Vopred sa ospravedlňujem, že fotka nie je dokonalá (najmä rohy sú veľmi zle vykreslené). Bolo to fotené požičanou farebnou kamerou od Mateja z Jaroviec ako vedľajší produkt počas fotenia hlavným ďalekohľadom. Úroveň spracovania zodpovedá mojím skúsenostiam s PIXI v súbehu s prvým spracovaním fotky z farebnej kamery (s čím som sa dosť vytrápil). Najprv som to chcel poskladať len narýchlo a výrazne orezať, ale potom mi to nedalo hral som sa s tým viac dní. Výsledok je minimálne orezaný a následne zmenšený na 95% aby som splnil limit 3300x3300px.

Autor: | 11. októbra 2020|6 komentárov

Autor fotografie:

6 komentárov

  1. Drahoš 11. októbra 2020 o 19:03

    Viem, že kompozícia nie je idálna, ale tá sa prispôsobovala hlavnému ďalekohľadu. Pri spracovaní nebolo použité žiadne odšumenie.
    PS: Matej, ďakujem za zapožičanie kamery.

  2. Peter_Svajda 12. októbra 2020 o 05:45

    Ahoj Drahoš, tak farebne „sýtejšia“ červená, ako moje spracovanie, hviezdy vidím u seba s nádychom do fialovej farby – tiež som mával. Rohy sú natiahnuté, ale pri prezeraní celkovej fotky mi to nejako nevadí. Neviem si predstaviť, ako sa robí dithering pri tomto paralelnom fotení, dokáže to SGP nejako koordinovať pri dvoch kamerách naraz ?

    • Drahoš 12. októbra 2020 o 08:25

      Paralelné fotenie resp. koordinácia dvoch kamier v SGP je plánovaná niekde vo verzii 4.x (v 4.0 to ešte určite nebude). Toto bolo fotené paralelne t.j. mal som spustený 2x SGP, pričom jeden bol nastavený na hlavnú kameru a ovládal PHD2 a dithering (tam sa robili 10min fotky v úzkopásme) a na druhom som mal nastavené rovnaké objekty (počas noci sa fotili min. dva) ale bolo vypnuté akékoľvek ovládanie montáže a pod., len sa snímali fotky 2min expozíciami t.j. cca každá 5 bola mierne natiahnutá od ditheringu hlavnej zostavy. Rovnako 1-2 fotky z flipu bolo treba vyhodiť. Výsledok teda bol rovnaký ako keby som mal na tejto zostave nastavený dithering každú 4 fotografiu, čo pri tom počte fotiek bohate postačovalo.

  3. kolec 12. októbra 2020 o 07:23

    Dobrý pokus. Mne trošku prekáža spracovanie hviezd – mám z obrazku pocit akoby to boli dva obrazky nie uplne dobre spojené . Teda hmloviny a samotne hviezdy

    • Drahoš 12. októbra 2020 o 09:07

      Hviezdy. Bolo to peklo! Aj keď je to apochromat ale v spojení s nedokonalým korektorom a farebnou kamerou to dalo nepekné artefakty okolo jasnejších hviezd (aspoň tak som si to vysvetlil). Myslím, že sa to dá spracovať aj lepšie, ale ako som písal, bol som limitovaný mojimi skúsenosťami s takýmto spracovaním. Skúšal som aj StarNet, ale z neho som nakoniec použil iba masku hviezd a na strech som použil ArcsinhStretch resp. MaskedStretch ale vysledky sa takmer nelíšili. Takže ten tvoj neprirodzený pocit z hviezd môže vyplývať z môjho spracovania. Zvažoval som aj „vymazanie“ tých najmenších hviezd, ale to mi pripadalo ako brutálne riešenie a hviezdy som nakoniec iba zmenšil (inak by tam boli vidieť iba hviezdy) a tiež som ich „zaostril“ cez velmi jemnú dekonvolúciu. Zdali sa mi tak najlepšie.

      Inak, celé som to mohol spracovať iba vďaka novému a výkonnému PC. Vlastne aj to bol dôvod prečo som sa pustil do spracovania tejto fotky, lebo som ho chcel otestovať ako to na ňom pôde. Processor AMD Ryzen 9 3900XT, RAM 64GB, grafika GeForce GTX1650S 4GB/128-bit GDDR6. PC má 12 jadier (24 vlákien) a spracovanie na ňom je naozaj radosť. Grafiku som najprv chcel iba veľmi jednoduchú, ale potom som našiel postup ako vie StarNet využívať CUDA procesory na grafickej karte a tak som kúpil aspoň nejaký priemer. Výsledok bol ohromojúci. StarNet na tejto grafickej karte spracuje fotku 4x rýchlejšie ako na tom silnom procesore!

  4. Lukas Nestak 12. októbra 2020 o 09:26

    3″ korektor/reduktor by asi vhodnejší pre velkost senzora, ale rohy snímku nie sú veľmi rušivé. Inak myslím si že je to obstojný výsledok na to že to je RGB z mesta. Pri farebnej kamere sa mi viacej osvědčil MaskedStretch ako ArcsinhStretch.

Napíšte autorovi: