Zmenšené na 33%, aby sa na to dalo aspoň ako tak pozerať, spojazdnenie montáže mi vyšlo akurát na spln mesiaca, tak som to zobral skôr ako testovanie než ako snahu o serióznu fotku, preto som ani nezväčšoval celkový expozičný čas. Okrem enormného šumu, ktorý som trochu stiahol iba v lineárnom stave, sú stále trochu natiahnuté aj hviezdy, v SubframeSelectore som povolil Ecce do 0,7 , mechaniku mám opravenú ale decové servo chodí stále nepravidelne. V rámci možností som na nechladenú ASI 294 MC primontoval starší chladič z AMD procesora,ktorý sa mi válal doma, určite má len zlomok účinnosti normálneho chladenia, ale pár stupňov spraví, foto dám do techniky.

Autor: | 9. mája 2020|6 komentárov

Autor fotografie:

6 komentárov

  1. Lukas Nestak 10. mája 2020 o 11:12

    Táto galaxia v tejto polohe mi moc nesedí „aj MMys ju tak dal“. Skôr mám rád keď je ako tanierik a nie ako klobúčik 🙂
    Neviem prečo si kúpil kameru bez chladenia. Ale keď už, tak by som si na tvojom mieste kúpil peltierov článok cca 12V/4A a ten by som pricapol zozadu na kameru. Z druhej časti článka daj ten chladič. Boky kamery obtiahni izolačnou penou a vyrež v nej diery pre konektory.
    Síce je to na prd, ale tých 10-15st od okolia by to mohlo dať, čo by bol zaujímavý rozdiel.

  2. Peter_Svajda 10. mája 2020 o 12:55

    Aktuálne to proste vydalo tak, chladenie je skoro dalších 45% z ceny hore, zlepšenie to pre mňa je. Ten peltierov článok vyzerá zaujímavo, určite to vyskúšam. Ď.

    • Drahoš 14. mája 2020 o 10:01

      S Lukášom nesúhlasím, takto orientované je to OK (aj ja to tak mám orentované 😀 aj keď to mám zatiaľ len v PC). Táto „ihla“ by podľa mňa v kompozícii „na ležato“ nevyzerala dobre.
      Peltier môže pomôcť, ale bol by som opatrný, resp. bez spatnej kontroly teploty by sa mohlo stať, že ti vnútri skondenzuje voda a poškodí kameru. Ale možno to majú skonštruované tak, že je to dobre uzatvorené a je tam nejaký plyn. V každom prípade by som pozrel ako je to celé spravené a či to už niekto ta internete skúšal chladiť a aké s tým mal skúsenosti.

  3. Peter_Svajda 14. mája 2020 o 12:23

    Drahoš na nete som našiel aj videá s prerábkami, ale osobne tiež to budem zapínať asi len jar – jeseň , fotil som po prerábke prvvý krát utorok v noci, s výsledkom som dosť spokojný, teplota bola pár stupňov nad nulov, vtedy by to nemuselo kondenzovať či ? A cez zimu to nezapnem. Inak na tejto nechladenej verzii je písaná operačná teplota od -5, ale aj s ToupTekom som fotil vo väčšom mraze a bolo to v pohode.

  4. Lukas Nestak 16. mája 2020 o 23:13

    Drahoš má pravdu, treba dať bacha na kondenzáciu. Ja som tak plánoval chladiť ASI224 alebo niečo podobné. Videl som viacero možností ako chladili DSLR a nič sa im nestalo „komplet celé telo, iba zadnú časť, alebo priviedli medený plech za snímač ktorých z vonku chladili“.
    Je to celkom drahá kamera s malým termálny šumom, takže asi sa na to bude lepšie vykašlať.

Napíšte autorovi: