)2.

  4. Peter Jurista 19. apríla 2020 o 20:08

    Pekna fotka, ja so spravil kratke video z jednej noci iba v Lku. Ale neviem to zkomprimovat natolko aby som to niekde vystavil.
    Drahos prst hore, isto treba uvazovat nad farebnou Cmos kamerou.

    • Drahoš 20. apríla 2020 o 08:37

      Ake.to mas velke? Mne napadlo iba toto.Tie fotky zregistruj na kometu a sprav vyrez t.j. nie aby kometa letela vo hviezdnom poli ale aby kometa stala a hviezdy sa hybali. To bude mensie video ako ten cely obraz.

  5. Lukas Nestak 20. apríla 2020 o 11:21

    Pekná kométa, aký podvod máš na mysli? 🙂 Niečo s kométou?
    Ako ostríš, cez B masku, podľa programu alebo difrakčné kríže pavúka? „Ja som momentálne prestal ostriť cez B masku, ale ostrím čisto podľa difrakčných krížov pavúka. Celkom sa mi to zaľúbilo.
    Inak okolo červených hviezd máš také mierne červené kruhy, má to tak byť? Niečo podobné som pozoroval pri prvom poslednom spracovaní „prvom pokuse spojiť LRGB“.
    http://astrofotky.cz/gallery.php?show=Nestak/1587311438.jpg

    • Drahoš 21. apríla 2020 o 08:24

      Tie kruhy okolo červených hviezd na pôvodnom obrázku sa mohli zvýrazniť aj spracovaním, lebo tam som nemal dobré dáta. Na tomto obrázku by to malo byť korektné. Tu som len zložil a štandardne spracoval (resp. veľmi som sa s tým nebabral), takže tu by to malo byť „prirodzené“. Teraz ráno na veľkom monitore ale pozerám, že to nie je až také pekné. No čo, zaradím sa za Petra do radu, aj on tu všetko dáva na 2-3 pokusy 😀

  6. Drahoš 21. apríla 2020 o 01:10

    Vymenil som fotku za fotku s novým pozadím. Úplne pôvodná verzia je tu: https://astrobook.sk/2020/04/21/c2019-y4-atlas-14-4-2020-108-povodna-pracovna-verzia/
    Na fotke čo bola pôvodne tu, boli vľavo hore doplnené hviezdy, lebo pozadie sa voči kométe posunulo a hviezdy mi tam chýbali, tak som ich tam z blízkej časti obrázka doplnil ako keby priložením zrkadla k fotke t.j. tam neboli skutočné hviezdy 🙂

    Inak ja ostrím podľa takmer celého poľa cez SGP. On mi zmeria veľkosť hviezd HFR a ja len naháňam minimálnu hodnotu toho parametra.

Napíšte autorovi: