Autor: | 1. augusta 2020|4 komentáre

Autor fotografie:

4 komentáre

  1. Matej 1. augusta 2020 o 12:01

    Takže zhodnotil by som nejaké ďalšie poznatky práce s touto kamerou

    1. Snímka je orezaná na zaujímavú časť, ktorú som úmyselne umiestnil naľavo, kde je spomínaná luminiscencia. Pri pohľade mám pocit, že v rohu je viac šumu ako inde. Celkovo som na surovej a orezanej zloženine pomocou Noise Evaluation nameral šum 64%, čo sa mi na množstvo expozícií a skutočnosť že väčšina poľa obsahuje signál, zdá príšerne vysoké číslo. So snímkou sa teda zatiaľ nič extra nedá robiť, konzervatívne nastavené LHE už vyťahuje šum. Tomuto vôbec nerozumiem, nakoľko som chápal že je to nízko-šumová kamera, a podľa Myslivcových testovacích snímok to tak aj vyzeralo.

    2. Zaostrovanie: Drahoš poskytol nejaké rady a screenshoty nastavení autofocusu v SGP, za čo ďakujem. Avšak nijakým spôsobom som autofocus nedakázal nastaviť. Buď neberie hviezdy, alebo rovno berie do úvahy aj hotpixle. Tieto som sa snažil odstrániť pomocou darku, ale nepomohlo. V samotnej surovej snímke sa nikdy prakticky nič vizuálne nenachádza, a len s ťažkostami na nej nájdem nejaké hviezdy. Toto platí aj pri dlhých expozíciách. Chcel som zaostriť pomocou Focus Max v Maxim DL, ale žiaľ z nejakého dôvodu mi Maxim nechce zobrať ASCOM driver kamery, a driver pre Maxim DL od moravákov nefunguje. Takže v Maxime som ani len neotvoril kameru. Výsledok bol ten, že som, a toto bude funny, ostril manuálne. tj. že som si zväčšil hviezdu a od oka odhadol či je už dobrá. Toto samozrejme nestálo za nič, preto je snímka taká aká je.

    3. Vo všeobecnosti za obrovský problém považujem skutočnosť že v surových fitsoch sa zdanlivo nič nenachádza. Nie sú badateľné prakticky žiadne hviezdy, ani detaily. Nedokáže ich analyzovať ani CCD inspektor. Z 10 min snímky načíta par desiatok hviezd. Toto sa po calibrácii darkom samozrejme zmení, ale nič to nerieši na skutočnosti, že pred kalibrácou je snímka nepoužiteľná, neanalyzovateľná, proste bodkaté a presvietené nič.

    4. Vôbec neviem ako na to, nemám ani len predstavu 🙁

  2. kolec 1. augusta 2020 o 16:14

    Pozrel som si podrobne ten test od MMS na kameru C2-12000

    Ak postupuješ ako piseš, nemáš tam žiadne parazitné osvetlenie, žiadny zdroj tepla,. Nechladiš kameru na maximum bez rezervy , tak s najvačšou pravdepodobnosťou más vadnú kameru

    Ten šum je na počet snimkov i podľa mna brutálne velky. Navrhujem nasledovne:

    Urob este zopar darkov dark cca 600 s , biasov

    Skus získať od niekoho surové fits z inej kamery a porovnaj

    Pošli MMs surový fits , dark a bias a napis mu aky je problem.

    Posli podobný mail i do Moravských prístrojov panu Cagašovi

    Palo

  3. kolec 1. augusta 2020 o 17:15

    Matej (a kdo ma zaujem) . Odstranovanie hotpixelov je to Pixmath upravený na odstranenie hotpixelov – treba ho iba aplikovat na obrazok a cakat

    https://uloz.to/file/rs61D7Og2CJe/untitled-xpsm

    V pixi urobis ako ho nahras

    pravy klik na plochu,
    load, alebo merge icone (lepsie merge – nezmaže ti tie ktore mas nahrate)
    vyhladaš predmetny subor na odkliknes

  4. Drahoš 1. augusta 2020 o 22:11

    Matej, k tym darkom na vycistenie. Pozrel som do navodu a treba tam nastavit len cestu do adresara, kde budu darky rovnakych dlzok ako sa robia snimky na zaostrenie. Navyse ich treba pomenovat napr. 15_mydark.fit (mal by to byt master dark) ak je to 15s dark a pod. program si potom zoberie prislusny. Nastav si to takto a skus to. Malo by ti to pekne skalibrovat darkom tie zasumene obrazky pred tym nez ich bude analyzovat na velkost hviezd/zaostrenie.

Napíšte autorovi: