Tak to tu zahltím ešte 1x z M81 , spracované iba z dát s novým reduktorom a pointované cez OAG.

Autor: | 16. januára 2021|10 komentárov

Autor fotografie:

10 komentárov

  1. Matej 16. januára 2021 o 12:55

    Zmenšenie objektu zlepšilo detaily, snímka sa javí ostrejšia. Za mňa osobne by som dosaturoval, obzvlášť hviezdy. A chápem síce že na IFN-ka tu my môžme zabudnúť, ale mám pocit, akoby si vymaskoval galaxiu a zvyšok pozadia stiahol, včetne zakončení ramien.

  2. Peter Jurista 16. januára 2021 o 16:31

    Ahoj, dát nemáš najmenej a pri tvojom ohnisku by som čakal ,že tam vylovíš viac detailov.
    Možno by som sa viac pohral s deconvoluciou.
    Farebne ? Spravil si v pixi color fotometriu? Nejak mi to farebne nereže.
    A predpokladám ,že si cez selektívnu masku ochránil galaxiu a zatmavil pozadie. Potlačil si prepojenie galaxie v tých okrajových častiach.

    • Peter_Svajda 16. januára 2021 o 16:54

      Ahoj , no k detailom sa neviem zatiaľ relevantne vyjadriť. Neviem, či to zhoršujem mojim spracovaním, alebo je to viac farebnou nechladnou kamerou. Keď bude konečne mono chladená, budem vedieť porovnať. Deconvolunciu som zatiaľ pár krát skúšal, ale skôr som to zhoršil ako si pomohol. Fotometrickú kalibráciu robím, vždy to mám ale hodne vyblednuté, takže farbu musím odtiaľ „dolovať“ a vtedy to viem domršiť. S tou maskou máte obaja pravdu, do spracovania som dal ešte jednu verziu , kde sú hádam aspoň hviezdy lepšie.

  3. Peter Jurista 16. januára 2021 o 17:56

    Základ je saturovať až po hlavných úpravách!
    Deconvoluciu rob na nestrečnutý snímok!
    Asi takto:
    Vyselektuj si iba galaxiu (maska) , v tej maske ešte vyselektuj hviezdy a vznikne ti maska iba na galaxiu bez hviezd
    ( v pixmat zadaj: Masku kde mas selektovanú iba galaxiu * maska hviezd(invertnuta) – vznikne ti maska kde máš iba region galaxie a máš tam ochranene hviezdy) to aplikuj na nestreč, snimok a na to rob deconvoluciu.
    Musis skúšať

    • Peter_Svajda 16. januára 2021 o 21:56

      Ďakujem za rady Peter, skúšam . Vymenil som foto za dúfam lepšiu verziu. Deconvolúcia iba na L, 30 iterácií.

      • Drahoš 17. januára 2021 o 13:47

        Vyzerá to lepšie. Veľa z tých vecí čo som ti pri pôvodnej fotke vytkol tu už nie sú, takža ja vidím výrazný posun k lepšiemu spracovaniu.

        • Peter_Svajda 17. januára 2021 o 19:20

          Dakujem Drahoš, prerobil som aj tú „na kosť osekanú“ verziu, pri deconvolucii si tam prznim hviezdy, to ešte skušam zlepšiť.

  4. kolec 18. januára 2021 o 13:07
    • Peter_Svajda 18. januára 2021 o 17:48

      Pri tvojej saturácii táto pôvodná fotka pri vzájomnom porovnaní vyznieva ako čiernobiela 🙂 . Som sa snažil to neprehnať ako na začiatku ten fialový maglajz, s ktorým som bol na začiatku spokojný, ale trošku saturácie to naozaj pýta. Pozeral som to v práci , aj tam to vyznelo ako úplne zašumené, a bez farby. Doma robím na malých 8-bit Asusoch, v každom zobrazovacom móde to vyzerá inak, takže na konci si to porovnávam s viacerými fotkami od vás, aby to nebolo moc mimo . Ale vyzerá to krajšie, aj keď je to presaturované 🙂

Napíšte autorovi: